Το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας στο διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+KA2


Το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας συμμετέχει στο διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+KA2 Strategic Partnership – School Education. Healthy Schools (2019-2021).

Συντονιστής τους Προγράμματος είναι ο Οργανισμός Καταπολέμησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (APCOI) με βοηθό τον Οργανισμό Associcao Animan Viventem από την Πορτογαλία (ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως αποστολή την ευημερία των πολιτών σε ψυχοκοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο).

Μαζί με το Σχολείο μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρήτης, ο Οργανισμός  Sinergia Societa Cooperativa Sociale από την Ιταλία, ο οποίος εφαρμόζει διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την ευημερία και υγεία των κατοίκων σε πολλά μέρη της Ιταλίας και το Bakirkoy llce Milli Egitim Madurlugu , που είναι η Επαρχιακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Bakirkoy, στην Τουρκία, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής του σε εκείνη την επαρχία και την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων όχι μόνο στην περιοχή της αλλά και σε όλη την Τουρκία.

Σκοπός του Προγράμματος: “Fruit Super Squad”: Healthy Schools

Είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων για την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Μεθοδολογίας  για την προαγωγή υγιεινών συνηθειών διατροφής στα σχολεία για παιδιά ηλικίας 3 – 10 χρονών.   Το Πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό νοουμένου ότι οι πιο πάνω μεσογειακές χώρες και η ιδιαίτερα η Κύπρος, έχουν ψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) 2015 -2017.

Η Εφαρμογή του προγράμματος από όλους τους εταίρους βασίζεται στις  καλές πρακτικές και τη μεθοδολογία της Πορτογαλίας (APCOI): «Τα φρούτα ήρωες». Με την ανταλλαγή γνώσεων , πρακτικών και την αλληλοστήριξη ανάμεσα  στους ευρωπαϊκούς εταίρους θα αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή μέθοδος:  «Τα φρούτα οι σούπερ ήρωες».

Μερικοί από τους στόχους του Προγράμματος είναι:

  1. Ο διαμοιρασμός καλών πρακτικών ανάμεσα στους εταίρους για Αγωγή Υγείας στα σχολεία και την πρόληψη του περιττού βάρους  και της  παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ευρώπη.
  2. Η δημιουργία και δοκιμή της μεθόδου “Fruit Super Squad”.
  3. Η καλλιέργεια των συνθηκών εξάπλωση της εφαρμογής  του προγράμματος Fruit Super Squad στην Ευρώπη από υπεύθυνους για την χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής/επιμορφωτές και δασκάλους.
  4. Η εμπέδωση σε όλον τον κόσμο της σημασίας του ρόλου των εκπαιδευτικών στην Αγωγή Υγείας και την προαγωγή της υγείας.
  5. Η κατανόηση από όλο τον κόσμος της σημασίας της εφαρμογής αποτελεσματικών σχολικών προγραμμάτων για την προαγωγή υγιεινών συνθηκών διατροφής και την πρόληψη του περιττού βάρους και της παχυσαρκίας.
  6. Η δημιουργία ευρωπαϊκών δικτύων οργανισμών που να επικεντρώνονται στην προαγωγή της Αγωγής Υγείας και την προαγωγή Υγείας στα Σχολεία.
  7. Η ενθάρρυνση των παιδιών να τρώνε καθημερινά φρούτο στο σχολείο και στο σπίτι.
  8. Η ενθάρρυνση των παιδιών να είναι περήφανα που εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  9. Η αποδοχή της εθνικής μεθόδου «Fruit Heroes» για την ανάπτυξη της μεθόδου «Fruit Super Squad».

Η διάρκεια του Προγράμματος

Το πρόγραμμα διαρκεί 24 μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31η Αύγουστου 2021 και προορίζεται για παιδιά ηλικίας 3 -10 χρονών.  Με την εμφάνιση της Πανδημίας COVID-.19 στην Ευρώπη επηρεάστηκε σοβαρά.Τα επιμορφωτικά συνέδρια, οι συντονιστικές συναντήσεις και η επίσημη έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος (Γνωριμίας και Ενημέρωσης αντιπροσώπων των εταίρων).Αυτή η Συνάντηση είναι η μόνη που έγινε με τη φυσική παρουσία των εταίρων ( πόλη Cascais στην Πορτογαλία στις 28 και 29/11/2020. Οι υπόλοιπες συναντήσεις για σκοπούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών , τον συντονισμό και την αξιολόγηση του προγράμματος έγιναν διαδικτυακά. 

Στο 2ο Επιμορφωτικό σεμινάριο στις  1-3 Μαρτίου 2021 , δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την  Πιλοτική Εφαρμογή του Προγράμματος που έγινε σε όλες τις χώρες για 5 συνεχείς εβδομάδες ανάμεσα στους μήνες Μάρτιο- Ιούνιο 2021 .  Η πιο πάνω εφαρμογή στηρίχτηκε στη μεθοδολογία «Fruit Heroes”,  που ακολουθείται από το 2011 με μεγάλη επιτυχία στην Πορτογαλία με καθοδηγητή και εμψυχωτή τον  APCOI και έχει ήδη βελτιώσει τις συνήθειες ζωής 312.710 μαθητών, 15.758 τάξεων, 4.497 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσχολικής και προδημοτικής  σε όλες τις περιοχές της χώρας. Βασικά στοιχεία της μεθόδου αυτής είναι:

1.Η Υπόδυση ρόλου(Role model) χρησιμοποιώντας τεχνικές αφήγησης.

2.Επαναλαμβανόμενη γευσιγνωσία(Repeatedtasting): δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά μέσα από παιχνιώδεις δραστηριότητες να γευτούν φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν γευτεί ποτέ.

3. Ανταμοιβή παιδιών (Reward) χρησιμοποιώντας τεχνικές θετικής ενίσχυσης.

 Το επίκεντρο της προτεινόμενης μεθοδολογίας είναι η οικοδόμηση μιας συνήθειας με τη δημιουργία αυτοματισμών στη λήψη αποφάσεων. (Δηλαδή τα παιδιά χωρίς να αμφιταλαντεύονται να τρώνε καθημερινά μερίδες φρούτων και λαχανικών).Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προτείνει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της πιο πάνω μεδοθολογίας απαιτούνται τουλάχιστον 5 εβδομάδες (25 ημέρες) . Σε κάθε εβδομάδα υπάρχει  μία μόνο υγιή πρόκληση για τα παιδιά (3-10 ετών). Τα παιδιά κάνουν δραστηριότητες διατροφικού «αλφαβητισμού», διαβάζουν ιστορίες στις οποίες οι χαρακτήρες των Fruit Heroes απολαμβάνουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά, που τους δίνουν «υπερδυνάμεις». Διδάσκονται τη σημασία των υγιεινών συνηθειών μέσα από τις θετικές επιλογές και διάφορες δράσεις τους. Στο τέλος της ημέρας συζητείται στην τάξη κατά πόσο τα παιδιά πέτυχαν την αποστολή τους , να φέρουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό στο σχολείο για να το φάνε το διάλειμμα. Κάθε παιδί, που ανταποκριθηκε στην πιο πάνω αποστολή, ζωγραφίσει ένα αστέρι στην Κάρτα Ανταμοιβής του ( Reward Chart). Με αυτόν τον τρόπο καταγράφεται καθημερινά η πρόοδος των παιδιών.

Τα παιδιά παίρνουν ανταμοιβές, για να έχουν συνεχώς κίνητρο να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των εβδομάδων: βραχιολάκια, χορούς Φρουτοηρώων, τελικό δίπλωμα κι αν είναι δυνατό μια μασκότ Σούπερ Φρουτοήρωα επισκέπτεται το Σχολείο.

Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στους οργανισμούς των χωρών σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην Πιλοτική Εφαρμογή συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια , τα οποία αξιοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι και στους τέσσερεις οργανισμούς στην Ελλάδα , Τουρκία, Ιταλία και Κύπρο σημειώθηκε μεγάλη προοδος στην υιοθέτηση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά συην καθημερινή διατροφή τους.

Στο Σχολείο μας έλαβαν μέρος με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στην Πιλοτική Εφαρμογή του Προγράμματος, που έγινε από τις 16 Μαρτίου – 16 Απριλίου 2021, τα 110 παιδιά των 8 τμημάτων των τάξεων Α’ – Δ΄. Πραγματοποίηθηκαν πολλές κι ενδαφέρουσες δραστηριότητες: Γευσιγνωσία διαφόρων φρούτων και λαχα;νικών, μαγειρική, συζήτηση λογοτεχνικών βιβλίων και παρουσιάσεων για φρούτα και λαχανικά, διαγωνισμοί  στο Πρόγραμμα «Kahoot” φύτεμα φυτών λαχανικών σε γλάστρες και σε διάφορους σχολικούς χώρους και φρουτόδεντρων στον σχολικό κήπο, αφίσες για τις«υπερδυνάμεις» που μας δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά, καλλιτεχνικές συνθέσεις με φρούτα και λαχανικά, δημιουργία και εκτέλεση τραγουδιών, animation με πρωταγωνιστές φρούτα και λαχανικά, σύνθεση λογότυπων με μηνύματα για υγιεινή διατροφή για φανέλες κ.ά.

Τόσο οι δραστηριότητες του Σχολείου μας όσον και των άλλων εταίρων παρουσιάζονται σε βίντεο που αναρτήσαμε στο YouTube .Αυτά υπάρχουν και σε χάρτη των χωρών στην Ιστοσελίδα του Προγράμματος και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσει. Από την πιο πάνω ιστοσελίδα μπορείς να πάρεις πολλές πληροφορίες για το Πρόγραμμα: https://europrojectsapcoi.wixsite.com/fruitsupersquad

Η προσπάθεια του Σχολείου μας για ένταξη των φρούτων και των λαχανικών στην καθημερινή διατροφή των παιδιών και των οικογενειών τους θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια μέσα από τα μαθήματα Αγωγή Ζωής και Αγωγή Υγείας.

Για τις δράσεις μας στο Πρόγραμμα μπορείτε να ενημερωθείτε και μέσα από το υποσέλιδο της Ιστοσελίδας του            Σχολείου μας «Προγράμματα»: http://dim-palouriotissa3-lef.schools.ac.cy

Βασίλειος Γεωργιάδης,

 Διευθυντής

 Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας

Τοπικός Συντονιστής του Προγράμματος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1026