Δημοτικό Σχολείο Απεσιάς (Ενιαίο Περιφερειακό Ολοήμερο): Erasmus + ΚΑ2 “Together We Can”


Το Δημοτικό σχολείο Απεσιάς φιλοξένησε την ευρωπαϊκή κινητικότητα «Exchange of Good Practices” στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + ΚΑ2 με θέμα “Together We Can” που γενικό στόχο είχε την βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών μέσα από την υγιεινή διατροφή και την άθληση.

Τριάντα δύο εκπαιδευτικοί και μαθητές από πέντε διαφορετικές χώρες, την Σλοβακία, Ολλανδία, Ισπανία, Τουρκία και Εσθονία  μαζί με τους τριάντα δύο μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουνίου 2022.

Την πρώτη μέρα καλοσωρίσαμε τους εταίρους μας στο σχολείο με μια μικρή γιορτή που περιλάμβανε κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ακολούθως, τα παιδιά συμμετείχαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια: αυτό της δημιουργίας σουβενίρ στο μάθημα της τέχνης, της φυσικής αγωγής και της δημιουργίας παραδοσιακών εδεσμάτων.

Μετά από ένα παραδοσιακό κυπριακό γεύμα στο σχολείο μας, περιηγήθηκαν στα γραφικά δρομάκια της Απεσιάς, όπου ξεναγήθηκαν στο πετρόκτιστο παλιό Δημοτικό σχολείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τους επιτύμβιους κίονες και τα αγγεία, στον ελιόμυλο και την εκκλησία της Αγιας Ζώνης. Η απογευματινή μας βόλτα κατέληξε μπροστά από το δέντρο της Κύπρου, τον αιωνόβιο «Τρέμιθο», ηλικίας χίλιων πεντακοσίων ετών, που αποτελεί το μεγαλύτερο στολίδι της κοινότητας.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε την  παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών της κάθε χώρας. Στο γήπεδο του σχολείου μας δημιουργήθηκαν έξι σταθμοί, όπου οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν ένα παιχνίδι. Οι μαθητές όλων των χωρών αφού αναμίχθηκαν μεταξύ τους, συμμετείχαν σε όλους τους σταθμούς, παίζοντας  όλα τα παιχνίδια με στόχο την προώθηση των αθλητικών δραστηριοτήτων στην ζωή τους αλλά και την αναμεταξύ τους αλληλεπίδραση. Στην συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο Κάστρο Λεμεσού και επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης μας, το Δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Νάπας, την Δημοτική Βιβλιοθήκη με κατάληξη στο Δημοτικό κήπο Λεμεσού.

Τέλος, την τρίτη μέρα πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Αγία Νάπα, όπου επισκέφτηκαν δύο εμβληματικά πολιτιστικά έργα του Δήμου, το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» και το Πάρκο Γλυπτικής καθώς και μία από τις ειδυλλιακές παραλίες της Κύπρου, την παραλία «Λάντα». Στο Πάρκο Γλυπτικής ξεναγήθηκαν από την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου για το ιστορικό της δημιουργίας του Πάρκου, για τους γλύπτες και τα έργα τους.

Οι εταίροι μας αποχαιρέτησαν το νησί μας με τις καλύτερες εντυπώσεις, αναπτύσσοντας φιλίες και στενούς δεσμούς μεταξύ τους.

Νικολέττα Νικολαΐδου

Εκπαιδευτικός/ Συντονίστρια Προγράμματος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










565