Δημοτικό Σχολείο Βορόκληνης: Πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό «Δώστε όνομα σε ένα ύφαλο»


Στις 21 Ιουνίου 2021, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στην Κύπρο», απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «Δώστε όνομα σε ένα ύφαλο» από την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και τη διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών κ. Μαρίνα Αργυρού.

Ο διαγωνισμός είχε διοργανωθεί από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ Λάρνακας) και την εταιρία Geoimaging.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να γίνουν εισηγήσεις για την ονοματοδοσία ενός φυσικού υφάλου, ο οποίος βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή Βορόκληνης στον κόλπο της Λάρνακας. Ο υπό αναφορά φυσικός ύφαλος βρίσκεται σε βάθος 7-10 μέτρων και λόγω του χαμηλού του βάθους θα μπορέσει να αποτελέσει ένα νέο σημείο για δραστηριότητες κολυμβητικής εξερεύνησης θαλάσσιας ζωής με τη χρήση αναπνευστήρα.

Το Δημοτικό Σχολείο Βορόκληνης κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό με την εισήγηση του ονόματος “Δωρίδα” (“Doris”) από τα παιδιά του τμήματος Δ3, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Πολίνας Τζωρτζή.

Όπως αναφέρεται και στην πρόταση που υπέβαλαν τα παιδιά για να στηρίξουν την επιλογή της συγκεκριμένης ονομασίας, αρχικά, θέλησαν να εισηγηθούν ένα γυναικείο όνομα για τον ύφαλο, ώστε να δείξουν ότι όπως η γυναίκα γίνεται μητέρα και φέρνει στη ζωή τα παιδιά της, έτσι και ο ύφαλος λειτουργεί ως «μητέρα» για τα ζώα, τα ψάρια και τα φυτά της περιοχής, δίνοντας ζωή και προστασία.

Επιπλέον, το όνομα «Δωρίδα» προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και σχετίζεται άμεσα με τη θάλασσα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δωρίδα ήταν κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας  Τηθύος και ήταν μια από τις Ωκεανίδες που θεωρούνταν νύμφες προστάτιδες των υδάτων. Η Δωρίδα παντρεύτηκε τον Νηρέα και μαζί απέκτησαν 50 θυγατέρες που είναι γνωστές ως Νηρηίδες (νύμφες της ήρεμης θάλασσας, πολύ φιλικές προς τους ανθρώπους). Νεότεροι ερευνητές θεωρούν τη Δωρίδα αντιπρόσωπο του θαλάσσιου ζωικού βασιλείου ή ως μια ακόμα προσωποποίηση της θάλασσας. 

Επίσης, το όνομα «Δωρίδα» παραπέμπει στη λέξη δώρο και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τους υφάλους, έχουν μεγάλη οικολογική σημασία και αποτελούν ένα πραγματικό δώρο για τους θαλάσσιους οργανισμούς καθώς βοηθούν στην προστασία και ανάπτυξή τους, προσφέροντάς τους καταφύγιο.

Τέλος, το συγκεκριμένο όνομα είναι εύηχο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είχε ιδιαίτερη παιδαγωγική αξία για τα παιδιά, καθώς στα πλαίσια της εξεύρεσης κατάλληλου ονόματος, τα παιδιά ακολούθησαν μια αξιόλογη πορεία αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα της εξεύρεσης ονόματος ως ένα πρότζεκτ. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, μελέτησαν κι έμαθαν σχετικά με τη θέση, τη σημαντικότητα και τις λειτουργίες ενός υφάλου στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Με βάση τη μελέτη τους, έθεσαν στη συνέχεια το πλαίσιο αναζήτησης ενός εύηχου ονόματος το οποίο να μεταφέρει και τη σημειολογία και την ουσία των λειτουργιών του υφάλου.

Ο ζήλος με τον οποίο τα παιδιά εργάστηκαν για τη συμμετοχή τους έδειξε ότι τα παιδιά θεώρησαν τη θαλάσσια περιοχή της κοινότητάς τους ως μέρος του δικού τους χώρου και ότι τα συναισθήματα και η αγάπη για τον ευρύτερο χώρο στον οποίο ζουν, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, πεδίο και ευκαιρία απόκτησης γνώσεων και εξάσκησης δεξιοτήτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2169