Δημοτικό Λεμεσού ΙΑ΄(ΚΒ): Erasmus + «Diversity and Culture make the Union»


 To Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ΄(ΚΒ) – Τσίρειο   φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία την ευρωπαϊκή κινητικότητα «Cultural Heritage of Cyprus» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus + με θέμα «Diversity and Culture make the Union». Η ευρωπαϊκή κινητικότητα διήρκησε τρεις ημέρες, από τις 10 -12 Μαΐου 2022.

Τριάντα παιδιά και εκπαιδευτικοί από πέντε διαφορετικές χώρες μαζί με εικοσιπέντε παιδιά του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που στόχο είχε τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους, φυσικά τοπία, γεύτηκαν κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια και προσπάθησαν να μάθουν λίγο από τη γλώσσα, τη μουσική και τα τραγούδια μας. 

Η πρώτη μέρα του προγράμματος ξεκίνησε από το Κούριο και τον Νάο του Απόλλωνα Υλάτη. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την Πέτρα του Ρωμιού. Τρίτος μας σταθμός η Πάφος με το γραφικό της λιμανάκι, τα ανεκτίμητης αξίας Ψηφιδωτά και το Μεσαιωνικό Κάστρο. Δεν παραλείψαμε να κάνουμε και μια γλυκιά, γευστική στάση στη Γεροσκήπου. Εκεί οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν ένα εργαστήρι παρασκευής λουκουμιών. Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε πρωινή βόλτα στη Λεμεσό.  Κάναμε αρχή με ένα ζεστό καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Λεμεσού στο Δημαρχείο της πόλης. Ακολούθησε περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης με κατάληξη στο Κάστρο Λεμεσού. Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο μας όπου μετά από ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα με παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια χορού, αγγειοπλαστικής, ετοιμασίας κουπεπιών, τραχανά, γαλακτοκομικών προϊόντων και παιχνιδιών. Τέλος, η τρίτη μέρα στόχο είχε την περιήγηση στους δρόμους του κρασιού με πρώτη στάση το Όμοδος. Οι φιλοξενούμενοί μας απόλαυσαν τη βόλτα τους  στα γραφικά, στενά σοκάκια του χωριού και  επισκέφθηκαν ένα τοπικό οινοποιείο. Μετά το πλούσιο μεσημεριανό το οποίο περιλάμβανε κυπριακούς μεζέδες, η πορεία συνεχίστηκε στο καταπράσινο ορεινό τοπίο και στο μοναδικό Ενετικό Γεφύρι του Τζιελεφού. Τελευταία γλυκιά, γευστική στάση ο Άγιος Άμβρόσιος με συμμετοχή σε εργαστήρι παρασκευής παλουζέ.

Τα παιδιά με το δικό τους μοναδικό τρόπο επικοινώνησαν και δημιούργησαν γέφυρες φιλίας και μοναδικές εμπειρίες ζωής. Τα χαμογελαστά και χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών στο τέλος κάθε ημέρας, έδιναν δύναμη και ελπίδα στους μεγάλους για ένα καλύτερο αύριο στους δύσκολους καιρούς των συγκρούσεων, του πολέμου, του προσφυγικού, της βίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Με οδηγό τη θεμελιώδη αρχή του Σεβασμού, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, βίωσαν και κατανόησαν ότι η ομορφιά του κόσμου βασίζεται στην ποικιλομορφία, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα προάγοντας την ειρήνη, την ενότητα, την αγάπη και την πρόοδο των λαών.

Οι εταίροι μας, απόλυτα ευχαριστημένοι, αποχαιρέτησαν το νησί μας με τις καλύτερες αναμνήσεις και με την ευχή να επιστρέψουν ξανά στον όμορφο και φιλόξενο τόπο μας.

Φωτεινή Μασσού

Εκπαιδευτικός/Συντονίστρια του προγράμματος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










949