Το Θ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου – Κουπάτειο - στο πρόγραμμα KA01 Erasmus+


Το Θ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου – Κουπάτειο - πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα KA01 Erasmus, βασισμένο στον αναπτυξιακό του στόχο που είναι το Δημιουργικό σχολείο και η μεγιστοποίηση του μαθησιακού χρόνου. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα  επιχορηγεί και δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς να επιμορφωθούν, να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές σε διάφορα καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα, με συναδέλφους στο εξωτερικό.

Τα σεμινάρια που επέλεξαν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, επικεντρώνονται σε μια μορφή εκπαίδευσης πέρα από την επίσημη, τυπική μορφή μάθησης και προωθούν τη μη τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των πιο εξειδικευμένων ικανοτήτων των παιδιών. Αναφέρονται σε ικανότητες όπως ο δημιουργικός τρόπος σκέψης, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η προσαρμοστικότητα, η εξέλιξη της περιέργειας και η συναισθηματική νοημοσύνη. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της δημιουργικότητας και ανταποκρίνονται πλήρως στον υπό έμφαση στόχο του σχολείου μας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρακολουθήσαμε τα πιο κάτω  σεμινάρια:

Classroom Management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies, Φλωρεντία, Ιούλιος 2021

Ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό επιμορφωτικό συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη αντάλλαξαν ιδέες και αποτελεσματικές πρακτικές από το εκπαιδευτικό τους έργο. Έγιναν  σημαντικές εισηγήσεις, με άξονα τις νέες μεθοδολογίες και στρατηγικές προκειμένου να είναι κάποιος πιο αποτελεσματικός και δημιουργικός ως εκπαιδευτικός.

Το συνέδριο είχε ως πλαίσιο τρία σημαντικά ερωτήματα:
- Πώς να προωθήσετε μια μαθητοκεντρική διδασκαλία που βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα και σε συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους;
- Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά κίνητρα σε διαφορετικές καταστάσεις, χαρακτήρες και επίπεδα;
- Πόσο δύσκολο θα ήταν για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να παρακολουθήσουν μια ποικιλόμορφη τάξη;

Build Your App, Teach Your Students How to Build Their Apps! Φλωρεντία, Ιούλιος 2021

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη δημιουργία ιστότοπου και εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ένα εύκολο εργαλείο οπτικού προγραμματισμού μεταφοράς και απόθεσης, που δεν απαιτεί τη γραφή κώδικα. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε στο σεμινάριο για την εκμάθηση δημιουργίας εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οθόνες αφής είναι το App Inventor του πανεπιστημίου MIT. Το ίδιο πανεπιστήμιο δημιούργησε το Scratch, μια δυναμική οπτική γλώσσα προγραμματισμού για παιδιά δημοτικού. Με το App Inventor μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να μάθουν πώς να δημιουργούν μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο καθώς και να εμπλακούν στην εκπληκτική περιπέτεια της κατασκευής λογισμικού. Θα μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους ευχάριστες εφαρμογές για τα κινητά τους και τις οθόνες αφής, όπως ένα παιχνίδι. Η φαντασία και η δημιουργικότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών με το App Inventor δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε όρια. Αντιθέτως μπορούν να αναπτύξουν ένα κώδικα ανάλογα με τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν ευχάριστα και εποικοδομητικά μαθησιακά περιβάλλοντα.

The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools, Βερολίνο, Αύγουστος 2021

Τα «4Cs» (Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία) που έχουν προκηρυχθεί από καιρό ως βασικές ικανότητες για τους μαθητές του 21ου αιώνα, αναφέρονται συχνά στη θεωρία, αλλά δεν εφαρμόζονται τόσο συχνά από τους εκπαιδευτικούς στην πράξη.

Η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αντιπροσωπεύουν στάσεις και ικανότητες για καινοτομία, οι οποίες, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε τάξη.

Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι θεμελιώδεις δεξιότητες ζωής από τις οποίες οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν από τις καθημερινές τους εμπειρίες στο σχολείο και να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να ζουν, να συνδέονται με άλλους και να εργάζονται καλά στο μέλλον τους. Οι 4 αυοί τομείς, ενισχύουν την ικανότητα των μαθητών μας να βρίσκουν τη θέση τους – επαγγελματικά, προσωπικά, κοινωνικά – στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, ενώ προάγουν άλλες ικανότητες που βελτιώνουν τη ζωή: περιέργεια, αυτοπεποίθηση, φροντίδα και συνεργασία.

Αυτό το σεμινάριο μας έδωσε τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αυτοπεποίθηση για να ενσωματώσουμε αυτές τις διεγερτικές δεξιότητες στο πρόγραμμα σπουδών και στο σχολικό μας περιβάλλον. Σε ένα πραγματικό περιβάλλον μάθησης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν μεγαλύτερη γνώση σχετικά με το τι συνεπάγονται αυτές οι ικανότητες και όχι μόνο πώς να τις διδάξουν, αλλά πρώτα και κύρια πώς να αξιοποιήσουν τη δική τους ικανότητα να δημιουργούν, να σκέφτονται κριτικά, να επικοινωνούν αποτελεσματικά , και να συνεργάζεται καλά με άλλους.

Στο σεμινάριο η δημιουργική διαδικασία, οι αποτελεσματικές ικανότητες και οι τεχνικές επικοινωνίας εφαρμόστηκαν στην πράξη.

Οι συμμετέχοντες είχαν ευκαιρίες συνεργασίας στην τάξη και μοιράστηκαν τρόπους να τις ενθαρρύνουν σε όλες τις πτυχές της σχολικής κοινότητας.

Soft Skills for Strong Teachers-Δουβλίνο, Νοέμβριος 2021

Οι τυπικές δεξιότητες αποκτώνται μέσω προγραμμάτων επίσημης εκπαίδευσης και κατάρτισης. Είναι δεξιότητες που μπορούν να διδαχθούν και θεωρούνται απαραίτητες για να κάνει ένα άτομο με επιτυχία μια δουλειά. Ωστόσο υπάρχουν και δεξιότητες που είναι υποκειμενικές και είναι γνωστές και ως διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικές ικανότητες. Σχετίζονται με τον τρόπο που κάποιος αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους και ζει καλύτερα γενικά. Περιλαμβάνουν επικοινωνία, δημιουργικότητα, ομαδική εργασία, διαχείριση χρόνου, ηγεσία, κίνητρα, επίλυση προβλημάτων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος είχαμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε και να διευκολύνουμε την επικοινωνία και την ενεργητική ακρόαση, να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τα κίνητρα και να τονώσουμε τη δημιουργικότητα και να αποκτήσουμε εικόνα για τις αρχές της ηγεσίας και της συνεργασίας. Επιπλέον, εστιάσαμε στη συναισθηματική επίγνωση για να βελτιώσουμε τη δημόσια ομιλία, την οργάνωση και τη διαχείριση του χρόνου. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, εξασκηθήκαμε σε μεθόδους χαλάρωσης και εξοικειωθήκαμε με συμβουλές για τη δημιουργία μιας καλύτερης επαγγελματικής ζωής.

Αυτό το σεμινάριο μάς έδωσε τη γνώση σχετικά με τις δεξι’οτητες που είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες για να πετύχουμε το όραμα του σχολείου μας: να είμαστε ένα ευτυχισμένο και δημοκρατικό σχολείο. Ένα σχολείο για να είναι ευτυχισμένο πρέπει να είναι δημιουργικό και για να είναι δημοκρατικό χρειάζεται όλοι να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και να συνεργάζονται.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










706