Το Δημοτικό Καπέδων πραγματοποίησε Περιβαλλοντική Ημερίδα για το περιβάλλον


Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Δημοτικού Σχολείου Καπέδων. Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, την Τρίτη 30/3/2021 διεξήχθη ημερίδα αφιερωμένη στο περιβάλλον η οποία περιλάμβανε πληθώρα δραστηριοτήτων σχετικών με το σεβασμό, την προστασία, τη βελτίωση του περιβάλλοντος καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 

Το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Ημερίδας περιλάμβανε δραστηριότητες σε σταθμούς, τηρώντας πάντα το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ασφάλεια των παιδιών, λόγω κορωνοϊού.  Οι εργασίες της ημερίδας είχαν αφετηρία το παραμύθι «Η αόρατη ομπρέλα», το οποίο έφερε τα παιδιά σε επαφή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την καταστροφή του περιβάλλοντος.  Τα παιδιά δημιούργησαν σε επόμενο σταθμό ομοίωμα του πλανήτη μας και της ομπρέλας που προστατεύει την γη από τις καυτερές ακτίνες του ήλιου.  Παράλληλα τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου παρακολούθησαν ένα φιλμάκι με τον τίτλο “Man”, στο οποίο περιγράφεται η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον ανά τους αιώνες.  Αφού συζήτησαν και επιχειρηματολόγησαν, δημιούργησαν νοητικούς χάρτες, στους οποίους κατέγραψαν προβλήματα και εισηγήθηκαν λύσεις. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά συζήτησαν για την επαναχρησιμοποίηση και έτσι αποφάσισαν να δώσουν ζωή σε γυάλινα βαζάκια γιαουρτιού.  Χρησιμοποίησαν μαρκαδόρους και διακόσμησαν τα βαζάκια, για να φτιάξουν γλαστράκια με παχύφυτα, που να κοσμούν τις αίθουσες των τάξεών τους.  Στη συνέχεια, εργάστηκαν με επιτραπέζια παιχνίδια (taboo, Pictionary και σπαζοκεφαλιές) με περιβαλλοντικά θέματα, μέσα από τα οποία τα παιδιά διασκέδασαν και έμαθαν!  Ωστόσο, αυτό που ενθουσίασε τα παιδιά ήταν η δημιουργία τοιχογραφίας στην αυλή του σχολείου με θέμα την αποδοχή και τη διαφορετικότητα.  Στόχος της δράσης ήταν η βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός χώρου πιο χαρούμενου. 

Ακολούθησε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Κώστα Λογγινο (Λειτουργό Α’ τάξης του Τμήματος Δασών), ο οποίος συζήτησε με τα παιδιά για τα οφέλη των δασών της Κύπρου, τους κινδύνους που τα απειλούν και πως μπορούμε εμείς να τα προστατεύσουμε.  Έγινε επίσης αναφορά στα ενδημικά φυτά και ζώα της Κύπρου.  Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαστήρι με θέμα «Μελέτη Πεδίου», με εισηγητή τον κ. Μάριο Ευθυμίου, από το Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος. 

Οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων αποτέλεσαν την αφετηρία των άλλων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου, που είχαν βιωματικό χαρακτήρα και στόχευαν στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της αγάπης των παιδιών για τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, καθώς και στην συνειδητοποίηση της στενής σχέσης των ανθρώπων με τον χώρο και τον τόπο αυτό. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά φύτεψαν το δικό τους αρωματικό φυτό, το οποίο δεσμεύτηκαν να φροντίζουν.

Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρασκευή φρουτοσαλάτας με διάφορα φρούτα εποχής από τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, ενώ τα μικρότερα παιδιά έστυψαν φρέσκο χυμό πορτοκάλι. 

Οι μαθητές χάρηκαν ιδιαίτερα με τις δραστηριότητες της Περιβαλλοντικής Ημερίδας, πέρασαν ευχάριστα και αξιοποίησαν δημιουργικά την ημέρα τους, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για το περιβάλλον.

Όλες οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης μέρας δράσης είχαν σημείο αναφοράς να  συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι συνεχής και πως κάθε προσπάθεια μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει στην καθημερινότητά μας!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1428