Συμμετοχή του Δημοτικό Σχολείου Δαλιού Γ΄ στο Erasmus+ KA2. Επίσκεψη στην Ισπανία


Το Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ΄ συμμετέχει, για τη διετία 2018-2020, μαζί με άλλα τέσσερα σχολεία από την Πορτογαλία (Ermesinde, Πόρτο), την Πολωνία (Κρακοβία), την Ισπανία (Alcalá del Río, Σεβίλλη) και την Ιταλία (Avola, Σικελία) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 με θέμα «Together We Can». Ο γενικός στόχος του έργου είναι η κοινωνική ένταξη, η εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων στην κοινωνία και ειδικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών όσον αφορά στην αποδοχή, στην κριτική σκέψη και στη συνεργασία.

 Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, την εβδομάδα 18-22 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο IESILIPAMAGNA της πόλης Alcalá delRío στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Το θέμα της συνάντησης στην Ισπανία ήταν η Ισότητα των Φύλων. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί και έξι μαθητές από κάθε συνεργαζόμενο σχολείο. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών/τριών του σχολείου που διοργάνωσε τη συνάντηση και συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες που οργανώθηκαν από το σχολείο φιλοξενίας.

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή των συμμετεχόντων στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, στην οποία παραβρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης. Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσική και παραδοσιακούς χορούς της περιοχής από μαθητές του σχολείου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης Alcalá del Río και επισκέφτηκαν το δημαρχείο. Ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, οι οποίες ήταν με τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε να προάγουν την ισότητα των φύλων και τη συνεργασία ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικής χώρας καταγωγής. Η μέρα ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να φτιάχνουν διάφορες κατασκευές με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, οι μαθητές του κάθε σχολείου παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν προετοιμάσει σχετικά με το θέμα της Ισότητας των Φύλων. Συγκεκριμένα, το κάθε σχολείο έπρεπε να παρουσιάσει δύο γυναίκες που με το έργο τους συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, καθώς και δύο γεγονότα που να αποτελούν σταθμό στον αγώνα για ισότητα των φύλων. Επιπλέον, το κάθε σχολείο παρουσίασε και ένα βίντεο που ετοίμασαν τα παιδιά και παρουσίαζε περιπτώσεις ανισότητας στην αντιμετώπιση ατόμων διαφορετικού φύλου. Οι μαθητές έκαναν εισηγήσεις ώστε να εξαλειφθεί η ανισότητα αυτή. Η μέρα ολοκληρώθηκε εντυπωσιακά, αφού περιλάμβανε μάθημα Φλαμένκο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν κάποια βήματα και κινήσεις του συγκεκριμένου χορού και να εξασκηθούν.

Η Πέμπτη, 21η Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στη Σεβίλλη. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, με την καθοδήγηση ξεναγού περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης και γνώρισαν την πλούσια ιστορία της. Ούτε και η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ξενάγησης δεν ήταν ικανή να εμποδίσει τους συμμετέχοντες από το να θαυμάσουν τον πολιτισμό της Σεβίλλης.

Το βράδυ της Πέμπτης, το σχολείο της Ισπανίας παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο προς όλους τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του οποίου επιδόθηκαν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής στην κινητικότητα.

Παρά το πολύωρο και κουραστικό ταξίδι, μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην Κύπρο πλούσιοι σε εμπειρίες. Τέτοιου είδους κινητικότητες προωθούν αφενός τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και αφετέρου δίνουν την ευκαιρία, ιδιαίτερα στα παιδιά με τη φιλοξενία τους από οικογένειες, για γνωριμία με μια κουλτούρα διαφορετική από τη δική τους. Η συνύπαρξη αυτή συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και στην κατανόηση του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1034