Δημοτικό Λεμεσού ΙΑ΄- Τσίρειο (ΚΒ). Ευρωπαϊκή Κινητικότητα στην Ισπανία


Τίτλοι τέλους για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + «Diversity and Culture make the Union»

Η ευρωπαϊκή κινητικότητα «Cultural Heritage of Spain» σηματοδότησε το τέλος των εργασιών του  ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus + με θέμα «Diversity and Culture make the Union» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ΄- Τσίρειο (ΚΒ). Η τελευταία ευρωπαϊκή κινητικότητα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο Los Palacios y Villafranca, μια μικρή πόλη κοντά στη Σεβίλλη, ήταν η τελευταία του προγράμματος και ταυτόχρονα η πρώτη στην οποία συμμετείχε το σχολείο μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Το σχολείο μας συμμετείχε εικονικά στις προηγούμενες ευρωπαϊκές κινητικότητες  που οργάνωσαν οι εταίροι μας στη Λετονία και Πορτογαλία καθώς και στη Σικελία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η τελευταία πραγματοποιήθηκε στη Σικελία κανονικά τον Απρίλιο 2022, δυστυχώς  δεν έγινε κατορθωτή η επίσκεψή μας λόγω της πανδημίας. Η κινητικότητα στην Κύπρο έγινε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάϊο  https://paideia-news.com/dimosia-dimotiki/2022/05/24/dimotiko-lemesoy-ia%CE%84(kb)-erasmus-%C2%ABdiversity-and-culture-make-the-union%C2%BB/

Τέσσερα παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας στην Ισπανία, τη Σεβίλλη, και συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή κινητικότητα που διοργάνωσε το δημοτικό σχολείο Andrés Bernáldez στο Los Palacios y Villafranca. Τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που στόχο είχε τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Ισπανίας και συγκεκριμένα του τόπου που μας φιλοξενούσε.

Οι Ισπανοί εταίροι μας, μας υποδέχθηκαν με θέρμη στο σχολείο τους κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής μας. Ο Δήμαρχος της μικρής πόλης μας καλωσόρισε και έπειτα ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Τα παιδιά ακολούθως συμμετείχαν σε εργαστήρια χορού φλαμένγκο, γλώσσας, μουσικής, παιχνιδιών και δημιουργίας σουβενίρ. Ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα με κυρίαρχο πιάτο την Παέγια.  Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Los Palacios y Villafranca όπου περπατήσαμε στον πλακόστρωτο πεζόδρομο με τις όμορφες πορτοκαλιές, τα καταστήματα και τα μικρά αναψυκτήρια. Τελευταίος σταθμός το επιβλητικό αξιοθέατο της πόλης, ο καθεδρικός ναός.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε ξενάγηση στην Αλάμπρα, «το μαργαριτάρι ανάμεσα στα σμαράγδια» όπως την περιέγραφαν οι Μαυριτανοί ποιητές. Περιηγηθήκαμε στα παλάτια, στο φρούριο και στους υπέροχους κήπους της. Επισκεφτήκαμε την Γρανάδα, κάναμε τη βόλτα μας και ανηφορήσαμε στα στενά της παλιάς πόλης φτάνοντας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, με την απίστευτη θέα της Αλάμπρας.  

Η περιήγηση στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας που αποτελεί και το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της νότιας Ισπανίας, τη Σεβίλλη ήταν ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας. Κάνοντας αρχή από την όμορφη πλατεία  Plaza de España με τα απίστευτα μωσαϊκά και τα επιβλητικά κτίσματα περπατήσαμε προς το ιστορικό κέντρο της Σεβίλλης. Επισκεφτήκαμε τον επιβλητικό και μεγαλύτερο αναγεννησιακό καθεδρικό ναό στον κόσμο. Μάθαμε για την ιστορία του μοναδικού παλαιότερου βασιλικού παλατιού Αλκαθαρ το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Στη συνέχεια περπατήσαμε στα γραφικά στενά της Santa Cruz η οποία φιλοξενούσε στα χρόνια του Μεσαίωνα την εβραϊκή κοινότητα της περιοχής. Στο τέλος, καταλήξαμε στην καταπράσινη όαση της Σεβίλλης στο πάρκο Μαρία Λουίζα και απολαύσαμε τους υπέροχους κήπους του.

Με τις καλύτερες αναμνήσεις και με γεμάτες βαλίτσες με όμορφες εικόνες, γεύσεις και παραδοσιακούς χορούς επιστρέψαμε στο νησί μας. Η μοναδική αυτή εμπειρία έκανε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν να κατανοήσουν ότι η ομορφιά του κόσμου βασίζεται στην ποικιλομορφία, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Με αυτές τις αξίες προάγουμε την ειρήνη, την ενότητα, την αγάπη και την πρόοδο των λαών, φτάνει να κυριαρχεί ο Σεβασμός για τους άλλους και την κουλτούρα τους.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εργασίες του προγράμματος θα βρείτε:

Diversity and Culture make the Union - About the project (weebly.com)  και

Πρόγραμμα Erasmus + < Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ΄ (ΚΒ) - Τσίρειο (schools.ac.cy)

Φωτεινή Μασσού

Εκπαιδευτικός/Συντονίστρια του προγράμματος

Οι Εταίροι:Primary school of Darda (Croatia), Basic School  - Ronfe, Guimarães (Portugal),Primary School Andrés Bernáldez – Los Palacios y Villafranca, Seville (Spain), Ojārs Vācietis Gaujiena Elementary School (Latvia), 11th Limassol Primary School (KB)- Tsirio




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










997