ERASMUS+ ΚΑ1: Το K’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού στη Βαρκελώνη


Το K’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα Λεμεσού, στα πλαίσια του ευρωπαȉκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 «Ενθαρρύνοντας και προάγοντας τη μάθηση για όλους, μέσω βέλτιστων πρακτικών με "άρωμα" Ευρώπης» που αφορά στη κινητικότητα προσωπικού του σχολείου για επιμόρφωση στην Ευρώπη, πραγματοποίησε ακόμη δύο κινητικότητες προς τη καταλανική πρωτεύουσα, τη Βαρκελώνη από τις 16 μέχρι και τις 22 Μαΐου 2022.

Οι εκπαιδευτικοί μας, παρακολούθησαν δύο διαφορετικά σεμινάρια και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, να αναπτύξουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους  και να ανακαλύψουν καινοτόμες στρατηγικές διδασκαλίας και μάθησης για μεγαλύτερη επιτυχία των μαθητών τους.

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός Ευτυχία Ιωακείμ παρακολούθησε το πρόγραμμα “Digital Game-Based Learning and Augmented Reality for Schools”. Στο εξαήμερο σεμινάριο συμμετείχαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Ιταλία και Ελλάδα.

Βασικό συστατικό για μια αποτελεσματική διδασκαλία είναι η εισαγωγή δραστηριοτήτων που να εμπλέκουν  τους μαθητές στη μαθησιακή διαδικασία. Στη σύγχρονη εποχή τα ψηφιακά παιχνίδια και η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας αποτελούν ιδανικά περιβάλλοντα για τη διευκόλυνση της εξερεύνησης  σε ποικίλα επιστημονικά πεδία, ηλικίες και βαθμίδες εκπαίδευσης. Παίζοντας και αλληλοεπιδρώντας με διαφορετικές μορφές πραγματικότητας, η μάθηση έρχεται αβίαστα και οι μαθητές μπορούν να μάθουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, να ανακαλύπτουν από μόνοι τους τη γνώση και να αποκτούν καινούριες δεξιότητες. Ειδικότερα, τα ψηφιακά παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα επαυξημένης πραγματικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία  μπορούν να βελτιώσουν τη μάθηση, ξεπερνώντας ορισμένα μαθησιακά εμπόδια, όπως την έλλειψη ενδιαφέροντος και μαθησιακών κινήτρων, τη μη συμμετοχή και την έλλειψη προσοχής.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου η εκπαιδευτικός του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) στη διδασκαλία, ενσωματώνοντας σ’ αυτή ψηφιακά παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκε στη χρήση εφαρμογών όπως kahoot, Quizz, Quizlet, Goosechase Edu, Plickers και Blooket. Επιπρόσθετα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει εφορμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual & Augmented Reality),συμμετείχε σε ομαδοσυνεργατικές δράσεις και παρουσιάσεις εργασιών και αντάλλαξε με τους συναδέλφους της των άλλων χωρών ιδέες και καλές πρακτικές.

Επίσης, στα πλαίσια του σεμιναρίου και ως μέρος της εκπαίδευσής τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν με οδηγό επαυξημένης πραγματικότητας τον μαγικό κόσμο του Casa Batlló, ενός από τα αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί.

Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν:

•    Η κατανόηση της έννοιας της ψηφιακής μάθησης με βάση το παιχνίδι και τρόποι εφαρμογής της στην τάξη.

•    Η βελτίωση των δεξιοτήτων σχετικά με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας για δραστηριότητες στην τάξη,

•    Η επαφή με την έννοια της εικονικής πραγματικότητας και η αξιοποίησή της μέσα στη μαθησιακή διαδικασία για ενίσχυση των κινήτρων και της δημιουργικότητας των μαθητών.

•    Η κατανόηση πως η χρήση των παιχνιδιών και της τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν τέλεια εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που διευκολύνουν την εξερεύνηση και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητα του μαθητή να μαθαίνει.

•   Η αναγνώριση των πλεονεκτημάτων αλλά και  των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την εφαρμογή ψηφιακών παιχνιδιών στην τάξη.

•    Η διερεύνηση στρατηγικών αξιολόγησης βασισμένων στο παιχνίδι και σε δραστηριότητες επαυξημένης/ εικονικής πραγματικότητας. Επιπρόσθετα όπως έχει ήδη προαναφερθεί,  πραγματοποιήθηκε παράλληλα ακόμα μια κινητικότητα από τις 16 μέχρι τις 2022 στην ίδια πόλη.  Συγκεκριμένα  η εκπαιδευτικός Μαρία Λαζάρου παρακολούθησε εξαήμερο σεμινάριο με θέμα «Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention». Σ’ αυτό το εξαήμερο σεμινάριο συμμετείχαν δεκατρείς συνάδελφοι από Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία και Ουγγαρία. Πιο συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι αυτοί ήταν από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο στόχος του σεμιναρίου αυτού ήταν να χρησιμοποιηθούν θετικά οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον, δίνοντας ευκαιρία στους μαθητές για ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, μέσω της αποδοχής διαφορετικών καταστάσεων και ιδεών. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αυξήσουν την ικανότητά τους να μοντελοποιούν και να ενθαρρύνουν την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση και την συναισθηματική νοημοσύνη μεταξύ των σημερινών μαθητών και των ενεργών πολιτών του αύριο.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκαν στη θεωρία και στην πράξη οι όροι του σεμιναρίου. Επιπλέον,  αναλύθηκε η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος και πώς αυτό και η σχέση μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών επηρεάζει την εκπαίδευση και την διάθεση των μαθητών. Κάποιες βοηθητικές συμβουλές είναι:

•   Αξιοποιούνται οι εξωτερικοί χώροι για δημιουργία και μάθηση

•   Να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα χρώματα, τα οποία, σύμφωνα με τη ψυχολογία, συντελούν σε αποτελεσματικότερη μάθηση

•   Τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την διακόσμηση της αίθουσάς τους, στην οποία βρίσκονται αρκετές ώρες της ημέρας.

Ο τρόπος με τον οποίο τα θρανία είναι διαρρυθμισμένα, επηρεάζουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην τάξη και βοηθούν στο να υπάρχουν δυνατοί δεσμοί μεταξύ των μαθητών, να κτιστεί εμπιστοσύνη και να προωθηθεί η συλλογική εκπαίδευση. Μερικοί τρόποι είναι:

•   Horseshoe arrangement (διάταξη πετάλου)

•    The circle style (μικρές ομάδες που κάθονται σε κυκλικά θρανία)

•    The cabaret style (σε δύο ορθογώνια θρανία τα παιδιά κάθονται αντικριστά)

•    The active learning lab style (πιο μεγάλες ομάδες ανταλλάσσουν ιδέες και τρόπους μάθησης).

•     The Jigsaw Method, όπου κάθε μέλος της ομάδας αναλαμβάνει ένα μέρος της εργασίας και το παρουσιάζει στην υπόλοιπη ομάδα. (για αυτό, περισσότερες πληροφορίες https://www.youtube.com/watch?v=euhtXUgBEts ).

Ακολούθως κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκε: 1) η θετική επικοινωνία, ‘’Positive Communication’’, αλλά και διάφοροι τρόποι αντίδρασης, ‘’Active Constructive responding model’’ (https://www.youtube.com/watch?v=qRORihbXMnA ), 2) οι συγκρούσεις στα σχολεία και τι κρύβεται πίσω από αυτές π.χ. στερεότυπα και οι προκαταλήψεις , 3) ο όρος «Emotional Intelligence», 4) το cyberbullibg και δόθηκαν συμβουλές ώστε να περιοριστεί. Η τεχνική βασίζεται στα αρχικά γράμματα SODAS

•   Situation

•   Option

•   Disadvantage of the options

•     Advantage

•    Solution 

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας περιηγήθηκαν επίσης σε διάφορα αξιοθέατα στη Βαρκελώνη όπως η πλατεία της Καταλονίας, η Βασιλική της La Sagrada Familia, το πάρκο Guel, το μουσείο Fundació Joan Miró κ.α.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










868