«Έμφυλες αναπαραστάσεις της εργατικής εμπειρίας στην Ελληνο-Αυστραλιανή Λογοτεχνία»


Τηλεδιαλέξεις ΑΠΚΥ «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»

Ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου 2025 ο 6ος Κύκλος της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»,τον οποίο διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΑΠΚΥ). Τελευταία προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Δρ Βασιλική Πέτσα, πεζογράφος και διδάσκουσα στο εν λόγω Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ. Θέμα της ομιλίας της είναι οι «Έμφυλες αναπαραστάσεις της εργατικής εμπειρίας στην Ελληνο-Αυστραλιανή λογοτεχνία». Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j

Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF

Η οργανωμένη και σε μαζική κλίμακα μεταπολεμική μετανάστευση Ελλήνων στην Αυστραλία, οι οποίοι κυρίως δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον την ανασυγκρότηση της Ελληνο-Αυστραλιανής διασποράς, αλλά και την άνθηση της σχετικής λογοτεχνικής παραγωγής. Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξής της, η Δρ Πέτσα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε λογοτεχνικά έργα της Ελληνο-Αυστραλιανής διασποράς που θεματοποίησαν από μια έμφυλη σκοπιά όψεις της εργασιακής καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γυναικείες υποκειμενικότητες.

Η Δρ Βασιλική Πέτσα είναι Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ερευνητικού Έργου «Gender and Ethnicity in Greek Working-Class Literature» που εκπονείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη στήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (GEWOCL, 7520). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τις αναζητήσεις ταυτότητας και τους διαπολιτισμούς στις ελληνικές ταινίες δρόμου και παραπλάνησης, καθώς και στην ελληνική πεζογραφία της εργατικής τάξης. Η διδακτορική της διατριβή αφορούσε τη συγκριτική προσέγγιση αναπαραστάσεων της πολιτικής βίας και της μνήμης στη σύγχρονη ελληνική και ιταλική λογοτεχνία.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










150