Το ΚΑ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού επιμορφώνεται στα STEM- STEAM μέσω του Erasmus+


Το ΚΑ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΟΝΤΟΒΑΘΕΙΑ συμμετέχει στη Βασική Δράση 1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που αφορά στη μαθησιακή κινητικότητα ατόμων.

Στα πλαίσια του Προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο μας, η εκπαιδευτικός Έλενα Κωνσταντινίδου παρακολούθησε το σεμινάριο Byo - Steam -Build your own STEM - STEAM based in differentiated learning paths, που διοργάνωσε ο οργανισμός Lambda Twelve IKE, στην Αθήνα. Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορες χώρες της Ευρώπης και αντάλλαξαν πολίτιμες πληροφορίες και πετυχημένες εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται στις χωρες τους.

Ο όρος STEM είναι το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για 4 διαφορετικά πεδία: την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά. Με την προσθήκη του Α – Arts, προσθέτουμε και την αξιοποίηση της Τέχνης.

Το σεμινάριο είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε έχεις στα χέρια σου ώστε να φτιάξεις μια stem, steam, stream (stem-art stem- stem reading) προσέγγιση. Είναι ένας οδηγός για να χτίσεις και να δημιουργήσεις οτιδήποτε χρειάζεσαι. Για να δημιουργήσεις την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, να βοηθήσεις τους μαθητές να δουν αυτές τις προκλήσεις σαν ένα φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας. Μέσω αυτού του course, οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν δημιουργικούς τρόπους για να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ονειρευτούν, να χτίσουν, να σχεδιάσουν, να πειραματιστούν, να μάθουν, να εφεύρουν μέσω της ενασχόλησης τους με τα STEAM.

Μαθαίνοντας μέσω πρακτικής εξάσκησης είναι μία τετριμμένη δεξιότητα. Αν σκεφτούμε την τεχνική δοκιμής- λάθους, δοκιμάζεις, αποτυγχάνεις και δοκιμάζεις ξανά μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτές τις αξίες, οι μαθητές του 21ου αιώνα καλούνται να δοκιμάσουν ιδέες από την τεχνολογία, την επιστήμη, τα μαθηματικά και τη μηχανική για να βρουν εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα.

Στόχοι του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες να:

1. Κατανοήσουν πώς να εστιάσουν στο σχέδιο μαθήματος σε προβλήματα και θέματα που προέρχονται από την πραγματικότητα και να ενθαρρύνουν λύσεις σε αυτά

2. Έμαθαν τρόπους για να ενθαρρύνουν ανοιχτού τύπου ανακαλύψεις.

3. Έμαθαν πως να εμπλέξουν τους μαθητές σε παραγωγική συνεργατική μάθηση.

4.Έμαθαν πως να αντλούν συγκεκριμένο υλικό από τα μαθηματικά την τέχνη και την επιστήμη στις steam τεχνικές τους.

5. Έμαθαν να αλληλεπιδρούν με εφαρμογές steam για να καλύψουν διαφορετικό περιεχόμενο και δραστηριότητες για μάθηση επικοινωνία και gamification.

6. Έμαθαν τις καλύτερες τεχνικές για να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές iPad και tablets σε μαθήματα stem.

7. Ενημερώθηκαν για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση των ψηφιακών συσκευών.

8. Έμαθαν πως να εφαρμόζουν αυτές τις τεχνικές στο αναλυτικό με STEAM.

Η εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο σεμινάριο, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με συναδέρφους εκπαιδευτικούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και να ανταλλάξουν  πληροφορίες για τη χώρα τους, το εκπαιδευτικό σύστημα  της κάθε μιας καθώς και καλές πρακτικές που ακολουθεί ο καθένας. Αυτή ακριβώς η αλληλεπίδραση καθώς και η αξία του ίδιου του σεμιναρίου καθιστά την όλη εμπειρία μοναδική και καθόλα αξιόλογη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1595