ΚΑ’ Δημοτικό Λεμεσού - Κοντοβάθεια. Erasmus+ ΚΑ1. Εμπειρία μάθησης για όλους


Το Erasmus + είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη της εκπαίδευσης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Με έναν προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε εκατομμύρια ευρωπαίους να εκπαιδευτούν, να συνεργαστούν, να διδάξουν και να κτίσουν γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης.

Το ΚΑ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού -Κοντοβάθεια συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ ΚΑ1 με μια δράση κινητικότητας προσωπικού με τίτλο: «Ο εκπαιδευτικός του σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στον πολίτη του αύριο: Ενσωμάτωση καινοτόμων μορφών διδασκαλίας και ΤΠΕ για παροχή κινήτρων και σχολική βελτίωση» στοχεύοντας στην επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού στις καινοτόμες μορφές διδασκαλίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τα κίνητρα των μαθητών μας για ενεργότερη και πιο προσωπική εμπλοκή στη διαδικασία μάθησης. 

Ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας, Χρίστος Σιαπουτής, είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Φλωρεντία από τις 9 μέχρι τις 14 Μαΐου και να παρακολουθήσει εξαήμερο σεμινάριο με τίτλο Game Based Learning and Gamification. Στο σεμινάριο αυτό ο εκπαιδευτικός μας, μαζί με εκπαιδευτικούς από τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και ακόμη μια συνάδελφο από την Κύπρο, επιμορφώθηκε:

  • στην ενσωμάτωση διαφορετικών ειδών διαδικτυακών παιχνιδιών ή βιντεοπαιχνιδιών σε ένα σχέδιο μαθήματος, π.χ. στα πλαίσια μιας δραστηριότητας, το λεγόμενο Game Based Learning (GBL). Μελετώντας σε βάθος τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους
  • σε αρχές και μηχανισμούς σχεδιασμού ενός παιχνιδιού (π.χ. μηχανισμοί ανταμοιβής, άμεση ανατροφοδότηση,  προκλήσεις, πίνακες κατάταξης, κονκάρδες, επιλογή ρόλου κ.α.)
  • και τέλος, στη χρήση στοιχείων παιχνιδιού στη μαθησιακή διδασκαλία, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική για τον μαθητή, με άλλα λόγια το Gamefication.  Η χρήση των μηχανισμών παιχνιδιού σε διαδικασίες και περιβάλλον τάξης στοχεύει να ενθαρρύνει και να ανταμείβει συμπεριφορές που προωθούν τη μάθηση και τις καλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός, ένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν η έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των δραστηριοτήτων GBL and Gamification με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο να παίρνουν τον ρόλο τόσο του εκπαιδευτικού, που σχεδιάζει δραστηριότητες, όσο και του μαθητή, που συμμετέχει σε αυτές. Έτσι παίξαμε και εμείς με τα λογισμικά και εφαρμογίδια, σχεδιάσαμε δραστηριότητες τις οποίες εφαρμόσαμε, πάθαμε… και μάθαμε μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις μας και το σημαντικότερο συνεργαστήκαμε και αλληλοεπιδράσαμε μεταξύ μας οι συμμετέχοντες. Το αποτέλεσμα; Μια ουσιαστική γνώση γύρω από το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε δραστηριότητες αυτού του τύπου στην τάξη μας, όχι μόνο θεωρητικά αλλά πρακτικά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, μαζί με τις αποσκευές μας, επέστρεψαν και πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και ίσως μελλοντικές συνεργασίες και συνέργειες.

Μερικά από τα προγράμματα που αποτέλεσαν αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν τα:

  • Padlet: ένα εργαλείο δημιουργίας εικονικών πινακίδων-ανακοινώσεων
  • Quizlet: χρήσιμο για την καλλιέργεια νέου λεξιλογίου σε γλωσσικά μαθήματα
  • Plickers: ένας χρήσιμος βοηθός σε κάθε είδους αξιολόγηση, είτε αρχική, είτε τελική, είτε διαμορφωτική
  • Nearpod: για τη δημιουργία μαθημάτων που επιτρέπουν στον κάθε μαθητή να προχωράει αυτόνομα, με τον δικό του ρυθμό και δυνατότητες
  • Stop motion video: απευθύνεται σε επίδοξους νέους σκηνοθέτες
  • Goosechase: μια εφαρμογή για να οργανώσεις κυνήγι θυσαυρού
  • και τέλος, το Minecfraft education edition: το πολύ γνώριμο σε πολλούς μαθητές παιχνίδι στην εκπαιδευτική του διάσταση

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο https://bit.ly/3xNxzLQ.

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στη σχολική μας μονάδα να μετατραπεί σε έναν οργανισμό μάθησης για τους εκπαιδευτικούς μας. Η διάχυση των νέων ιδεών και πρακτικών έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον οργανισμό για αλλαγή, με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας της διδασκαλίας και της μάθησης.  Η εφαρμογή του GBL and Gamification στην καθημερινότητα του σχολείου, θα κάνει αναμφίβολα τη μάθηση πιο διασκεδαστική, ιδιαίτερα δε σε τάξεις μεικτής ικανότητας, όπως τις δικές μας, με παιδιά διαφόρων ταχυτήτων. Τα εργαλεία αυτά μετατοπίζουν τον έλεγχο της μάθησης στα χέρια των μαθητών και τους ενθαρρύνουν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










863