Δημοτικό Αγ. Ιωάννη Λάρνακας: Ραδιοφωνική εκπομπή «Παιχνοδοτράγουδα του κόσμου»


Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς συμμετείχε στο Πρόγραμμα του Παιδαγωνικού Ινστιτούτου «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο».  Το ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ υλοποίησε, μαζί με τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Έργο NEStOR(Network European School Radio), τη διαδικτυακή πλατφορμα http://europeanschoolradio.eu, με στόχο τη δημιουργία ενός Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου που να αποτελεί ένα ευέλικτο, πολύγλωσσο, σύγχρονο και ελκυστικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία. 

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος του Π.Ι. είναι η προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων μάθησης, η ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων, η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα εφόσον προσφέρει ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Δίνει επίσης την ευκαιρία στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικοί να μπορούν να βιώσουν το σχολείο ως έναν συμμετοχικό χώρο έκφρασης και δημιουργικότητας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα αναπτύσσουν, ανάμεσα σε άλλα, ικανότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, ανάλυσης και σύνθεσης περιεχομένου, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης και βελτιώνουν τις δεξιότητες τους σε θέματα ψηφιακού και οπτικοακουστικού γραμματισμού, διερεύνησης, γραπτής και προφορικής έκφρασης.

Στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, λαμβάνουν μέρος 1964 σχολεία (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Ειδικά σχολεία και Νηπιαγωγεία), από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Λιθουανία.

Συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος 1428 σχολεία από την Ελλάδα και 68 σχολεία από την Κύπρο. Στόχος του κάθε σχολείου που συμμετέχει είναι η δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής από τους μαθητές/τριες, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα European Schoolo Radio.

Ο τίτλος της εκπομπής που δημιούργησαν οι 24 μαθητές/τριες των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Σίλιας Χριστοδούλου είναι «Παιχνιδοτράγουδα του Κόσμου».

Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε λόγω της πολυπολιτισμικότητας του σχολείου, αφού σε αυτό φοιτούν παιδιά από 26 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Το σχολείο εφαρμόζει παράλληλα τον Κώδικα Αντιρατσιστικής Πολιτικής του ΥΠΠΑΝ και μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας της εκπομπής αυτής αλλά και από την ολοκλήρωσή της διαφάνηκε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η δημιουργία παιχνιδιών από παιδιά διαφορετικών χωρών διαμέσου των αιώνων παρουσιάζει τεράστιες ομοιότητες, παρόλο που η κάθε χώρα έχει τη δική κουλτούρα, τρόπο ζωής, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Μέσα από τα παιχνιδοτράγουδα που εκφράζουν τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία της κάθε χώρας όλα τα παιδιά του κόσμου ανεξαιρέτως γίνονται ένα μέσω της μουσικής, τραγουδούν μαζί και παίζουν στο ρυθμό των παιχνιδοτράγουδων.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής : Αφού τα παιδιά διδάχθηκαν κάποια κυπριακά, ελληνικά και αλλόγλωσσα παιχνιδοτράγουδα στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, ακολούθησε έρευνα από τα ίδια μέσα στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος με σκοπό να μάθουν διάφορα παιχνιδοτράγουδα που έλεγαν και έπαιζαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους όταν ήταν μικροί. Στη συνέχεια, παρουσίασαν και τραγούδησαν τα παιχνιδοτράγουδα που έμαθαν από την έρευνά τους στους συμμαθητές τους. Τα παιδιά εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των παιχνιδοτράγουδων ως προς τη μελωδία, το ρυθμό ή τους κανόνες του παιχνιδιού. Ακολούθησε μια μικρή έρευνα από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα που αφορούσε γενικά στοιχεία για τα παιχνιδοτράγουδα και στη συνέχεια ηχογραφήθηκαν με τις δικές τους φωνές 18 παιχνιδοτράγουδα από Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία και Κολομβία αλλά και 21 λαχνίσματα.

Μετά την ηχογράφηση, έγινε ο διαχωρισμός των παιχνιδοτράγουδων σε 3 ραδιοφωνικές εκπομπές, με κριτήριο τις ομοιότητες/διαφορές τους αλλά και την κατηγοριοποίηση που προτείνει ο Διονυσίου (2018), η οποία βασίζεται κυρίως στον τρόπο παιξίματός τους.

Το επόμενο στάδιο αφορούσε τη συγγραφή του σεναρίου της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 5 παιχνιδοτράγουδα και 13 λαχνίσματα, την ηχογράφησή του σεναρίου αυτού αλλά και τη μίξη ήχου.

Η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη με τίτλο «ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» είναι γεγονός και θα μεταδοθεί το Σάββατο 26/6/21 η ώρα 12:00 στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Ραδιοφώνου http://europeanschoolradio.eu

Συντονιστείτε μαζί μας και …..παιχνιδοτραγουδήστε!!!!! Είμαστε σίγουροι ότι θα μάθετε πολλά, θα θυμηθείτε, θα νοσταλγήσετε αλλά και θα διασκεδάσετε!!!

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










720