Ημερίδα Ορθογραφίας για παιδιά και γονείς στο Δημοτικό Δροσιάς Κ.Β΄ - «Μιχαλάκης Παρίδης»


Σε μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία κλήθηκαν να συμμετέχουν γονείς και παιδιά της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς Κ.Β΄-Μιχαλάκης Παρίδης, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, με θέμα την Ορθογραφία. Παιδιά και γονείς κάθισαν στα θρανία και εργάστηκαν σε δραστηριότητες ορθογραφίας, που αποσκοπούσαν αφενός στην ενίσχυση της προσπάθειας διδασκαλίας της ορθογραφίας και αφετέρου στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σχολική μονάδα, με καθοδηγητή τη σύμβουλο του μαθήματος των Ελληνικών κ. Ρέα Παπαγεωργίου, προσάρμοσε το υλικό που της δόθηκε στις μαθησιακές προτεραιότητές της και τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού της. Η δράση  εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία σε εννιά τμήματα του Σχολείου. Το πρόγραμμα της Ημερίδας άρχισε με καλωσόρισμα των γονιών από τον δάσκαλο/τη δασκάλα της τάξης. Ακολούθησε η διδασκαλία του ορθογραφικού φαινομένου και στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες, παιδιά και γονείς σε κλίμα ενθουσιασμού, συνεργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας τις δραστηριότητες ορθογραφίας, σε καθορισμένο χρόνο και με κυκλική εναλλαγή δραστηριοτήτων σε σταθμούς. Οι δραστηριότητες σε κάθε σταθμό ήταν παιγνιώδεις, δημιουργικές και αποτελούσαν ένα ξεχωριστό, διαφορετικό βιωματικό μάθημα ορθογραφίας. Τα παιδιά έγραψαν ιστορίες, δίστιχα, έλυσαν σταυρόλεξα, διόρθωσαν κείμενα, σχημάτισαν οικογένειες λέξεων, αναγνώρισαν κοινές καταλήξεις, εντόπισαν εξαιρέσεις ρημάτων κ.ά. Περαιτέρω, δόθηκε σε όλα τα παιδιά και στους γονείς τους ένας φάκελος με τους βασικούς κανόνες της δημοτικής γλώσσας καθώς και επιπρόσθετες δραστηριότητες και συμβουλές για τρόπους προσέγγισης της ορθογραφίας στο σπίτι. Η Ημερίδα έκλεισε με συγκέντρωση των γονιών στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Βασούλα Κούλα ευχαρίστησε τους γονείς για τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα Ορθογραφίας, η οικεία επιθεωρήτρια του Σχολείου κ. Ροδούλα Μαυρικίου - Θεοδώρου απηύθυνε χαιρετισμό και η σύμβουλος των Ελληνικών παρουσίασε καλές πρακτικές καλλιέργειας ορθογραφικής συνείδησης που μπορούν να γίνονται στο σπίτι.

Η πρωτοβουλία αυτή του Σχολείου να οργανώσει την Ημερίδα Ορθογραφίας αποτελεί αναμφίβολα μια θετική μαθησιακή εμπειρία για τα παιδιά και τους γονείς τους και δείχνει έμπρακτα την προσπάθεια του Σχολείου να ενδυναμώσει τον τομέα αυτό της μάθησης με άμεση εμπλοκή της οικογένειας. Τα συναισθήματα τόσο των γονιών, των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών ήταν θετικά και κατέδειξαν την επιτυχία της Ημερίδας Ορθογραφίας. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν τη θέση πως από κοινού, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα!!!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1394