ΔΗΚΙ Δασκάλων: Η Βουλή δημιούργησε προηγούμενο παρέμβασης της τ/κ πλευράς στην εκπαίδευση των Ε/κ


«Διαφωνούμε με τη μεταβίβαση του δικαιώματος για τους εορτασμούς στα σχολεία από τη Βουλή στον εκάστοτε Υπουργό της Παιδείας»

Η ΔΗΚΙ Δασκάλων Νηπιαγωγών, με αφορμή της συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα και τα καμώματα του Ακκιντζί που αξίωνε ακύρωση της απόφασης, για να συναινέσει στη συνέχιση των συνομιλίων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  έδωσε την απάντησή του τοποθετώντας το όλο ζήτημα στη σωστή του βάση: «Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια  γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;" (13.2.2017).

Μετά την απάντηση αυτή, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έγινε για εσωτερική κατανάλωση, τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ  έτρεξαν να κάνουν «διορθωτική κίνηση»  ενισχύοντας την τεχνητή κρίση που ο Ακκιντζί δημιούργησε πλήττοντας όμως ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ξαφνικά  το κυβερνών Κόμμα θυμήθηκε   το καλό της Παιδείας την ίδια στιγμή που πολλά σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα είναι ακόμα ανοικτά και άλυτα. Είναι θλιβερό να υποτιμάται η νοημοσύνη του λαού, αφού ο καθείς γνωρίζει τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής.  Ως ΔΗ.ΚΙ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών διαφωνούμε με τη μεταβίβαση του δικαιώματος για τους εορτασμούς στα σχολεία από τη Βουλή στον εκάστοτε Υπουργό της Παιδείας, γιατί  αλίμονο, αν τέτοιες ή και σοβαρότερες αποφάσεις, θα κρίνονται από την ιδεολογία και τις αρχές ενός υπουργού και του Κόμματος που τον επέλεξε. Καλούμε σχετικά τον Υπουργό Παιδείας&Πολιτισμού να μην αξιοποιήσει το δικαίωμα αυτό.

Ως ΔΗ.ΚΙ. καταδικάζουμε τα απαράδεκτα συμβάντα που έλαβαν χώρα στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή από οπουδήποτε κι αν προέρχονταν. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο όμως τρόπο την απόφαση της Βουλής, γιατί οι εκπρόσωποι του λαούπου ψήφισαν υπέρ της απαίτησης του Ακκιντζί, δημιούργησαν ήδη ένα προηγούμενο παρέμβασης της τουρκοκυπριακής πλευράς στην εκπαίδευση των Ελληνοκυπρίων. Σε μια πατρίδαημικατεχόμενηπαρά να συγχύζουν  με τις ενέργειές τους τη νέα γενιά, θα πρέπει να καταγγέλλουν με κάθε ευκαιρία την τουρκική εισβολή και κατοχή με τη συνεπαγόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και σε σχέση με την εκπαίδευση, την καταπάτηση του δικαιώματος εκπαίδευσης και ελεύθερης έκφρασης των εγκλωβισμένων με τη λογοκρισία των διδακτικών εγχειριδίων, την παρεμπόδιση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών να διδάξουν στα κατεχόμενα σχολεία, την καταστροφή της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς.

Η ΔΗ.ΚΙ. σταθερή στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του μέτρου, πιστεύει και αγωνίζεται για  τη δημιουργία πολιτών,  που  να διεκδικούν μια Πατρίδα ελεύθερη από τον στρατό Κατοχής, απαλλαγμένη από τα τετελεσμένα της Τουρκικής Εισβολής, μια Πατρίδα ενωμένη, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά και διασφαλισμένα  δημιουργώντας συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρήνης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων της Κύπρου.

Είναι πρωτεύον ως Ελληνοκύπριοι να γνωρίζουμε βαθιά την ελληνική καταγωγή και ιστορία μας, να γνωρίζουμε  ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε, ποιο μέλλον οφείλουμε να έχουμε ως κυπριακός ελληνισμός σε τούτο το νησί και ποια Πατρίδα επιθυμούμε για την αυριανή γενιά μακριά από φανατισμούς και ακρότητες. Μόνο τότε θα είμαστε έτοιμοι να καλλιεργήσουμε τις σωστές αξίες και στάσεις για  εμπέδωση της   ελευθερίας και της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαφορετικού, της ειρήνης  στον τόπο μας, στα πλαίσια της  εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της δημοκρατικήςπολιτότητας και της διαπολιτισμική αγωγής, μόνο τότε θα μπορούμε  να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











131