Δημοτικό Αποστόλου Λουκά: Φωτορύπανση: ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας


Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζουμε τι είναι η φωτορύπανση, και πώς επηρεάζει τη ζωή μας; Πριν την εμπλοκή των μαθητών του Δημοτικού Αποστόλου Λουκά σε πρόγραμμα eTwinning, που αποτελεί πρωτοβουλία συναδέλφων αλλά και μαθητών από το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, ούτε εμείς -οι εκπαιδευτικοί του Αποστόλου Λουκά- γνωρίζαμε.

Το πρόβλημα είναι προϊόν του 20ου και 21ου αιώνα, με την υπερβολική χρήση φωτός στις πόλεις αλλά και από αυτοκίνητα. Όσο αθώο και αν φαίνεται, τα φώτα των πόλεων αλλά και οχημάτων, αποπροσανατολίζουν πολλά ζώα με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Παράδειγμα αποτελούν οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα, οι οποίες, όταν εντοπίσουν φως , κατευθύνονται προς αυτό και όχι προς τη θάλασσα. Άλλα ζώα χάνουν τον προσανατολισμό τους, νυκτόβια ζώα δυσκολεύονται να κυνηγήσουν, ενώ και η ίδια η ισορροπία του ύπνου μας επηρεάζεται. Πέρα από αυτά, δημιουργούνται και άλλα προβλήματα, όπως η αδυναμία να μελετήσουμε/παρατηρήσουμε τον νυχτερινό ουρανό αλλά και η υπερβολική σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες στην πλατφόρμα eTwinning, οι μαθητές του Δημοτικού Αποστόλου Λουκά Στροβόλου, σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους των γυμνασίων Γλυφάδας, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν πηγές που αφορούν το πρόβλημα της φωτορύπανσης και να αναπτύξουν γραπτό και προφορικό λόγο, ενώ ταυτόχρονα παρήγαγαν και σχέδια που αφορούν τα προβλήματα της φωτορύπανσης, αλλά και λογότυπο. Μέσα από δραστηριότητες αστροπαρατήρησης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία σε νυχτερινό χρόνο, να παρατηρήσουν τα άστρα. Στην περίπτωση της Κύπρου, να τονίσουμε πως, τις μέρες που είχαν οριστεί οι αστροπαρατηρήσεις, ήταν αδύνατο να εμπλακούν τα παιδιά καθώς το νησί μας σκεπαζόταν από σκόνη. Παρόλα αυτά, αξιοποιήθηκαν πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι συμμαθητές από Ελλάδα, αλλά και δεδομένα από λογισμικά (π.χ. Stellarium).  

Πέρα από τις συνεργασίες των παιδιών μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και της πλατφόρμας του eTwinning, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από ειδικούς της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου (κύριο Αντρέα Παναγιώτου), να παρακολουθήσουν διαδικτυακά ένα συνέδριο για τη Φωτορύπανση, αλλά και να συζητήσουν το πρόβλημα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων (κυρία Έφη Ξάνθου).

Για το έργο μπορεί κάποιος επισκέπτης να δει πληροφορίες στη διεύθυνση https://twinspace.etwinning.net/211694/home




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










499