Συμμετοχή του Δημοτικού Δευτεράς στο ERASMUS+ ΚΑ2 στο GRAZ της Αυστρίας


 Με θέμα «Using Digital Tools For Gamified Learning»

Το Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς Πάνω συμμετέχει από το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+  ΚΑ2 με το Project “Games for Active Learning” (G.O.A.L).  Στα πλαίσια των κινητικοτήτων που διεξάγονται για ανταλλαγή εκπαιδευτικών, τον Μάιο του 2022 τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου ταξίδεψαν στην  πόλη Graz της Αυστρίας και συμμετείχαν στο επιμορφωτικό εργαστήριο  «Using Digital Tools For Gamified Learning».

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν διάφορα ψηφιακά εργαλεία (π.χ. Actionbound, Moodle Platform, QR scanner, Zoom Ptatform, Book- Creator κ.ά).  Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνανότητες που προσφέρουν στην εκπαίδευση οι ΤΠΕ και έχοντας υπόψη μία από τις κύριες επιδιώξεις του  σχεδίου «Games for Active Learning» (G.O.A.L)., να βοηθηθούν και να στηριχθούν τόσο στο κοινωνικό όσο και στο σχολικό περιβάλλον παιδιά τα οποία προέρχονται από ευάλωτες- ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες, χαμηλό εισόδημα), οι εκπαιδευτικοί στα πλαίσια της ανάπτυξης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων όσον αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων που προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωση, κατά τον διδακτικό και εξωδιδακτικό χρόνο,  είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν στη χρήση και στην αξιοποίηση διάφορων ψηφιακών εργαλείων ώστε να γίνει η διδασκαλία τους πιο ενδιαφέρουσα, πιο δημιουργική και κατ’ επέκταση πιο κατανοητή για αυτά τα παιδιά.

Ειδικότερα, στόχος του συγκεκριμένου επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων να ενεργοποιήσουν με διάφορες παιχνιώδεις δραστηριότητες τα κίνητρα όλων των παιδιών, ειδικά αυτών που εμπίπτουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για συμμετοχή στη μάθηση καλλιεργώντας παράλληλα κοινωνικές δεξιότητες όπως η ευσυναίσθηση, η κατανόηση και η κοινωνική αποδοχή.  Εμπλέκοντας ενεργά τους μαθητές αυτούς στην όλη διαδικασία με τη χρήση παιγνιωδών ψηφιακών εργαλείων το όφελος είναι πολλαπλό. Πρώτο γιατί τα παιδιά αναπτύσσουν τις γνώσεις τους χωρίς τον φόβο και το άγχος της απόρριψης  και δεύτερο αποκτούν αυτοπεποίθηση και πίστη στην αξία των ικανοτήτων και των ταλέντων τους.

Στην κινητικότητα αυτή οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε τρεις ολοήμερες επιμορφωτικές δραστηριότητες.  Την πρώτη μέρα ασχολήθηκαν με τη δημιουργία σύντομων τηλεοπτικών βίντεο. Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποίηθηκε στο τηλεοπτικό στούντιο του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, ανέλαβαν ρόλο παρουσιαστή, εικονολήπτη ή  δημοσιογράφου. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών- συνεργατών του σχολείου, συνομίλησαν με παιδιά από το σχολείο για θέματα που αφορούσαν στο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας, στον τρόπο διδασκαλίας, στη γνωριμία με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής στην πόλη του Graz καθώς και στο «βιώσιμο»  πρότυπο ζωής.  Η δραστηριότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την παραγωγή σύντομων τηλεοπτικών βίντεο τα οποία προβλήθηκαν από το τοπικό κανάλι.  

 Η δεύτερη δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί αφορούσε στην εκμάθηση της εφαρμογής Actionbound. Μέσω αυτής της εφαρμογής οι εκπαιδευτικοί  συμμετείχαν σε ένα ψηφιακό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού χρησιμοποιώντας τα Tablet ή τα κινητά τους. Στο παιχνίδι αυτό οι εκπαιδευτικοί ακολουθώντας τις ψηφιακές οδηγίες  (οι οποίες τους οδηγούσαν κάθε φορά σε διάφορα σημαντικά μέρη στη πόλη) και απαντώντας στις διάφορες ερωτήσεις, κατάφεραν να γνωρίσουν τα σπουδαιότερα αξιοθέατα γνωρίζοντας παράλληλα και την κουλτούρα των ντόπιων με τους οποίους έπρεπε να συνομιλήσουν για να συλλέξουν τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονταν. Στη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι στη συγκεκριμένη πόλη κυριαρχεί ένα βιώσιμο πρότυπο ζωής με σχεδόν όλον τον πληθυσμό να διακεινείται με ποδήλατο ή με τα ΜΜΜ με σκοπό την προφύλαξη του περιβάλλοντος και της συνολικής υγείας.  

 Τέλος, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε μια ολοήμερη σχολική ημερίδα παίζοντας hybrid and card games με τα παιδιά του σχολείου, χρησιμοποιώντας QR scanner για την άντληση των απαραίτητων πληροφοριών από QR codes που αντιστοιχούσαν σε βίντεο ή φωτογραφίες που ετοίμασαν τα ίδια τα παιδιά .

Συμπληρωματικά με το επιμορφωτικό μέρος, κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν διάφορα ενδιαφέροντα μέρη, το Δημαρχείο, μια βιολογική φάρμα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας, το κάστρο στην πόλη του Graz, καθώς και διάφορα τοπικά εστιατόρια όπου συντροφιά με τους συναδέλφους από την Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Ιταλία απόλαυσαν διάφορα παραδοσιακά πιάτα.

Η συντονίστρια του προγράμματος

Άντρη Πέτρου

Η βοηθός συντονίστρια του προγράμματος

Άντρη Χαραλάμπους

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1077