Το Δημοτικό σχολείο Μανδριών στη Λιθουανία με το Erasmus+ KA2


Το Δημοτικό Σχολείο Μανδριών, Πάφου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 (The use of STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics – in Education).  Όλοι μαζί εργαζόμαστε για να χτίσουμε ένα «έξυπνο», βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι, με μαθητές και δασκάλους από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, και την Πολωνία.  Το σπίτι αυτό θα περιλαμβάνει ρομποτικά στοιχεία, αυτοματισμούς, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.  Παράλληλα, στόχος μας είναι η δημιουργία διαθεματικών σχεδίων μαθημάτων που αφορούν τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία και τη Μηχανική.

Η τρίτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο Radviliskis της Λιθουανίας, από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2022. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαθήματα Μαθηματικών και Ρομποτικής στο σχολείο, όπου παρακολούθησαν διαδικτυακά και τα παιδιά από το δικό μας σχολείο. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων φτιάξαμε αυτοκίνητο – ρομπότ, κατασκευάζαμε αρωματικά κεριά και χρησιμοποιήσαμε το drone του σχολείου έτσι ώστε να δούμε την πόλη του Radviliskis από ψηλά. Επίσης, επισκεφτήκαμε το κέντρο STEAM στο Siauliai, μιας μεγάλης πόλης κοντά στο Radviliskis, όπου κάναμε πειράματα χημείας, κατασκευές ρομποτικής, χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά μικροσκόπια και χορέψαμε πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο συνδεδεμένο με υπολογιστή. Ακολούθως, λόγω της Πασχαλινής περιόδου που πλησίαζε, παρακολουθήσαμε ένα εργαστήριο ζωγραφικής παραδοσιακών Πασχαλινών αυγών.

Εκτός από τις δραστηριότητες αυτές, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην πόλη του Trakai, την πρώτη πρωτεύουσα της Λιθουανίας και να επισκεφτούμε το κάστρο της που βρίσκεται σε νησί. Επισκεφτήκαμε επίσης τον λόφο των Σταυρών, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και την πρωτεύουσα Βίλνιους. Οι Λιθουανοί εταίροι φρόντισαν να γνωρίσουμε και την κουλτούρα της χώρας τους δοκιμάζοντας παραδοσιακές συνταγές και ακούγοντας παραδοσιακή μουσική. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συντονιστών όπου συζητήσαμε για τις επόμενες κινητικότητες και για το πού έχει φτάσει η κάθε χώρα στην κατασκευή του κάθε δωματίου για το «έξυπνο» σπίτι που θα κατασκευάσουμε.  

Ήταν μια υπέροχη εβδομάδα με ανταλλαγή απόψεων, γνωριμία με καινούριους πολιτισμούς και ενίσχυση της διαπολιτισμικής μας συνείδησης.

Από τη Διεύθυνση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










815