Διάλεξη Έλ. Ιωαννίδου: Γλώσσα, γλωσσικές αξίες και γλωσσική κοινότητα: η περίπτωση ελληνόφωνων Τ/κ


Η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου σας προσκαλεί στην πέμπτη διάλεξη της σειράς κυπρολογικών διαλέξεων που διοργανώνει σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Κυπροπαίδεια» της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής. Η διάλεξη με τίτλο Γλώσσα, γλωσσικές αξίες και γλωσσική κοινότητα: η περίπτωση των ελληνόφωνων Τουρκοκυπρίων και ομιλήτρια την επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Έλενα Ιωαννίδου, θα γίνει την Τετάρτη, ίο Φεβρουαρίου 2016, στις 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης στην Πάνω Δευτερά, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό.

Στη διάλεξή της η Έλενα Ιωαννίδου παρουσιάζει τα αποτελέσματα δύο ερευνητικών προγραμμάτων (2008-2010, χρηματοδότηση British Academy και 2014-2016, χρηματοδότηση Ίδρυμα Λεβέντη) με θέμα τους ελληνόφωνους Τουρκοκύπριους, και ειδικότερα μια ομάδα Τουρκοκυπρίων που έχουν μητρική γλώσσα την κυπριακή ελληνική. Τέτοιες κοινότητες υπήρχαν στις περιοχές της Λουρουτζίνας, της Καρπασίας, της Τηλλυρίας και της Πάφου. Οι κοινότητες των περιοχών Τηλλυρίας και Πάφου μετακινήθηκαν το 1963 και το 1974 και βρίσκονται τώρα διάσπαρτες σε διαφορετικά μέρη της Κύπρου. Για τους σκοπούς της έρευνας εντοπίστηκαν συνολικά οκτώ δίκτυα συνομιλητών από όλες τις περιοχές και 30 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε με τη βοήθεια εθνογραφικών συνεντεύξεων και παρατηρήσεων. Οι ομιλητές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια παλαιότερη μορφή κυπριακής που περιλαμβάνει λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται πια από τους ελληνοκύπριους ομιλητές. Οι ίδιοι, όταν αναφέρονται στη γλώσσα που μιλούν ή μιλούσαν οι γονείς τους, χρησιμοποιούν τον όρο «ρωμαίικα». Αρκετοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία γνωρίζουν ακόμη και μιλούν άπταιστα την κυπριακή αυτή ποικιλία, ενώ αναφέρουν ότι, παλαιότερα, η γνώση τους της τουρκικής ήταν περιορισμένη. Αντίθετα, οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν πολύ καλά την κυπριακή και οι περισσότεροι είναι παθητικοί γνώστες της: την καταλαβαίνουν αλλά δεν την μιλούν.

Η γνώση τους της κυπριακής επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους. Από τη μια πλευρά, η ενεργός αλλά και συμβολική χρήση των ρωμαίικων τους κάνει να αισθάνονται διαφορετικοί από τους υπόλοιπους Τουρκοκύπριους, τονίζοντας την κυπριακή πτυχή της ταυτότητάς τους, αν και οι ίδιοι έχουν συναίσθηση ότι τα κυπριακά τους διαφέρουν από αυτά των Ελληνοκυπρίων. Ταυτόχρονα, διατηρούν μια θετική στάση τόσο απέναντι σε παραδοσιακά πολιτισμικά προϊόντα (τραγούδια, τσαττιστά) όσο και απέναντι στις δυνατότητες που τους προσφέρει η γνώση της κυπριακής. Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι, πολλές φορές, το γεγονός ότι μιλούν κυπριακά τους έχει προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή και στον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες τους Τουρκοκύπριοι.

Το πρόγραμμα είναι ακόμα υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η Έλενα Ιωαννίδου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Κατέχει διδακτορικό στον τομέα Γλώσσα και Εκπαίδευση, με τίτλο "This ain't my real language miss: On language and ethnic identity among Greek Cypriot students" από το Πανεπιστήμιο του Southampton. Εργάστηκε στο Κέντρο έρευνας στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία (CARL) του Πανεπιστημίου του Southampton ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια (2005­2008) και ως συντονίστρια ερευνητικού προγράμματος του ευρωπαϊκού δικτύου LINEE (Languages in a Network of Excellency, 7th European Framework, www.linee.info). Από το 2010 εργάζεται στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Διδακτικής της γλώσσας, της Θεωρίας των κειμενικών ειδών, της Γλωσσικής εκπαιδευτικής πολιτικής, της Γλωσσικής ποικιλότητας, της Διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, της σχέσης Γλώσσας και ταυτότητας και της Πολυγλωσσίας και εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο 99499710 ή στο 99460887.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










625