Συμμετοχή του Α’ Δημοτικού Κάτω Πολεμιδιών στο Erasmus+ Βασική Δράση 1


Η εισαγωγή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως καινοτομίας στο Δημοτικό Σχολείο, με σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων στους μαθητές και στις μαθήτριες αποτέλεσε το στόχο υπό έμφαση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών, κατά τις σχολικές χρονιές 2018-2020.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει πολύ ευρύτερη έννοια από το στενό, οικονομικού περιεχομένου νόημα της επιχειρη- ματικότητας. Περιλαμβάνει ηθικές αξίες, ενσυναίσθηση, κοινωνική καινοτομία, κοινωνική ευθύνη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ως εκ τούτου, το σχολείο υλοποίησε αυτό το έργο, προκειμένου να εμπλουτίσει τις δεξιότητες και τις αξίες των μαθητών/τριών, καθώς και το επιχειρηματικό τους πνεύμα. Η επιχειρηματικότητα, όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί στα σχολεία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κύριο στόχο της εκπαίδευσης που είναι η ανάπτυξη των ηθικών και κριτικών ενηλίκων, έτσι ώστε να ζούμε σε έναν ειρηνικό και δημιουργικό κόσμο.

Το σχολείο συμμετείχε επιτυχώς στο πρόγραμμα Erasmus+ Βασική Δράση 1 με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπαιδευτικών σε κινητικότητες στην Ευρώπη.

Η εκπαιδευτικός, Χάρις Ιωάννου παρακολούθησε εκπαιδευτικό διδακτικό πρόγραμμα με τίτλο "Traditional arts and ICT art tools for teaching your subjects and promoting life skills".  Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 8 έως τις 13 Απριλίου 2019 . Η εκπαιδευτικός  επιμορφώθηκε στον τρόπο ενσωμάτωσης της χρήσης παραδοσιακών τεχνών στη διδασκαλία με τη χρήση εργαλείων τέχνης ΤΠΕ. Χρησιμοποίησε ενεργητικές τεχνικές μάθησης, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην αυτο-έκφραση και την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων. Έχει επίσης επιμορφωθεί στη χρήση εφαρμογών ICT στην τάξη, όπως η εφαρμογή STOPMOTION. Στη συνέχεια, έγινε χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου για να διδάξει στους μαθητές της Δ΄ τάξης τις παραδοσιακές εργασίες μας.  Το μάθημα ολοκληρώθηκε δημιουργώντας μια μικρή ταινία, την οποία μπορείτε να απολαύσετε στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=vBIvlUVzK2Y. Οι μαθητές το αγάπησαν! Το σύνολο του μαθήματος κατάρτισης, της επίσκεψης στη Βαρκελώνη και τη Σχολή Barcino ήταν μια εκπληκτική εμπειρία

Η εκπαιδευτικός, Σωτηρία Μήτρου ειδικεύτηκε στο θέμα της ηγεσίας, της επικοινωνίας και της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση. Στο διάστημα 4- 8 Νοεμβρίου, παρακολούθησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο στη Ρώμη, που το διοργάνωσε το Infol (Innovazione Formazione Orietamento e Lavoro). Το σεμινάριο είχε τίτλο «New teachers for a new school: coaching, leadership, motivation»   και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ισπανία. Στα πλαίσια του σεμιναρίου αυτού έγινε αναφορά στην έννοια της επικοινωνίας και ειδικότερα της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Η αποτελεσματική επικοινωνία πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί, όπως την ενεργητική ακρόαση, την αλληλοκατανόηση, την ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη μεταξύ πομπού και δέκτη. Επίσης, δόθηκαν τεχνικές για ανάπτυξη κινήτρων ανάμεσα στα μέλη ενός οργανισμού ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά και έτσι να επιτευχθούν οι στόχοι του οργανισμού. Στα πλαίσια του σεμιναρίου επεξηγήθηκαν  επίσης τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας των σχολείων . Ακόμη αποσαφηνίστηκε η έννοια της καθοδήγησης (coaching) και οι τεχνικές ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας μάλιστα τις τεχνικές  βιωματικά μεταξύ των μελών της ομάδας . Ήταν μια υπέροχη εμπειρία από την οποία η εκπαιδευτικός αποκόμισε γνώσεις και δεξιότητες, χρήσιμες για την προσωπική και επαγγελματική της ανάπτυξη.

Η εκπαιδευτικός, Ειρήνη Νεραντζή επισκέφθηκε το Σπλιτ της Κροατίας για να εξειδικευθεί σε θέματα Δημιουργικότητας και Επιχειρηματικότητας στην εκπαιδευτική πράξη. «Μάθαμε διάφορους τρόπους και στρατηγικές  που κάνουν τη μάθηση πιο θελκτική και ευχάριστη για τους μαθητές και τις μαθήτριες.  Έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία δραστηριοτήτων  ομαδικής εργασίας, στη  χρήση της τεχνολογίας με παιγνιώδη τρόπο και επεξεργαστήκαμε το δράμα ως εμπλουτισμό της διδασκαλίας» δήλωσε η εκπαιδευτικός.

Τέλος, η διευθύντρια του σχολείου, Χριστούλα Λουκά συμμετείχε στο σεμινάριο «Η Επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τις 19 μέχρι  23 Νοεμβρίου 2019, από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Ολοκλήρωση».  Κατά το διάστημα αυτό,  είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει θέματα όπως η καλλιέργεια μεταγνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολιτότητας, η καλλιέργεια των απαιτούμενων δεξιοτήτων για ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, η δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου, η ενσωμάτωση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Όπως δήλωσε η ίδια: « Πολύ σημαντική ήταν και η ευκαιρία που είχα,  κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, να αναπτύξω νέες εκπαιδευτικές  πρακτικές και να ανταλλάξω ιδέες με συναδέλφους από το εξωτερικό.»

Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σε παρουσιάσεις κατά τις  συνεδρίες προσωπικού, ενώ έκαναν μαθήματα στα παιδιά στο πλαίσιο των νέων τεχνικών και μεθόδων που διδάκτηκαν.  Ιδιαίτερα πολύτιμες οι γνώσεις αυτές και για την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 2 «Μικροί Κοινωνικοί Επιχειρηματίες» (Little Sociopreneurs), το οποίο επίσης διεξάγεται στο σχολείο κατά τις χρονιές 2018-2020.  Το πρόγραμμα έχει τις δικές του σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε: Facebook: Little Sociopreneurs, Instagram: @littlesociopreneurs2018_20

Το σχολείο θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης, το οποίο με τις επιχορηγήσεις του έχει δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό να αναπτυχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η ομάδα Erasmus+ του Α΄Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Διευθύντρια του σχολείου, κ.Χριστούλα Λουκά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1098