Αποτελέσματα έρευνας Δημοτικού Λιβαδιών Κ.Β για τη χρήση φορητών συσκευών από μαθητές 10-12 χρονών».


 Το Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών Κ.Β΄ διεξήγαγε έρευνα με θέμα «Αντιλήψεις και στάσεις γονέων και μαθητών για τη χρήση φορητών συσκευών τεχνολογίας από μαθητές 10-12 χρονών», στα πλαίσια της συμμετοχής του στο διαγωνισμό του προγράμματος «Μαθητές στην Έρευνα–ΜΕΡΑ 2014-2015». Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για προώθηση της ερευνητικής κουλτούρας στα σχολεία. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η έρευνα διεξήχθη από μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης ερευνήτριας Δρος Άννας Μαυρουδή, η οποία εργάζεται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση και σύγκριση των στάσεων και αντιλήψεων των μαθητών και των γονέων του σχολείου για τη χρήση φορητών συσκευών τεχνολογίας(κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ).Στην έρευνα συμμετείχαν 206 παιδιά και 160 γονείς, στους οποίους δόθηκαν ερωτηματολόγια με ορισμένες κοινές ερωτήσεις.

Αποτελέσματα και συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται σημαντικά και πρέπει να προβληματίσουν για τη σωστή χρήση των φορητών συσκευών. Συγκεκριμένα:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών του σχολείου έχει δικό του κινητό τηλέφωνο (82%) και δικό του τάμπλετ (79%). Τα ποσοστά είναι πολύ ψηλά συγκριτικά με αντίστοιχα ευρωπαϊκών χωρών.
  • Όπως δήλωσαν οι γονείς, το 73% των κινητών τηλεφώνων των παιδιών αγοράστηκαν από τους ίδιους, και αντίστοιχα το 77% των τάμπλετ.
  • Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (55%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο για λιγότερο από μια ώρα τη μέρα. Αντίστοιχα, 68% των γονέων δήλωσαν ότι το παιδί τους χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο λιγότερο από μια ώρα τη μέρα, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που δήλωσαν οι μαθητές. Αυτό μας προβληματίζει για το αν οι γονείς γνωρίζουν πραγματικά πόσο χρόνο ημερησίως χρησιμοποιούν τα παιδιά τους το κινητό τηλέφωνο.
  • Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι μαθητές περισσότερο στις φορητές συσκευές είναι τα παιχνίδια, η μουσική (youtube /ραδιόφωνο), η παρακολούθηση βίντεο/ταινιών,η λήψη φωτογραφιών/βίντεο και η πλοήγηση στο διαδίκτυο. Όσον αφορά στις εφαρμογές που πιστεύουν οι γονείς ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά, τα ποσοστά είναι όλα χαμηλότερα απ’ αυτά που δήλωσαν οι μαθητές, με μεγαλύτερη διαφορά στη χρήση του διαδικτύου, των κοινωνικών δικτύων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα ποσοστά τηλεφωνικών κλήσεων και αποστολής μηνυμάτων. Αυτό μας προβληματίζει για το κατά πόσο οι γονείς γνωρίζουν πραγματικά τι κάνουν τα παιδιά τους με τις φορητές συσκευές, ιδιαίτερα για εφαρμογές που σχετίζονται με το διαδίκτυο, που κρύβει πολλούς κινδύνους.
  • Οι απόψεις των μαθητών και των γονιών του σχολείου διαφέρουν αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι να έχει ένα παιδί κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Συγκεκριμένα, το75%των μαθητών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να έχουν κινητό τηλέφωνο και 48% ότι είναι σημαντικό να έχουν τάμπλετ. Αντίστοιχα, το 60% των γονέων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για ένα παιδί να έχει κινητό τηλέφωνο και το 28%ότι είναι σημαντικό να έχει τάμπλετ.
  • Μαθητές και γονείς φαίνεται να συμφωνούν ότι ο πιο σημαντικός λόγος για να έχει κάποιο παιδί κινητό τηλέφωνο είναι για να επικοινωνεί με τους γονείς του όταν βρίσκεται κάπου μόνος. Όσον αφορά στο τάμπλετ, ο κυριότερος λόγος για να έχει ένα παιδί είναι η ψυχαγωγία (π.χ. με παιχνίδια).
  • Οι μαθητές δήλωσαν ότι η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδί κινητό τηλέφωνο είναι κατά μέσο όρο τα 10,99 χρόνια και για να αποκτήσει τάμπλετ τα 9,92 χρόνια. Αντίστοιχα, σύμφωνα με  τους γονείς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 12,33 χρόνια για το κινητό τηλέφωνο και τα 11,80 χρόνια για το τάμπλετ. Αυτό μας προβληματίζει γιατί τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι έχουν αποκτήσει κινητό τηλέφωνο και τάμπλετ στη Γ΄ ή Δ΄ τάξη, και το επιβεβαίωσαν και οι γονείς τους. Οι ηλικίες που απέκτησαν τα παιδιά τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ είναι χαμηλότερες από εκείνες που πιστεύουν οι ίδιοι οι μαθητές ότι είναι καλύτερες και πολύ χαμηλότερες από εκείνες που πιστεύουν οι γονείς τους.
  • Μόνο το 53% των μαθητών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το κινητό τηλέφωνο έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και 39% δήλωσαν το ίδιο για το τάμπλετ. Οι κυριότερες αρνητικές συνέπειες που γνωρίζουν είναι οι συνέπειες στην όραση, ο εθισμός, οι βλάβες στον εγκέφαλο και η μειωμένη συγκέντρωση. Από τα ποσοστά αυτά συμπεραίνουμε ότι οι μαθητές δε γνωρίζουν πόσο βλαβερή μπορεί να είναι η χρήση των φορητών συσκευών για την υγεία τους.
  • Αντίστοιχα για τους γονείς, μόνο το 53% δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το κινητό τηλέφωνο έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και 44% δήλωσαν το ίδιο για το τάμπλετ. Οι κυριότερες συνέπειες που γνωρίζουν είναι οι συνέπειες στην όραση, οι βλάβες στον εγκέφαλο, ο εθισμός, οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα στην ακοή και ο καρκίνος. Τα αποτελέσματα αυτά μας προβληματίζουν γιατί δείχνουν ότι οι μισοί περίπου γονείς δε γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση φορητών συσκευών στην υγεία των παιδιών τους και δεν είναι σε θέση να τα συμβουλεύσουν και να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους αυτούς.

Περισσότερες πληροφορίες και αποτελέσματα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dim-livadia-kb-lar.schools.ac.cy .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











157