30ό Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης


«Άσκηση Παιδαγωγικής Ηγεσίας στη βάση Επιστημονικών Δεδομένων»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία και σε αυτό συμμετείχαν οι διευθυντές και διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων. Μαζί με τους διευθυντές των σχολείων, στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας καθώς και μεγάλος αριθμός από Επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο, είχε ως θέμα του την  «Άσκηση Παιδαγωγικής Ηγεσίας στη βάση Επιστημονικών Δεδομένων».

Η θεματική, υπαινίσσεται ότι στον σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό χώρο για την εκπαίδευση, οι αποφάσεις και οι πράξεις χρειάζονται πληροφόρηση και τεκμηρίωση μέσα από συστηματικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων και προσανατολισμό που διαπνέεται από παιδαγωγική φιλοσοφία.

Στο Συνέδριο, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Προδρόμου ο οποίος χαιρέτισε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Προδρόμου, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που αποδίδει το Υπουργείο στον πολυδιάστατο ρόλο των διευθυντών στα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη την απαίτηση για υψηλά επιτεύγματα και τις σύγχρονες εξελίξεις. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο κ. Υπουργός στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στον κοινωνικό χώρο επηρεάζουν άμεσα το έργο των σχολείων και ενθάρρυνε τους διευθυντές  να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με υπομονή και επιμονή στο έργο τους. Ο Υπουργός συγχάρηκε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την εκτίμηση του Υπουργείου του για κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από τους επαγγελματίες της πράξης, τους διευθυντές των σχολείων μας.

Τους συνέδρους, αρχικά καλωσόρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διευθυντών κ. Κωνσταντίνος Μιχαήλ ο οποίος αναφέρθηκε στην ξεχωριστής σημασίας εργασία που επιτελείται στα σχολεία, η οποία δεν περιορίζεται στον σχολικό χώρο αλλά απλώνεται και έξω από αυτόν προς όφελος κάθε οικογένειας και ολόκληρης της κοινωνίας, και κάλεσε την πολιτεία να επενδύσει στην αξία της Σχολικής Ηγεσίας.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Φίλιος Φυλακτού ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των διευθυντών για υποστήριξη και ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, τόνισε ότι στα θέματα που σχετίζονται με την ηγεσία και τη διοίκηση των σχολικών μονάδων εκκρεμούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ κάλεσε τους διευθυντές να συνεχίσουν με ευσυνειδησία το έργο και την προσπάθειά τους έστω κι αν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καθυστερούν, αφού έχουν τη δύναμη για αλλαγές προς όφελος της μόρφωσης των παιδιών.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο, απηύθυνε και η διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου, ως ο αρμόδιος φορέας για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα παιδαγωγικών εξελίξεων και θέματα πολιτικής με ξεκάθαρο προσανατολισμό προς την επαγγελματική ανάπτυξη, ήταν συνδιοργανωτής του Συνεδρίου. Στον χαιρετισμό της η Δρ Μιχαηλίδου- Ευριπίδου τόνισε την τεράστια σημασία που αποδίδει το Ινστιτούτο στην κατάρτιση και τη διαρκή εξέλιξη των εκπαιδευτικών ηγετών ώστε να ανταποκρίνονται με τη μέγιστη επάρκεια στο απαιτητικό τους έργο.

Κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο, ήταν ο καταξιωμένος στον διεθνή χώρο καθηγητής Παιδαγωγικής Ηγεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Πέτρος Πασιαρδής. Ο καθηγητής, εστιάστηκε στον πολυδιάστατο ρόλο των διευθυντικών στελεχών και τόνισε ότι ανάμεσα στα πολλαπλά καθήκοντα των εκπαιδευτικών ηγετών, ξεχωριστή θέση πρέπει να κατέχει η Παιδαγωγική Ηγεσία, μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζονται για βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης.

Μετά την κεντρική ομιλία, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια στα ακόλουθα :

  1. Καλλιέργεια κουλτούρας μάθησης στο σχολείο.
  2. Η διαφοροποιημένη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού ως παράγοντας διαφοροποίησης των προτεραιοτήτων και των πρακτικών.
  3. Οικοδόμηση επαγγελματικής επάρκειας για τους Διευθυντές/Διευθύντριες
  4. Οικοδόμηση επαγγελματικής επάρκειας για τους εκπαιδευτικούς.
  5. Η Σχολική Μονάδα ως κοινότητα μάθησης, και οι παράγοντες που επιδρούν στην εκπλήρωση της αποστολής της Παιδαγωγικής Ηγεσίας.

Το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε τόσο από τις τοποθετήσεις όσο και από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στα βιωματικά εργαστήρια είναι ότι η Σχολική Ηγεσία αποτελεί τεράστιας σημασίας κεφάλαιο για τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στα σχολεία μας και ότι υπάρχει ανάγκη να αποδοθεί η ανάλογη σημασία τόσο στην προετοιμασία και διαρκή υποστήριξη των στελεχών όσο και στις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την άσκηση των καθηκόντων των διευθυντών, προς όφελος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και προς όφελος της μόρφωσης των παιδιών. Η Επιτροπή Διευθυντών, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, θα προωθήσει τα πορίσματα του Συνεδρίου, προς το Υπουργείο Παιδείας ως προτάσεις πολιτικής για έναρξη ενός διαλόγου προς την επίτευξη των επιθυμητών και αναγκαίων αλλαγών βελτίωσης.

Κωνσταντίνος Μιχαήλ, Πρόεδρος Παγκύπριας Επιτροπής Διευθυντών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1051