Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Κουππάνου «Όταν μας άφησε η θάλασσα»


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, στο Πανεπιστήμιο Frederick, η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Κουππάνου «Όταν μας άφησε η θάλασσα». Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα από την Κύπρο του 1974 και τις εμπειρίες των προσφυγόπουλων που ταξίδεψαν ασυνόδευτα εκείνη την περίοδο για να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.  

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν τo Πανεπιστήμιο Frederick, οι Εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Rivergate, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία ανάμεσα σε άλλα, μοιράστηκε και τη δική της εμπειρία ως παιδί που έζησε τα γεγονότα του 1974. Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας του βιβλίου, Δρ Άννα Κουππάνου, που συζήτησε τη διαδικασία έρευνας και συγγραφής του βιβλίου, αλλά και τον τρόπο που η λογοτεχνία μπορεί να συζητήσει το συλλογικό και ατομικό τραύμα.

Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Έλενα Ιωαννίδου, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους το βιβλίο, συνδυάζοντας την ιστορία με τη μυθοπλασία, αναδεικνύει τη σημασία των καθημερινών ιστοριών, τη δύναμη των λέξεων, καθώς και την πολύπλοκη σχέση των ανθρώπων που μετακινούνται για διάφορους λόγους με τους τόπους στους οποίους καταλήγουν αλλά και τους τόπους από τους οποίους προέρχονται. 

Τις δικές τους σκέψεις για το βιβλίο και την εμπειρία τους ως προσφυγόπουλα που ταξίδεψαν ασυνόδευτα στην Ελλάδα μετά την εισβολή του 1974, μοιράστηκαν με το κοινό  η Άννα Αθανασίου- Σείσου, Μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-1979 και η Νιόβη Κερκίδου, συγγραφέας του βιβλίου «Ευχαριστώ…» μαρτυρίες παιδιών του 1974. Τέλος, στη δική του παρέμβαση, ο εκπαιδευτικός, Δρ Λούκας Περικλέους, αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου ως λογοτεχνικού έργου που φέρνει στο φως μια ανείπωτη ιστορία και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη ιστορικής γνώσης και ιστορικής κατανόησης εκ μέρους των σημερινών παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθήτριες και μαθητές των δημοτικών σχολείων Δευτεράς και Παλουριώτισσας Γ’ διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο. Την ευθύνη της προετοιμασίας των παιδιών είχαν οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Γεωργίου (δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς) και Μαρία Δήμου (Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας Γ’).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2343