Κολλέγιο CDA: 46 χρόνια επιτυχούς πορείας με 48 κλάδους σπουδών στις 4 επαρχίες


Κ. Κυπριανού: «Τυχερά τα παιδιά μας που έχουν επιλογές και ευκαιρίες μέσα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα»

Ένα από τα πρώτα κολλέγια της Κύπρου που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, φιλοξενήθηκε στην Εκπομπή του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», με τη Διευθύντρια του C.D.A COLLEGE PAPHOS, αλλά και εκπρόσωπο του κολλεγίου παγκύπρια, κα Καρολίνα Κυπριανού, να δηλώνει ότι το C.D.A. College είναι ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά κολέγια στην Κύπρο με μακρά παράδοση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1976. Μάλιστα, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ήταν το πρώτο κολέγιο, το οποίο προσέφερε τους πρώτους απόφοιτους στην βιομηχανία του Τουρισμού. Ιδρυτής του κολλεγίου ήταν ο κ. Δημήτρης Χριστοφόρου και η αείμνηστη σύζυγός του, Αθανασία Χριστοφόρου.

Το 1978 το Κολλέγιο αναδιαρθρώθηκε και επέκτεινε τις ακαδημαϊκές του υπηρεσίες στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Επικεντρώθηκε στη δημιουργία νέων κλάδων, οι οποίοι θεωρήθηκαν περισσότερο αναγκαίοι για την επαγγελματική βιομηχανία μετά και την ανασυγκρότηση της Κυπριακής οικονομίας και των κοινωνικών θεσμών στον απόηχο της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σήμερα, το κολλέγιο αριθμεί τέσσερα παραρτήματα σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο με 2000 φοιτητές παγκύπρια ως επί το πλείστον κύπριοι και φοιτητές/τριες από τρίτες χώρες. Προσφέρει 48 προγράμματα σπουδών για να καλύψει τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές ανάγκες της αγοράς και να βοηθήσει τους φοιτητές να ευημερήσουν και να επιτύχουν τα όνειρα και τους στόχους τους.

Μεταξύ άλλων, η κα Κυπριανού ανέφερε ότι «πιστεύουμε πως μέσα από τις Σχολές μας, δίνουμε επιλογές στους νέους και νέες για πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση με όπλα τους τη γνώση, το χαμόγελο και την προθυμία να προσφέρουν».

Στο ερώτημα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν κατά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, δήλωσε πως η εκπαίδευση έχει επιστρέψει στο 100% της φυσικής παρουσίας, αφού οι υγειονομικές συνθήκες πια το επιτρέπουν. Η δια ζώσης εκπαίδευση, είπε χαρακτηριστικά, είναι πολύ διαφορετική από τη διαδικτυακή. Άλλο να είσαι στην αίθουσα διδασκαλίας με τη δυνατότητα της διαδραστικότητας, να ρωτάς και να λαμβάνεις αμέσως απαντήσεις, κι άλλο η διαδικτυακή, είπε.

Στη συνέχεια η κα Κυπριανού ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο για ποιο λόγο το Κολλέγιο C.D.A. επεκτάθηκε και στις τέσσερεις επαρχίες της Κύπρου, απαντώντας πως ο κυριότερος ήταν να διευκολύνει τις οικογένειες και τα παιδιά. Ήταν μια σοβαρή, αλλά καίριας σημασίας απόφαση του Συμβουλίου του Κολλεγίου να προχωρήσει σε αυτή την αναγκαιότητα, αφουγκραζόμενο από πολύ νωρίς τις οικονομικές δυσκολίες και τα ψηλά ενοίκια. Σε κάθε πόλη, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε ένα Κολλέγιο με στόχο τη μείωση του κόστους σπουδών κι αυτό έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

«Για τα παιδιά από τρίτες χώρες, λόγω των λίγων καταλυμάτων και του ψηλού κόστους ενοικίασης, αυτά τα διευκολύνουμε με ευκολίες που προσφέρουν οι συνέργειες του Κολλεγίου μας με μικρές επιχειρήσεις ξενοδοχειακών μονάδων. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα. Για να μπορέσουμε να τα εξυπηρετήσουμε, φροντίζουμε να φιλοξενούνται τουλάχιστον τους μήνες Οκτώβριο με Μάϊο, καθώς δεν υπάρχει ψηλή τουριστική κίνηση».

Η Δόξα Κωμοδρόμου ρώτησε για το κόστος των διδάκτρων κι αν εφαρμόζονται τα ίδια σε όλους τους κλάδους σπουδών και σε όλες τις πόλεις. Η κα Κυπριανού δήλωσε πως «τα δίδακτρα είναι πολύ προσιτά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Κι επειδή το Κολλέγιο και τα προγράμματα σπουδών, είναι αξιολογημένα και αναγνωρισμένα, ο κάθε φοιτητής δικαιούται κρατική φοιτητική χορηγία, ανάλογα με τα οικογενειακά εισοδήματα και την κτηματική περιουσία, όροι που θέτει το Υπουργείο Παιδείας και η Φοιτητική Μέριμνα.  Το κράτος στηρίζει τη φοίτηση των παιδιών και δίνει μεγάλη ανάσα μέσα και από υποτροφίες ή άλλες ευκαιρίες, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Ως κύρια διαφορά του Κολλεγίου C.D.A. με άλλα ιδρύματα, υπογραμμίστηκε το ανθρώπινο πρόσωπο που διαθέτει, αφού στέκεται δίπλα στους νέους σπουδαστές/στριες με καθολική στήριξη όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σπουδών, αλλά και αργότερα, μέχρι την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αυτό όμως που το κάνει διαφορετικό και ανταγωνιστικό, είναι η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών και η δημιουργία των τεσσάρων παραρτημάτων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Για τις δράσεις και την εξωστρέφεια του Κολλεγίου, η κα Κυπριανού ανέφερε τον θεσμό της εργασίας, την πρακτική εξάσκηση με συμμετοχή στους φοιτητικούς ομίλους, τις εκδρομές και τα επιμορφωτικά σεμινάρια, τις δράσεις που βοηθούν τους φοιτητές να αναπτύξουν σε πρακτικό επίπεδο αυτά που λαμβάνουν ως θεωρία στην πράξη. Δίδεται επίσης η ευκαιρία συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα Εrasmus+, αφού μέσα από τις μοναδικές ευκαιρίες εμπειριών που προσφέρει η Ευρώπη, μπορούν να εξελιχθούν. Παρέχονται παράλληλα αναβαθμισμένες βιβλιοθήκες με πρόσβαση σε εκατοντάδες πανεπιστημιακές ψηφιακές πηγές. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες του κολλεγίου, είπε, είναι ευέλικτες και αποτελεσματικές, αφού μυούμε τα παιδιά να μελετούν και από μόνα τους.

Αυτό που τονίστηκε ως αναγκαίο να ληφθεί υπόψη, είναι το Υπουργείο Παιδείας και το ΔΙΠΑΕ να στηρίξουν περισσότερα τα κολλέγια της Κύπρου. Η απόφαση της κυβέρνησης να παγοποιήσει για ένα χρονικό διάστημα και να ελαχιστοποιήσει τους φοιτητές από τρίτες χώρες που προσελκύουν τα κολλέγια, τόνισε η κα Κυπριανού, είναι λυπηρό, προσθέτοντας ότι δημιουργεί μια μεγάλη πληγή. «Πρέπει να βρεθούν τρόποι και λύσεις για να το καλό των παιδιών όλου του κόσμου και στόχος μας είναι η τελική αποκατάστασή τους, καθώς αυτό θα βοηθήσει και την τοπική κοινωνία και την παγκύπρια αγορά. Τα κολλέγια στηρίζουν την προσπάθεια του κράτους να εδραιωθεί η Κύπρος ως πανεπιστημιακός χώρος και το κράτος πρέπει να ανταποδίδει αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας, η κα Κυπριανού ανέφερε ότι επιθυμία του Κολλεγίου είναι να παραμείνει ανθρώπινο και προσιτό με ψηλό επίπεδο σπουδών, να υπάρχει η δυνατότητα επιλογών από πληθώρα προγραμμάτων σπουδών και να νιώθουν οι νέοι και νέες ωσάν να βρίσκονται στο σπίτι τους. Ευχόμενη καλή και εποικοδομητική χρονιά, είπε ότι ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού του Κολλεγίου δεν είναι μόνο να στηρίξει τα παιδιά στην εκπαίδευσή τους, αλλά και να τα βοηθήσει στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










997