Δημοτικό Σχολείο Ψιμολόφου: «Γίνομαι δημιουργικός και αλλάζω τον κόσμο!»


«Με τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Δικαίωμα ως όπλα στη φαρέτρα μου μαθαίνω να υπάρχω και να συνυπάρχω. Μετά όλα τα μπορώ»

Στα πλαίσια του βελτιωτικού σχεδίου δράσης του Δημοτικού Σχολείου Ψιμολόφου, το οποίο είναι επικεντρωμένο στα 3 Δέλτα, που έγιναν 4 - Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Δικαίωμα και Δημιουργία (μια ισοσκελής πυραμίδα με τριγωνική βάση η οποία και υποδηλώνει την ισορροπία)- έχει προκηρύξει διαγωνισμό μακέτας.

Τα παιδιά, σε συνεργασία με τους γονείς , παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονά, νονό, αδέλφια, κλήθηκαν  μέχρι το τέλος του Οκτώβρη να δημιουργήσουν με άχρηστα (και όχι μόνο) υλικά μια τρισδιάστατη μακέτα που να αποδίδει το νόημα των 4 Δέλτα και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Ζήτησε από τους γονείς, αλλά και την ευρύτερη οικογένεια, να εργαστούν με τα παιδιά τους και να συζητήσουν μαζί τους, έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας του σχολείου και ταυτόχρονα να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Σημαντική δεν ήταν η νίκη αλλά η συμμετοχή. Σημαντικό δεν είναι ποτέ το τέρμα, αλλά το ταξίδι. Οι νικητές ανακηρύχθηκαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Παιδιά και γονείς ψήφισαν για να  αναδείξουν τις καλύτερες μακέτες. Είχαμε 3 βραβεία δημοφιλίας τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από την ψηφοφορία των παιδιών και 3 βραβεία δημοφιλίας τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από την ψηφοφορία των οικογενειών.

Ταυτόχρονα η επιτροπή Αγωγής Υγείας ανέδειξε άλλα 90 βραβεία, πιο πρωτότυπης, πιο έξυπνης, πιο πράσινης, πιο χρωματιστής, πιο δημιουργικής πιο ευφάνταστης, πιο επιδέξιας, και πάει λέγοντας, ιδέας. Η κάθε μια από τις 90 συμμετοχές συνοδεύτηκε από ένα σκεπτικό και ήταν και οι 90 κυριολεκτικά υπέροχες!

Η προετοιμασία για τη δημιουργία της μακέτας σχετιζόταν με την εκπαίδευση στις αξίες, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την εξάσκηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, μέσα από όλα τα μαθήματα και με πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες.

Η δράση  ολοκληρώθηκε με την απόδοση των βραβείων την Παρασκευή 4/12- Χαρούμενη Παρασκευή και με την έκθεση των μακετών στην αίθουσα της εκκλησίας την Κυριακή 6/12.

Πρόθεση είναι τα έσοδα από την εθελοντική εισφορά των γονέων για να επιστραφούν οι μακέτες στους δημιουργούς -δράση του συνδέσμου γονέων- να αποδοθούν από το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο στο Κέντρο Θαλασσαιμίας, έτσι ώστε να αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός

Η όλη δράση εντάχθηκε στην Εβδομάδα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και στην Εβδομάδα Εθελοντισμού (1-8 Δεκεμβρίου).

Δημοτικό Σχολείο Ψιμολόφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1193