Το Ανώτατο επιφύλαξε τις αποφάσεις του επί των εφέσεων για τις αποκοπές στο δημόσιο


ΚΥΠΕ- Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε σήμερα τις αποφάσεις του επί των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Εναντίον των πρωτόδικων αποφάσεων καταχωρήθηκαν εφέσεις, οι οποίες εκδικάστηκαν σήμερα από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι δύο πλευρές αγόρευσαν προβάλλοντας τα επιχειρήματα τους ως προς την ορθότητα των πρωτόδικων αποφάσεων.

Η πλευρά των εφεσειόντων υποστήριξε ότι το Άρθρο 23 του Συντάγματος διασφαλίζει μεν το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου να λαμβάνει μισθό, κάτι που αποτελεί ιδιοκτησιακό δικαίωμα, ωστόσο δεν κατοχυρώνει δικαίωμα ως προς το ύψος του μισθού ή τον τρόπο καταβολής του μισθού.

Δεν μπορεί, όπως υποστήριξαν οι εφεσείοντες, κάθε μείωση του μισθού να συνιστά παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Υποστήριξαν επίσης ότι οι αποκοπές δεν επηρέασαν τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του μισθού παρά μόνο ένα ποσοστό του μισθού και άρα δεν επηρεάστηκε η αξιοπρεπής διαβίωση των αιτητών.

Όπως ανέφεραν, το Άρθρο 23 προστατεύει από την αυθαίρετη και χωρίς οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση ουσιώδη μείωση του μισθού, προσθέτοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση ο  πυρήνας του δικαιώματος του μισθού παρέμεινε άθικτος και δεν επηρεάστηκε η αξιοπρεπής διαβίωση.    

Σημείωσαν ακόμη ότι οι επίδικές αποκοπές δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος του μισθού και κατά συνέπεια ότι παραβιάζουν το Άρθρο 23 του Συντάγματος, καλώντας το δικαστήριο να ανατρέψει τις πρωτόδικες αποφάσεις και να κρίνει τις νομοθεσίες ως συνταγματικές.

Η πλευρά των εφεσίβλητων προέβαλε τη θέση ότι το άρθρο 23 του Συντάγματος προστατεύει κατά απόλυτο τρόπο το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του μισθού και απέρριψε τα όσα προέβαλε η πλευρά των εφεσειόντων περί μη επηρεασμού του πυρήνα του δικαιώματος του μισθού και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τμηματική στέρηση ή περιορισμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, προβάλλοντας τη θέση ότι το ύψος του μισθού και των συντάξεων είναι κατοχυρωμένο και συμβατικά και νομοθετικά.  

Οι εφεσίβλητοι υποστήριξαν επίσης ότι το κυπριακό σύνταγμα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος μπορεί να αντλεί έσοδα για τις ανάγκες του και για άσκηση οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με φορολογικές νομοθεσίες βάση του Άρθρου 24 του Συντάγματος.

Χαρακτήρισαν ακόμη παράνομες και αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν ως μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν να ληφθούν θα έπρεπε να ήταν νόμιμα και να συνάδουν με το Σύνταγμα.  Υποστήριξαν, τέλος, ότι θα έπρεπε να είχε τροποποιηθεί το Σύνταγμα.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές το Ανώτατο επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το δικαστήριο απέρριψε νωρίτερα αίτημα που τέθηκε από την πλευρά των εφεσίβλητων για αναβολή της σημερινής διαδικασίας για μελέτη κάποιων εγγράφων που κατέθεσε κατά την αγόρευση της η πλευρά των εφεσειόντων.

Για τους εφεσείοντες εμφανίστηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, η Α. Κουντουρή για Τ. Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. εκπροσωπώντας την Αρχή Λιμένων Κύπρου και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης για Α. Τριανταφυλλίδη & Υιοί Δ.Ε.Π.Ε εκπροσωπώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. 

Για τους εφεσίβλητους εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Αλέκος Μαρκίδης μαζί με τον Φ. Καμένο, ο Α. Παναγιώτου για Παναγιώτου & Πελεκάνος, ο Ανδρέας Αγγελίδης, ο Βραχίμης Χατζηχάννας, ο Γιώργος Χατζηπέτρου, ο Χριστόδουλος Κληρίδης για Χρ. Βασιλειάδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε., ο Σαουρής Αλέξανδρος, ο Δημοσθένης Στεφανίδης και  το δικηγορικό γραφείο  Μ. Ηλιάδη & Συνεταίροι Δ.Ε.Π.Ε.

Να σημειωθεί ότι η δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Αρχή Λιμενων κατά την αγόρευση της αισθάνθηκε αδιαθεσία με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει και να συνεχίσει άλλη συνάδελφος της από το ίδιο δικηγορικό γραφείο, ενώ στην προσπάθεια της να εξέλθει της αίθουσας του δικαστηρίου υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο. Το δικαστήριο διέταξε εκείνη τη στιγμή ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες προς τη δικηγόρο.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1658