Συμμετοχή Δημοτικού Ζυγίου – Μαρί στο πρόγραμμα Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο


Πιστοποίηση με Χρυσό Μετάλλιο eSafety

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, το Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου – Μαρί συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο». Στόχος του σχολείου, ήταν η εμπλοκή όλης της σχολικής κοινότητας στο σχέδιο δράσης του ασφαλούς σχολείου για το διαδίκτυο. Το ΕΟΣ Ζυγίου - Μαρί, είναι ένα μικρό σχολείο, με περίπου 50 μαθητές. Εδώ πραγματοποιείται το μάθημα της πληροφορικής και οι δράσεις  για το ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο, έγιναν στα πλαίσια του συγκεκριμένου μαθήματος, αφού το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέμα. Παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να υλοποιήσουμε αρκετές δράσεις, οι οποίες ήταν ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες.

Ειδικότερα, πραγματοποιήσαμε έρευνα για τη χρήση του διαδικτύου, μέσω ψηφιακού ερωτηματολογίου. Τα παιδιά έφτιαξαν μέσω του Google Forms, ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, σχετικό με τη χρήση του διαδικτύου. Στόχος του ήταν να καταγράψει τη χρήση που κάνουν τα παιδιά του σχολείου μας στο διαδίκτυο και να μελετήσει τους κινδύνους που αυτά διατρέχουν. Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 30 παιδιά του σχολείου μας. Καταγράφηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας και αξιολογήθηκαν, καταγράφοντας συμπεράσματα και εισηγήσεις. Η έρευνα κατέδειξε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα. Φάνηκε ανάμεσα σε άλλα, πως τα περισσότερα παιδιά σερφάρουν στο διαδίκτυο χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους. Παίζουν παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία τους και αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο. Ένα μικρό ποσοστό μαθητών αντιμετώπισε διαδικτυακό εκφοβισμό, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό. Για χάρη του διαδικτύου, οι συμμετέχοντες στην έρευνα παραμελούν άλλες δραστηριότητες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως διαθέτουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ηλικιακά δεν επιτρέπεται. Κυρίως προτιμούν το Tik Tok. Είναι ανησυχητικό πως στο συγκεκριμένο μέσο, υπάρχουν αρκετά ακατάλληλα βίντεο και σαφώς δε συνάδει με την ηλικία τους. Διαφάνηκε επίσης, πως πριν ανεβάσουν κάποια φωτογραφία ή βίντεο στο διαδίκτυο δεν το πολυσκέφτονται, αγνοώντας το γεγονός πως ό,τι ανέβει στο διαδίκτυο, μένει για πάντα εκεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, αποτέλεσαν την αφορμή για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και καταρτισμό στρατηγικής, για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Οι δράσεις που έλαβαν χώρα, είχαν ως στόχο, να περάσουν τα σωστά μηνύματα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Έτσι, φτιάξαμε Πολιτική Ορθής Χρήσης του Διαδικτύου για κάθε τάξη. Όλες οι τάξεις του σχολείου μας, ασχολήθηκαν με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που το διαδίκτυο εμπεριέχει.  Η κάθε τάξη, έφτιαξε τον δικό της ξεχωριστό κώδικα σωστής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Οι προαναφερθέντες κώδικες ενοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε η Πολιτική Ορθής Χρήσης του Διαδικτύου του σχολείου μας. Ένα οδηγό για Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικούς με την εξής δομή: 1) συμβουλές για τη χρήση στο σχολείο, 2) συμβουλές για προστασία προσωπικών δεδομένων, 3) συμβουλές για προστασία στα ΜΚΔ και 4) γενικές συμβουλές για σωστή χρήση του διαδικτύου, με ασφάλεια. Ο Κώδικας αυτός εκτυπώθηκε και στάλθηκε στα σπίτια των μαθητών, ως ένας ολοκληρωμένος, συμφωνημένος οδηγός, σωστής και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Πραγματοποιήθηκε επίσης, παρουσίαση της πολιτικής ορθής χρήσης στους μαθητές του σχολείου μας και η αποστολή του στους γονείς.

Δημιουργήσαμε ακόμη, το δικό μας βίντεο με τίτλο: «Διαδίκτυο ... Ασφαλώς». Ένα ενημερωτικό βίντεο ευαισθητοποίησης, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Μέσω αυτού, τα παιδιά έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τη χρήση του διαδικτύου και έδωσαν συμβουλές για τη σωστή και ασφαλή πλοήγηση. Για τους σκοπούς του βίντεο, έγινε χρήση και της πολιτικής ορθής χρήσης του διαδικτύου. Το βίντεο παρουσιάστηκε σε όλα τα παιδιά του σχολείου και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου, αλλά και το Youtube[1].

Επίσης, τα παιδιά, έφτιαξαν αφίσες/πόστερς, με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό Word και εμπλουτίζοντας την εργασία τους με τη χρήση εργαλείων του λογισμικού, έφτιαξαν αφίσες με μηνύματα και συμβουλές. Οι αφίσες αυτές αναρτήθηκαν σε πινακίδα του σχολείου και στην ιστοσελίδα. Ακολούθησε διαγωνισμός για την επιλογή των τριών καλύτερων αφισών, οι οποίες και βραβεύθηκαν. Οι αφίσες αυτές τυπώθηκαν και αναρτήθηκαν σε διάφορα σημεία της κοινότητας του Ζυγίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Ακόμη, δημιουργήσαμε ψηφιακά παραμύθια για το Διαδίκτυο με τη χρήση του λογισμικού Storyjumper με κεντρικό θέμα, το διαδίκτυο. Είχαμε τη δυνατότητα, να βασιστούμε σε γνωστά παραμύθια και ήρωες, ή να δημιουργήσουμε τους δικούς μας πρωταγωνιστές και περιβάλλον. Αφήνοντας τη φαντασία μας να ταξιδέψει, φτιάξαμε τις δικές μας μοναδικές ιστορίες. Οι ιστορίες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη σελίδα, στην ιστοσελίδα του σχολείου. 

Δημιουργήσαμε ακόμη, παρουσιάσεις στο λογισμικό PowerPoint, με τίτλο «Διαδίκτυο: Ευλογία ή Κατάρα;». Ουσιαστικά, προβληματιστήκαμε για το κατά πόσο το διαδίκτυο είναι καλό ή κακό. Έγινε μελέτη πηγών, κατατέθηκαν απόψεις και εμπειρίες. Με βάση αυτά, τα παιδιά έφτιαξαν παρουσιάσεις κατακτώντας και συγκεκριμένους στόχους πληροφορικής. Επιπρόσθετα, στο λογισμικό Publisher, σελιδοδείκτες με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ασφαλή του χρήση. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα καινούριο λογισμικό και να φτιάξουν κάτι χρήσιμο για τα βιβλία που διαβάζουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως το σχολείο μας συμμετείχε στην κοινότητα του eSafetyLabel. Στον χώρο αυτό είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις δράσεις που συμμετείχε, να καταγράψει περιστατικά και να συζητήσει με εκπαιδευτικούς και σχολεία άλλων χωρών. Μέσα από τα εργαλεία που παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, το σχολείο μας πιστοποιήθηκε με το χρυσό μετάλλιο eSafety, το οποίο έχει ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023.

Ευχαριστούμε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τις υπεύθυνες για το Πρόγραμμα κες Παναγιώτα Χατζηττοφή και Θεοδώρα Κακουρή για την σρήριξη και βοήθεια.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον δάσκαλο του σχολείου μας, υπεύθυνο για το μάθημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μιχάλη Αλεξόπουλο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος, αλλά και το έργο που επιτελείται στο σχολείο, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα[2] [3] του σχολείου μας, η οποία αποτελεί ακόμα ένα παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την κοινωνία. Γενικότερα, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο» ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με μοναδικές ευκαιρίες και εμπειρίες, τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ήταν ένα πρόγραμμα που ενέπλεξε όλο το σχολείο και την κοινότητα και πιστεύουμε έντονα πως έδωσε σημαντικά εφόδια και πληροφορίες για όλους.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=nJS8atsE2j0

[2] http://dim-zygi-lar.schools.ac.cy/index.php?id=aspals-scoleo-gia-to-diadktuo

[3] https://www.youtube.com/watch?v=AvlZ_Vo-fRU




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










738