Τιμητικός τόμος για τα 25χρονα του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου


Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια (1995-2020) από την ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου (Ε.Ο.Κ). Με την ευκαιρία αυτή εκδόθηκε πρόσφατα Τιμητικός Τόμος, στον οποίο παρουσιάζεται η ιστορία και η δράση του Ομίλου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Ο τόμος αποτελείται από πέντε μέρη: Στο πρώτο μέρος γίνεται μια ιστορική αναδρομή που περιλαμβάνει την ιδρυτική συνέλευση, τα ιδρυτικά μέλη, το Καταστατικό του Ομίλου, τα διοικητικά συμβούλια και όλα τα σημαντικά γεγονότα της δράσης του Ομίλου κατά τη διάρκεια της 25χρονης πορείας του.

Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στα εκπαιδευτικά συνέδρια και ημερίδες που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Κ. καθώς και στα Δελτία και τους τιμητικούς τόμους που εξέδωσε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα 19 μέχρι τώρα συνέδρια, που αγγίζουν όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προβλήματα. Εξίσου σημαντικά είναι και τα Δελτία του Ε.Ο.Κ. που εκδίδονται σε ετήσια βάση, με συγκεκριμένο θεματικό άξονα και που αποστέλλονται δωρεάν στα μέλη. Στην εκδοτική δραστηριότητα του Ομίλου περιλαμβάνονται επίσης και οι τιμητικοί τόμοι «για πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου και επηρέασαν καθοριστικά με το έργο τους την κυπριακή εκπαίδευση». Έτσι, έχουν ως τώρα εκδοθεί τιμητικοί τόμοι για τους: Γιάννη Κουτσάκο (2010), Κωνσταντίνο Παπαναστασίου (2013), Χρήστο Θεοφιλίδη (2015).

Στο τρίτο μέρος παρατίθεται η τελευταία ομιλία του ιδρυτή και πρώτου προέδρου του Ομίλου, μ. Χρήστου Θεοφιλίδη, που έγινε στο 13ο συνέδριο του Ε.Ο.Κ.

Αξιολογότατο και εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την ιστορία αλλά και για το μέλλον του Ομίλου το τέταρτο μέρος του τόμου. Σ’ αυτό παρατίθενται σκέψεις του Καθηγητή Παναγιώτη Περσιάνη για τον μελλοντικό ρόλο του Ε.Ο.Κ. Ο Καθηγητής Περσιάνης, αφού επισημάνει τις πιο βασικές και επείγουσες ανάγκες της εκπαίδευσής μας, τονίζει τον αναστοχασμό και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ε.Ο.Κ.  και τον ρόλο που οφείλει να αναλάβει για τη διεύρυνση και αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού λόγου.

Τέλος, στο πέμπτο μέρος της ενδιαφέρουσας αυτής έκδοσης, της οποίας την επιμέλεια είχε η φιλόλογος Μαρία Γ. Παπούλα, περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το αρχείο του Ομίλου.

Είναι πράγματι μια έκδοση χρησιμότατη όχι μόνο για τα μέλη του Ομίλου, αλλά γενικότερα για όσους ενδιαφέρονται για τα εκπαιδευτικά πράγματα του  τόπου μας.

ΚΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2212