Χρειάζεται δουλειά και εγρήγορση


*Θετικοί οι οιωνοί για  την στελέχωση των σχολικών μονάδων και την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

*Χρειάζεται δουλειά και εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Κάθε χρόνο, οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν περίοδο έντονων διεργασιών στο χώρο της εκπαίδευσης. Βασικότερη επιδίωξη η έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών ώστε η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.

Φέτος, η προσπάθεια είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς πρέπει να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον όλο προγραμματισμό που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Παρόλη την καθυστέρηση που αρχικά υπήρξε, οι τελευταίες ενδείξεις επιτρέπουν να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο στόχος για μια ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021, με τις σχολικές μονάδες σωστά στελεχωμένες, είναι εφικτός. Την αισιοδοξία επιτρέπουν:

(α) Η τροχοδρόμηση, μετά από την άσκηση πιέσεων και την υπόδειξη της αναγκαιότητας, της πλήρωσης των κενών διευθυντικών θέσεων που προέκυψαν από τις πρόωρες αφυπηρετήσεις (22 θέσεις διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης και 8 θέσεων Διευθυντή Προδημοτικής Εκπαίδευσης)

(β) Η έγκριση από τη Βουλή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τις επιπλέον θέσεις έκτακτου προσωπικού (συμβασιούχων) που απαιτούνται για την ερχόμενη σχολική χρονιά όσο και την μισθολογική αναβάθμιση των συνάδελφων μουσικών στην κλίμακα Α9(i)

(γ) Το ξεκαθάρισμα ότι η στελέχωση των σχολικών μονάδων θα γίνει, παρά τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, στη βάση των υφιστάμενων παραμέτρων και χωρίς να υπάρξουν περικοπές. Αυτό καταδεικνύεται εξάλλου και από τις επιπλέον θέσεις που εγκρίθηκαν [σημείο (β)]. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα λειτουργικού αναλφαβητισμού, οι ώρες των τοπικών συντονιστών πληροφορικής, ο χρόνος για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, ο διοικητικός χρόνος των διευθυντών, ο χρόνος του Υπεύθυνου τμήματος σε δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση, η μείωση του διδακτικού χρόνου ως αποτέλεσμα της συμπλήρωσης συγκεκριμένων ετών υπηρεσίας κ.ο.κ. παραμένουν, σύμφωνα με τον εν εξελίξει σχεδιασμό, ανεπηρέαστα.

(δ) Το γεγονός ότι παρόλα τα προβλήματα, η ΕΕΥ προχωρά στις αναγκαίες ενέργειες/ανακοινώσεις με ελάχιστη καθυστέρηση.

Παρόλες όμως τις θετικές προϋποθέσεις, η δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει από πλευράς ΥΠΠΑΝ και ΕΕΥ είναι πολλή. Κατ’ επέκταση, η εγρήγορση που πρέπει να υπάρχει από πλευράς ΠΟΕΔ και όλων των εμπλεκομένων επιβάλλεται να είναι σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Όχι να αρκεστούμε σε μια ανούσια καταγραφή ελλείψεων το Σεπτέμβρη όταν πλέον τα σχολεία θα ανοίγουν και το στοίχημα θα έχει χαθεί.

Ως παράταξη δηλώνουμε, όπως πάντα, έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά εντός και εκτός ΠΟΕΔ, στην όλη προσπάθεια που γίνεται, ώστε η σχολική χρονιά 2020-2021 να ξεκινήσει με τον καλύτερο και ομαλότερο δυνατό τρόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, να ενημερώνουμε τους συναδέλφους, να κάνουμε υποδείξεις/επισημάνσεις, να καταθέτουμε εισηγήσεις, να είμαστε όπως πάντα ωφέλιμοι και παραγωγικοί για το καλό των παιδιών, των εκπαιδευτικών, της παιδείας ευρύτερα.

*Δάσκαλος

Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1558