Ημερολόγιο «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα...»


Δράση του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», για τις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών.

ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΠΑΡΠΑ*

Οι πόλεμοι που ταλανίζουν την ανθρωπότητα σήμερα, καθώς και το δράμα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους, είναι αδύνατο να μη συγκινήσουν τα παιδιά· κυρίως τα παιδιά, τα οποία θυμούνται ακόμα να ονειρεύονται, να πιστεύουν, να αγαπούν. Έτσι, οι 184 τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», μαζί με τους καθηγητές τους, αρνούμενοι να σταθούν άπραγοι μπροστά στον πόνο των προσφύγων, προχώρησαν στην πραγματοποίηση μιας δράσης που ονόμασαν «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Τελικός στόχος τους, η έκδοση ενός βιβλίου – ημερολογίου, τα έσοδα του οποίουθα διατεθούν για τις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών.

Η δράση τελέστηκε σε δυο φάσεις:

Στην πρώτη και πιο χρονοβόρα φάση (Σεπτέμβριος 2021 – Μάιος 2022) τα παιδιά επικοινώνησαν με 355 επωνύμους από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να τους αποστείλουν μια σκέψη τους σχετική με τον στίχο «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Στο κάλεσμά τους έχουν ανταποκριθεί θετικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής, η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης κ.ά. Επίσης, σημαντικοί καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής (ενδεικτικά αναφέρουμε: Μαρινέλλα, Αλκίνοος, Νταλάρας, Μποφίλιου, Χαρούλης, Πρωτοψάλτη, Πασχαλίδης, Γαλάνη, Αρβανιτάκη, Κραουνάκης, Ζουγανέλη κ.λπ.), καθώς και από τον χώρο του θεάτρου (μεταξύ άλλων η Μπεμπεδέλη, η Τουμασάτου, ο Βαλτινός, η Ντενίση, η Ζούνη κ.ά.). Επίσης, Ολυμπιονίκες (για παράδειγμα η Μπεκατώρου, ο Πετρούνιας, ο Κακλαμανάκης, η Πατουλίδου), σημαντικοί αθλητές (όπως ο Παγδατής, ο Τραΐκοβιτς, ο Χαριστέας κ.λπ.), δημοσιογράφοι, διασώστες, επιστήμονες, συγγραφείς (Hislop, Michaelides, Τριβιζάς, Καρούζος, Παπαδάκη, Βαμβουνάκη κ.ά.) ποιητές, στιχουργοί, σκηνοθέτες και εικαστικοί.

Στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας την αιγίδα του ΥΠΠΑΝ, το σχολείο προκήρυξε Παγκύπριο Διαγωνισμό Συγγραφής μιας σύντομης σκέψης μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Ιδιωτικής και Δημόσιας Εκπαίδευσης. Έπειτα από τη συμμετοχή 180 παιδιών, προέκυψαν δέκα κείμενα τα οποία εντάχθηκαν κι αυτά, με τη σειρά τους, στο ημερολόγιο. Τέλος, 50 παιδιά από δώδεκα συνεργαζόμενα Δημοτικά Σχολεία, υπό τις οδηγίες των δασκάλων τους, έστειλαν σχέδιά τους προς διάνθιση των σελίδων του ημερολογίου. Συνολικά για την πραγμάτωση του ημερολογίου έχουν δουλέψει περίπου χίλιοι άνθρωποι, αποδεικνύοντας πως η αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα, είναι και απόφαση.

 Το βιβλίο – ημερολόγιο θα κυκλοφορήσει εν πρώτοις τον Οκτώβριο, όπου και θα γίνουν δυο παρουσιάσεις του: μια στις 16 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας και μια στις 18 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, παρουσία γνωστών τραγουδιστών, ηθοποιών, αθλητών και λογοτεχνών. Και τις δυο βιβλιοπαρουσιάσεις ανέλαβαν με χαρά, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Θα ακολουθήσουν και άλλες βιβλιοπαρουσιάσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

 Κυπριακά και Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδωσαν χώρο και φωνή στους τελειόφοιτους μαθητές του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», οι οποίοι δεν μίλησαν μόνο για τη δράση τους, αλλά πήραν θέση και για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και δη στα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία κατατρεγμένα φτάνουν στην Κύπρο, με μοναδικό στόχο την επιβίωσή τους.

Τέτοιες εποχές που αβγατίζει το μίσος, που ο πόλεμος χτύπησε την εξώπορτά μας και που η αυθαιρεσία των μεγάλων «δένει τη Μεσόγειο με σχοινιά», η κίνηση των μαθητών να στηρίξουν τους λιγότερο ευνοημένους συνομήλικούς τους, μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία πως η νέα γενιά θα διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων. Μπράβο στα παιδιά μας! Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο τους!

(Ενδεικτικά κείμενα που διανθίζουν τις σελίδες του ημερολογίου:

Η προσφυγιά είναι η πατρίδα της ανθρωπότητας. Ο πρόσφυγας φέρνει μαζί του την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου του, για να πλουτίσει τον κάθε καινούριο τόπο. Μαζί, φέρνει και τη δική του, προσωπική ιστορία. Μέσα από τα όσα έζησε, γνωρίζει όσα ξεχνάμε και μας θυμίζει τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε. Ποτίζει το νέο χώμα με τα όνειρά του και μπολιάζεται ο ίδιος από τα δικά μας όνειρα. Κάθε πρόσφυγας είναι πρόσωπο ιερό, είναι το πρόσωπό μας. Παιδιά της προσφυγιάς, όλη η Γη είναι δική σας! Καλώς μας ήρθατε!

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Όταν ήμουν παιδί, ήθελα να κατακτήσω τον κόσμο. Και τον «κατέκτησα». Ανέβηκα σε μια κορυφή που λίγοι ανεβαίνουν. Σήκωσα τα χέρια ψηλά και κραύγαζα για το κατόρθωμά μου. Προχωρούσα κατακτώντας κορυφές κι ανέβαζα τους στόχους μου όλο πιο ψηλά... όλο πιο ψηλά!

Μέχρι που μια μέρα συνάντησα ένα παιδί που το ‘φερε μπροστά μου ο άνεμος του πολέμου. Ένα παιδί που ‘χε στα μαύρα μάτια του όλα τα «γιατί» του κόσμου. Και τότε έσκυψα... χαμήλωσα... γονάτισα. Το κοίταξα στα μάτια και κατάλαβα πως τον κόσμο τον κατακτάς αληθινά μόνο, όταν μπορείς να σώσεις ένα παιδί!

Βούλα Πατουλίδου

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μας:

Facebook / Instagram: inhopewetrust.cy

(Εδώ ο σύνδεσμος για τη συνέντευξη που παραχώρησαν τα παιδιά στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 της ΕΡΤ, στη Λίνα Νικολακοπούλου και στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη, για τις ανάγκες της εκπομπής «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»:https://www.ertecho.gr/radio/deftero/show/me-ta-podia-mexri-tin-alitheia/ondemand/173241/me-ta-podia-mexri-tin-alitheia-an-glytosei-to-paidi-yparxei-elpida-17-07-2022/ )




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










930