Εκπρόσωπος των φοιτητών της Σχολής Μοριακής Κύπρου


ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΥΤΣΟΥΡΗ* 

Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο πρόγραμμα Ιατρικής Γενετικής στη Σχολή Μοριακής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), αποφάσισα ότι ήθελα να συνεχίσω σε Διδακτορικό επίπεδο. Σήμερα βρίσκομαι στο 2ο έτος των διδακτορικών μου σπουδών στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Γενετικής και Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής με τον Καθηγητή Μάριο Καριόλου. Το θέμα της έρευνας μου σχετίζεται με την καταγωγή του κυπριακού πληθυσμού.

Κατά το έτος 2019-2020, εκλέγηκα για πρώτη φορά εκπρόσωπος των φοιτητών του Διδακτορικού προγράμματος της Ιατρικής Γενετικής, αλλά και εκπρόσωπος όλων των φοιτητών της ΣΜΙΚ. Ήταν κάτι καινούριο για εμένα, ωστόσο, η επικοινωνία που είχαμε όλοι οι φοιτητές μεταξύ μας αλλά και με τους καθηγητές μας και τους υπεύθυνους της Σχολής, ήταν εξαιρετική. Αυτό που έμαθα πέρυσι ήταν πως με την σωστή επικοινωνία μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά πράγματα. Στην δική μου περίπτωση, κύριος στόχος μου ήταν ο κάθε φοιτητής να απολαύσει το ταξίδι των σπουδών του και να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες. Αυτό που εισέπραξα πέρσι ήταν οι συναντήσεις που είχαμε με τους συμφοιτητές μας, όπου ανταλλάζαμε τις εμπειρίες μας και τις απόψεις μας αναφορικά με τα προγράμματα της ΣΜΙΚ.  Έπειτα, τα πιο σημαντικά θέματα μεταφέρονταν στις επίσημες συναντήσεις με τους υπεύθυνους της Σχολής. Το κάθε ερευνητικό πρόγραμμα της ΣΜΙΚ έχει ως σκοπό να προσφέρει κάτι στην επιστήμη και εκεί είναι που στοχεύουμε και προσπαθούμε όλοι οι φοιτητές. Όλη η δουλειά που πραγματοποιείται καθημερινά στα εργαστήρια, στοχεύει να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας, ακόμα και στην ανακάλυψη μιας μετάλλαξης.

Μια πολύ σημαντική εμπειρία μου που είχα ήταν η συνάντηση με εξωτερικούς φορείς, οι οποίοι είχαν ως σκοπό την αξιολόγηση των προγραμμάτων της ΣΜΙΚ. Ένιωσα περήφανη που ήμουν σε θέση να απαντήσω κάθε ερώτηση που μου έθεσαν, αναφορικά με τις σπουδές μου, την έρευνα μου, το εργαστήριο μου αλλά και με τα μαθήματα που παρακολούθησα κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι στο τέλος τα προγράμματα μας αξιολογήθηκαν με υψηλό βαθμό, κάτι που επιβεβαιώνει την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει η ΣΜΙΚ αλλά και οι φοιτητές που συμβάλλουν σε αυτό. 

Αυτό που με ώθησε να διεκδικήσω ξανά τη θέση του εκπροσώπου των φοιτητών είναι ότι νιώθω ότι έχω να προσφέρω ακόμα αρκετά. Ιδιαίτερα η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 είναι διαφορετική, αφού ο ιός SARS-CoV-2 άλλαξε τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας. Οι νεοεισαχθέντες φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Ωστόσο, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 3 διαδικτυακές συναντήσεις με ορισμένους φοιτητές καθώς και με τους Εκπροσώπους των υπόλοιπων προγραμμάτων της ΣΜΙΚ. Διατηρώντας την καθημερινή επικοινωνία, όλοι οι φοιτητές νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι διατηρώντας τις γέφυρες της φοιτητικής κοινότητας της ΣΜΙΚ. Έχουμε ήδη ορίσει κάποιες δραστηριότητες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε συμβάλλοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο, χωρίς η απόσταση να είναι κάποιο εμπόδιο σε αυτό. Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι η συλλογή τροφίμων για οικογένειες που το έχουν ανάγκη, κάτι το οποίο έγινε και πέρσι. Ένιωσα περήφανη για τους συμφοιτητές μου που ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αυτό. Ο ιός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, χωρίς βέβαια να σταματήσουμε να είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. 

Οι εμπειρίες που αποκόμησα κατά τη διεκπεραίωση των πειραμάτων μου είναι το σημαντικότερο πράγμα που εισέπραξα από τη φοίτηση μου μέχρι στιγμής στη ΣΜΙΚ. Εκεί μαθαίνεις πως όταν κάτι δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, θα πρέπει να βρεις άλλο τρόπο για να πετύχει. Και όταν το καταφέρνεις, εκεί είναι που μαθαίνεις. Αυτή ήταν και μια από τις καλύτερες συμβουλές που έλαβα στις σπουδές μου.  Σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τον τομέα μου, έχω να πω πως θα αφιερώσεις αρκετές ώρες σε αυτό, οπότε θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είναι κάτι που αγαπάς και είσαι πρόθυμος να αφοσιωθείς σε αυτό. Να ξέρεις σίγουρα επίσης, πως οτιδήποτε προσφέρεις, θα ανταμειφθεί!    

*Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Γενετικής
Τμήμα Καρδιαγγειακής Γενετικής και Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής
Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου – Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










745