Βιβλία: Παρουσιάζεται στις 5 Νοεμβρίου και στην Πάφο «Η δίκη του Ορέστη εν θεάτρω»


Παρουσιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Nicosia Book Festival, το θεατρικό της Μαρίας και της Χρίστιας Α. Μίτλεττον «Η δίκη του Ορέστη εν θεάτρω (Το ματόδεντρο)». Το βιβλίο παρουσίασε ο Δρ Στέργιος Μήτας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ ακολούθησε σύντομη παρουσίαση-αντιφώνηση από τη συγγραφέα Μαρία Α. Μίτλεττον. Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι η αισχύλεια δίκη του Ορέστη υπήρξε δίκη ανοιχτή, πράγμα που συμβαίνει και στο έργο, καθώς το κοινό συμμετέχει και καλείται στο τέλος να δικάσει, ν’ αποφασίσει. Με το κοινό, συμπλήρωσε, επιτυγχάνεται και η ενσάρκωση ενός άλλου προσώπου της τραγωδίας, του Χορού, που εκφράζει τη συλλογική συνείδηση. Εδώ απουσιάζει ο Χορός και τη θέση του παίρνει το κοινό.

«Τόσο η δίκη όσο και το δράμα έχουν κοινά δομικά στοιχεία, καθώς και τα δύο εκκινούν από ένα πρόβλημα που είναι η άρση της δικαιοσύνης, μια πράξη - κατάσταση αντικανονική, και εξελίσσονται ως διαδικασίες, προκειμένου ν’ ανευρεθεί η αλήθεια και ν’ αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η τάξη, διαδικασίες μέσα στις οποίες τα πρόσωπα αποσυντίθενται για ν’ ανασυντεθούν. Μικρές Ορέστειες είναι όπου μελετά κανείς το αίμα και το δέντρο του άλλου για να δει τελικά το δικό του, τεμαχίζει τα πρόσωπα και την ίδια ώρα τεμαχίζεται και τρώει τα δικά του μέλη προσφέροντάς τα σ’ ένα αιώνιο δείπνο, ένα δείπνο που φέρνει στο τέλος το δάκρυ, μα κι εκείνο το αίσθημα ανακούφισης ότι μπορεί να μην έχει φτάσει στην απόλυτη αλήθεια, αλλά τουλάχιστον στη συνείδηση ότι είναι άνθρωπος, αίμα και δέντρο μαζί, Τισιφόνη κι Ορέστης και δίκιο κι άδικο», δήλωσε η συγγραφέας Μαρία Α. Μίτλεττον.

Στην Πάφο το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 5 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Let them eat cake από τη Φιλόλογο Ελίζα Χριστοφόρου και μαθητές του Θεατρικού Ινστιτούτου Πάφου. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους των εκδόσεων Hippasus η κυρία Ήρα Αιμιλιανίδου. Σκηνοθετεί η Βαλεντίνη Πολυκάρπου, Διευθύντρια του Θεατρικού Ινστιτούτου Πάφου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










757