Το Δημοτικό Λεμεσού Στ΄ (ΚΑ) – Αγ. Νικολάου: Πρόγραμμα Erasmus: Νέοι Τρόποι – Νέες Δεξιότητες


Το Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Στ΄ (ΚΑ) - Αγίου Νικολάου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “New Ways – New Skills” είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε 5ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Valencia de Alcantara της Ισπανίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 22-26 Νοεμβρίου και συμμετείχαν σε αυτό εκτός από την Κύπρο, εκπαιδευτικοί και διευθυντές από Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Αγγλία και Ισπανία.

Το πρόγραμμα Erasmus αποτελεί πηγή ιδεών και έμπνευσης μέσω δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς. Με τη συμμετοχή σε τέτοιας μορφής προγράμματα, οι εκπαιδευτικοί ενισχύουν τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένα παιδαγωγικά θέματα, ενημερώνονται για άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, βελτιώνουν τις μεθόδους διδασκαλίας υιοθετώντας καινοτόμες προσεγγίσεις και ανταλλάζουν απόψεις και καλές πρακτικές.

Η ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις ιδιαιτερότητες του σχολείου μας ήταν αυτό που μας ώθησε να αναζητήσουμε “Νέους τρόπους, Νέες δεξιότητες”. Με ποσοστό 85% των παιδιών του σχολείου μας να είναι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, η ανάγκη μας να διερευνήσουμε τεχνικές εκπαίδευσης έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο διδασκαλίας, ήταν μεγάλη. Έτσι, μέσα από αυτή τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων, πήραμε νέες γνώσεις για το πώς να εφαρμόσουμε την εκπαιδευτική διδασκαλία με μεθόδους και μέσα ελκυστικά για τα παιδιά, ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους παρά τις δυσκολίες λεκτικής επικοινωνίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματεύεται μεθοδολογίες οι οποίες αν και υπάρχουν για χρόνια στο εκπαιδευτικό προσκήνιο εντούτοις δεν έχουν εξερευνηθεί ή  χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μεθοδολογίες αυτές είναι

  1. Memory Techniques (UK)
  2. Physical Activity for Learning (Greece)
  3. Planning for deeper thinking: Bloom’s Taxonomy (Cyprus)
  4. Philosophy for children (Spain)
  5. Mantle of the expert (Croatia)
  6. Children do it for themselves - Metacognition (France)

Σε κάθε κινητικότητα, οι εταίροι έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε μια καινούρια μεθοδολογία μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια που οργανώνει η φιλοξενούσα χώρα. Επιστρέφοντας πίσω στην χώρα τους, διαχύουν την αποκτηθείσα γνώση στη σχολική τους μονάδα αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα. Οι συμμετέχοντες επιμορφώνουν τους συναδέλφους τους και ενημερώνουν την ευρύτερη κοινότητα για την κινητικότητα αυτή. Ακολούθως, γίνονται διάφορες δράσεις σχετικές με την καινούρια μεθοδολογία και το έργο που παράγεται αναρτάται στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί για το πρόγραμμα και στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Etwinning.

Η κινητικότητα αυτή ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Επιμορφωθήκαμε σε ένα εκπαιδευτικό θέμα το οποίο όμως δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, τη “Φιλοσοφία για παιδιά”. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια από ειδικούς και να γνωρίσουν εργαλεία μέσα από τα οποία εξυπηρετείται η “Φιλοσοφία για παιδιά”.

Οι Κύπριοι συμμετέχοντες επιστρέφοντας στην Κύπρο διέχυσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο υπόλοιπο προσωπικό και όλοι μαζί προγραμματίσαμε ένα σχέδιο δράσης το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:

  1. Επιμόρφωση, καθοδήγηση και συνεργασία με τον οικείο επιθεωρητή Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Σορβόνης.  
  2. Αγορά και χρήση των εκπαιδευτικών εργαλείων Wonder Ponder, τα οποία γνωρίσαμε κατά την επίσκεψή μας στην Ισπανία
  3.  Επικοινωνία και συνεργασία με την Δρα Έλσα Νικολαϊδου, ειδική σε θέματα “Φιλοσοφίας για παιδιά”.
  4. Καταγραφή απλών πρακτικών για εφαρμογή στην καθημερινή διδασκαλία
  5. Ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και προβληματισμού ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη Φιλοσοφία για παιδιά.
  6. Διαδικτυακές συναντήσεις με τους εταίρους στην Ελλάδα για παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικών με την “Φιλοσοφία για παιδιά”.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι αυτό άφησε αξέχαστες αναμνήσεις, νέες φιλίες και ενίσχυσε τη διαπολιτισμική μας συνείδηση.

Συντονιστική επιτροπή Erasmus

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (ΚΑ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










585