Δημοτικό Εργατών: «Σκυτάλη Αγάπης – Απλώνω Ευτυχία»


Η 14η Ιουνίου 2021 αποτέλεσε ίσως μία από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της χρονιάς για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Εργατών, της επαρχίας Λευκωσίας, καθώς τη μέρα αυτή, παιδιά κι εκπαιδευτικοί, βγήκαν έξω από τα στεγανά της τάξης κι άπλωσαν μία ξεχωριστή μπουγάδα, την μπουγάδα της ευτυχίας. Τα παιδιά ζωγράφισαν τις δικές τους άσπρες φανέλες κι αποτύπωσαν πάνω σ’ αυτές τα συναισθήματά τους και το πώς νοηματοδοτούν μέσα στο παιδικό τους μυαλό την ευτυχία. Έτσι, μία μεγάλη, πολύχρωμη, ευφάνταστη μπουγάδα έδωσε χρώμα στο σχολείο και σκόρπισε φωτεινά χαμόγελα, σε μικρούς και μεγάλους που τόσο άδικα μας τα στέρησε η πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο, τ’ οποίο βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, πήρε τη σκυτάλη για την υλοποίηση της δράσης από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης κι επαρχίας Λεμεσού, μετά από παρότρυνση της παιδαγωγού κ. Γεωργίας Σολωμού, που όραμά της είναι η δράση να συνεχιστεί και ν’ απλωθεί ολοένα και σε περισσότερα σχολεία της Κύπρου. 

Η δράση, η οποία αγκαλιάστηκε και από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (SWPBS), το οποίο προωθεί τη θετική συμπεριφορά μέσα από την καλλιέργεια τριών αξιών που επιλέγει το ίδιο το σχολείο. Μία από αυτές τις αξίες είναι και η αξία της ενσυναίσθησης που, στην προκειμένη περίπτωση, μετουσιώνεται σε πράξεις καλοσύνης,  προσφοράς, εθελοντισμού κι ενεργού πολιτότητας.

Μέσα στη χρονική περίοδο δύο εβδομάδων κάθε παιδί πραγματοποιούσε εθελοντικές πράξεις στο σπίτι, στη γειτονιά ή την κοινότητα για τις οποίες δεχόταν οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη, χρηματική εισφορά. Τα παιδιά κάνοντας εθελοντικές πράξεις καλοσύνης μάζεψαν το ποσό των 1000 περίπου ευρώ, το οποίο παρέδωσαν στον Πρόεδρο και την εκπρόσωπο του Συνδέσμου «Ένα όνειρο μια ευχή», Γιώργο Πενηνταέξ και Μάρω Χατζηχριστοφή,  για ν’ αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση των ευχών των παιδιών με καρκίνο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πενηνταέξ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ευχαρίστησε τα παιδιά, τα οποία, όπως ανέφερε, δίνουν με τις πράξεις τους παράδειγμα στους μεγάλους. Επιπρόσθετα, ευχήθηκε η μπουγάδα ευτυχίας να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Η λιτή αλλά και συνάμα τόσο σημαντική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και με μια ακόμη εισφορά, αυτή της Β.Δ του σχολείου, η οποία δώρισε για ακόμα μια φορά τα έσοδα από την πώληση της ποιητικής της συλλογής στον Σύνδεσμο. Τέλος, τα παιδιά άπλωσαν το αστέρι που κέρδισαν από τις εθελοντικές τους πράξεις, δείχνοντας έτσι ότι συνέβαλαν κι αυτά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην πραγματοποίηση των ευχών των παιδιών που υποφέρουν από καρκίνο.

Σκοπός της όλης δράσης είναι να δοθεί νόημα και χαρά στη ζωή και τη μάθηση των παιδιών, που στερήθηκαν τόσα πολλά με την έλευση της πανδημίας, και να προωθηθεί η αξία της ενσυναίσθησης και η ανάπτυξη του αισθήματος της καλοσύνης με προσφορά μέσα από προσφορά, εθελοντισμό μέσα από τον εθελοντισμό! Για να πετύχει η συνταγή χρειάζεται αγάπη, φαντασία, δημιουργικότητα, θέληση και πίστη ότι «μπορούμε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο».

 Από τη Διευθύντρια και

το Προσωπικό του Σχολείου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1266