Δημοτικό Δροσιάς ΚΒ΄: Συναντήσεις με τη συγγραφέα Ελ. Σβορώνου και την εικονογράφο Νατ. Καπατσούλια


Στο πλαίσιο του "Δεκαπενθήμερου Γραμμάτων και Πολιτισμού", τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς Κ.B' - «Μιχαλάκης Παρίδης» είχαν τη μεγάλη χαρά και τιμή να συναντηθούν, μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου και την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια.  

Η κυρία Ελένη Σβορώνου, βραβευμένη συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων και συνεργάτιδα της WWF Ελλάς,  μίλησε στην ολομέλεια των παιδιών για το παιδικό και νεανικό βιβλίο και την τέχνη της συγγραφής, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις δημιουργικής γραφής για τα παιδιά των Δ΄ τάξεων και Ε΄-Στ΄ τάξεων, που βασίστηκαν στα βιβλία της, τα οποία είχαν μελετήσει από πριν τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά των Δ΄ τάξεων επέλεξαν να διαβάσουν και να μελετήσουν «Το  μυστικό της Φώκιας», το οποίο συνδύασαν και με την περιβαλλοντική ενότητα στο μάθημα της Γλώσσας, ενώ τα παιδιά των Ε΄ και Στ’  τάξεων επέλεξαν να μελετήσουν το βιβλίο «Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και τη Βυζαντινή Ιστορία την οποία είχαν διδαχθεί.  

Η κυρία Σβορώνου, απλή και προσιτή, με μια μοναδική ικανότητά επικοινωνίας με τα παιδιά, κατάφερε μέσα από παιχνίδι λέξεων,  να καλλιεργήσει  δημιουργικά το γραπτό λόγο των παιδιών και να μιλήσει για το περιβάλλον και την ιστορία. Μετέφερε στα παιδιά τις ιδέες που διαπραγματεύονται τα εν λόγω βιβλία,  μέσα από το παιχνίδι, χωρίς να τα κουράσει με διδαχή.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να διατυπώσουν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με όσα διάβασαν, αλλά και για να πάρουν άλλες πληροφορίες.

Η συγγραφέας κατάφερε με επιτυχία  να μεταδώσει στα παιδιά την αγάπη της για τη συγγραφή  βιβλίων, την οποία θεωρεί τον καλύτερο τρόπο για να αφηγηθεί κάποιος την αλήθεια και τους ενέπνευσε για περισσότερα αναγνωστικά και συγγραφικά ταξίδια.

Την παρουσίαση της συγγραφέως στα παιδιά των Δ΄ τάξεων συμπλήρωσε η βραβευμένη εικονογράφος και συνεργάτιδά της κυρίας Σβορώνου, κυρία Ναταλία Καπατσούλια.

Η κυρία Καπατσούλια, εικονογράφος του βιβλίου «Το μυστικό της φώκιας»,  που μελέτησαν τα παιδιά, τους μίλησε για την τέχνη της εικονογράφησης και του σχεδιασμού άλλοτε και σήμερα. Τους εξήγησε τη διαδικασία της εικονογράφησης από την αρχική δημιουργία μέχρι και την εκτύπωση του βιβλίου. «Ξενάγησε» τα παιδιά στο εργαστήριό της, τους έδειξε τα σύνεργά της και τους εξήγησε τη συμβολή της τεχνολογίας στη δουλειά της.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να «ανακρίνουν» και να γνωρίσουν καλύτερα την εικονογράφο, ενώ η ίδια μέσα από την προσέγγισή της και το γλυκύτατο τρόπο της, κατάφερε να μεταδώσει στα παιδιά την αγάπη και το μεράκι της για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.  

Το επιστέγασμα αυτής της συνάντησης ήταν η επιτόπου συνεργατική προσπάθεια της εικονογράφου, της συγγραφέως και των παιδιών για τη δημιουργία μιας ιστορίας και την εικονογράφησή της.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συγγραφέα και την εικονογράφο ήταν πρωτόγνωρες εμπειρίες για τα παιδιά και θα τους μείνουν αξέχαστες.

Εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στην κυρία Σβορώνου και κυρία Καπατσούλια για την τόσο ενδιαφέρουσα  διαδραστική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους!

 

 

 

 

--

Αδάμος Χριστοφή




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










693