Συμμετοχή του Δημοτικού Κακοπετριάς στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+


Το σχολείο μας, το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Κακοπετριάς, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2  με θέμα «Ας αναβιώσουμε παραδοσιακές τέχνες της Ευρώπης μαζί». Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού φιλοξενήσαμε, από τις 16 μέχρι τις 20 Μαΐου 2022, έντεκα εκπαιδευτικούς και είκοσι δυο μαθητές από τις πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το Δημοτικό Σχολείο Κακοπετριάς συμμετέχει στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ μαζί με άλλες πέντε χώρες από δημοτικά σχολεία της Ρουμανίας, Πολωνίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Σλοβακίας.

Το ταξίδι στη παράδοση της Κύπρου ξεκίνησε τη Δευτέρα 16.5.2022. Αρχικά η Νίκη Πιερίδου, διευθύντρια του σχολείου μας, υποδέχθηκε τις πέντε αντιπροσωπείες με ομιλία στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια η Μαρία Σωκράτους, τουριστική λειτουργός, εκπροσωπώντας το Υφυπουργείο Τουρισμού, χαιρέτησε τους καλεσμένους μας και περιέγραψε σημαντικές τέχνες της Κύπρου. Ιδιαίτερα δόθηκε έμφαση στην επεξεργασία του μεταξιού που ήταν και το κύριο θέμα του προγράμματός μας. Το Υφυπουργείο Τουρισμού μας παρείχε δωρεάν είσοδο σε μουσεία, ιστορικές τοποθεσίες και δωρεάν περιηγήσεις στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Αργότερα η κα. Κατερίνα Κοντογιάννη, συντονίστρια του έργου στο Δημοτικό Σχολείο Κακοπετριάς παρουσίασε κάποιες παραδόσεις και παλιές χειροτεχνίες της περιοχή μας.

Στη συνέχεια, οι πέντε αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το σχολείο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από όλους τους μαθητές. Τα μέλη των αποστολών υποδέχθηκαν μαθητές του σχολείου μας στη μητρική γλώσσα της κάθε χώρας ξεχωριστά. Κάθε συντονιστής της κάθε χώρας, παρουσίασε τα μέλη της αντιπροσωπείας του. Η σχολική επιθεωρήτρια κα. Πόπη Ιακώβου απευθύνθηκε στους καλεσμένους καλωσορίζοντάς τους και επαίνεσε το όλο πρόγραμμα . Μετά την τελετή ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιελάβανε, ένα χορευτικό. Το χορευτικό συμβόλιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το θέμα του προγράμματος. Περιελάβανε ακόμα τραγούδια για το σχολείο και το χωριό της Κακοπετριάς καθώς και κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς. Μετά την τελετή ακολούθησε παραδοσιακό κυπριακό πρωινό που απολαύσανε στην αυλή του σχολείου μας. Αργότερα, όλοι οι μαθητές με τους δασκάλους τους συμμετείχαν σε τέσσερα εργαστήρια στην αυλή του σχολείου: παραδοσιακούς χορούς, ψηφιδωτά, παραδοσιακά παιχνίδια και χάραξη κολοκύθας (πλουμιστά κολότζια). Οι φιλοξενούμενοι διδάχτηκαν από τους μαθητές μας πώς να δημιουργήσουν μικρά αριστουργήματα με τα χέρια τους καθώς και να εμπλακούν σε δραστηριότητες και παραδοσιακά παιχνίδια του παρελθόντος. Παρατήρησαν ακόμα τους μεταξοσκώληκες που έχουμε στο σχολείο, ενώ επεξηγήθηκε η διαδικασία κατασκευής του μεταξιού.

Ακολούθησε περιήγηση στην παλιά Κακοπετριά με πιστοποιημένο ξεναγό. Αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίζονταν τα σπίτια στο παρελθόν, επισκεπτόμενοι παράλληλα τις παλιές εκκλησίες, ένα ελιόμυλο, ένα μουσείο κρασιού κι’ ακολουθώντας το μονοπάτι της φύσης δίπλα στο ποτάμι.

Την Τρίτη 17/05/2022, επισκεφθήκαμε την προστατευόμενη από την UNESCO, Εκκλησία του  Αγίου Νικολάου της Στέγης και έμειναν έκπληκτοι από τις τοιχογραφίες και την αρχιτεκτονική της. Το ταξίδι συνεχίστηκε στο χωριό Γαλάτα, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που δημιουργήθηκε με δωρεές παραδοσιακών αντικειμένων από τους κατοίκους της περιοχής Σολιάς. Ακολούθως οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον νερόμυλο του χωριού, όπου ο αρτοποιός  κ. Γλαύκος Κυρίλλου, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο αλέθετε το αλεύρι από τις πέτρες του μύλου που περιστρέφετε με τη δύναμη του νερού. Ο κ. Γλαύκος κέρασε παραδοσιακά εδέσματα σε όλους τους φιλοξενούμενους. Ο επόμενος σταθμός έγινε στο γειτονικό χωριό Ευρύχου και συγκεκριμένα στο εργαστήριο κεραμικής της Φωτεινής Καμμά. Οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητα αγγειοπλαστικής. Χρησιμοποίησαν ως έμπνευση παλιά κυπριακά πήλινα αγγεία και δημιούργησαν μαγνητάκια τα οποία πήραν πίσω στη χώρα τους. Αργότερα, ταξιδέψαμε στο χωριό Σπήλια. Αφού περπατήσαμε στα πέτρινα στενά δρομάκια του χωριού καταλήξαμε σε παραδοσιακή οικία όπου συμμετείχαμε στη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού σιουσιούκκου και ππαλουζέ. Επισκεφθήκαμε ακόμα το μουσείο του «τσαγκάρη» και καταλήξαμε στην εκκλησία του χωριού. Στους φιλοξενούμενούς μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η θερμή υποδοχή των κατοίκων του χωριού.

Την Τετάρτη 18/05/2022, προορισμός μας ήταν η παραθαλάσσια πόλη της Λεμεσού. Εκεί, μία ξεναγός μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στο εσωτερικό του Μεσαιωνικού κάστρου της πόλης. Οι μαθητές θαύμασαν την αρχιτεκτονική, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά αγγεία και τις ιστορίες για τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Ο περίπατος στο παλιό λιμάνι και το γεύμα ακριβώς δίπλα στις ψαρόβαρκες χάρισαν στους εταίρους μια νότα απ’ τη Μεσόγειο. Το απόγευμα, οι μαθητές είχαν δραστηριότητες κοινωνικοποίησης δίπλα στην παραλία ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν την χρυσή άμμο και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Την Πέμπτη 20/05/2022, ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία. Πρώτος σταθμός η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Στον χώρο αυτό, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε διάφορα εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών τεχνών. Έμαθαν πώς φτιάχνεται το λευκαρίτικο κέντημα, η ύφανση σε παραδοσιακούς αργαλειούς, η ξυλογλυπτική, η κεραμική, η καλαθοπλεκτική και τα μεταξωτά έργα τέχνης. Οι μαθητές είχαν ακόμα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικό εργαστήρι με κέντημα από κουκούλι μεταξοσκώληκα. Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές δημιούργησαν έναν σελιδοδείκτη με κουκούλι. Με το τέλος των πιο πάνω δραστηριοτήτων, οι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο κέντρο της Λευκωσίας και γευμάτισαν σε παραδοσιακό εστιατόριο. Η συγκινητική στιγμή της ημέρας αυτής ήταν όταν  οι εταίροι έφτασαν στο τέρμα του πεζόδρομου Λήδρας και στάθηκαν  μπροστά από το οδόφραγμα/σημείο ελέγχου που οδηγεί στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αποτέλεσε μια συγκλονιστική στιγμή για όλους τους εταίρους να ακούσουν ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα του κόσμου καθώς ότι και η μισή μας πατρίδα είναι υπό Τουρκική Κατοχή. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γράψουν αντιπολεμικά μηνύματα σε χάρτινα περιστέρια και να τα κολλήσουν σε έναν τοίχο δίπλα στο σημείο ελέγχου με στόχο την προώθηση της ειρήνης. Τέλος, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης γνωρίζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Την Παρασκευή 21/05/2022, οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες με Κύπριους μαθητές ενώ οι δάσκαλοι είχαν συνάντηση για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του έργου. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν αθλητικές δραστηριότητες στο Marina’s Rope Park. Το βράδυ διοργανώθηκε αποχαιρετιστήριο γλέντι με ζωντανούς παραδοσιακούς χορούς και απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Το πενταήμερο ταξίδι στην παράδοση του νησιού μας έφτασε στο τέλος του. Οι φιλοξενούμενοί μας έφυγαν από την χώρα μας παίρνοντας μαζί τους βαλίτσες γεμάτες παραδοσιακές αναμνήσεις και αφήνοντας σ’ εμάς τις θερμές τους ευχαριστίες και τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια για το πρόγραμμά μας.

Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες στους μαθητές των δημοτικών σχολείων και αποτελούν ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει κάποιο σχολείο! Ευχή μας το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει να στηρίζει και να προωθεί τη συμμετοχή σχολείων σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Από τη Διεύθυνση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










665