Συμμετοχή Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (Κ.Β’) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2


Με θέμα: «Robotics Yesterday, Today, Tomorrow.  Its interaction with the environment and climate

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β’) από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, και συγκεκριμένα στη Βασική Δράση 2 (ΒΔ2). Η σύμπραξη συνεργασίας έχει ως θέμα το: «Robotics yesterday, Today, Tomorrow. Its interaction with the environment and climate».

Η Σύμπραξη Συνεργασίας της ΒΔ2 είναι στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας, μεταξύ διάφορων οργανισμών από χώρες του Προγράμματος ή χώρες-εταίρους, που έχει κύριο στόχο την:

  • Απόκτηση εμπειριών σε ό,τι αφορά τη διεθνή-διακρατική συνεργασία.
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση δικτύων.
  • Ενίσχυση της ποιότητας των εργασιών, δραστηριοτήτων και πρακτικών των συμμετεχόντων οργανισμών.
  • Ανταλλαγή πρακτικών, μεθόδων, ιδεών και εμπειριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  • Ανάπτυξη και μεταφορά καινοτομίας.
  • Εφαρμογή κοινών δράσεων-πρωτοβουλιών.
  • Παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων.
  • Επίτευξη ευρωπαϊκών Προτεραιοτήτων.

Εννέα σχολεία από εννέα χώρες (το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κροατία και την Κύπρο) έχοντας κοινό όραμα και κοινές ιδέες γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της Ρομποτικής, αποφάσισαν να συνεργαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια και να μοιραστούν σκέψεις, ιδέες, καλές πρακτικές, δυνάμεις και προβληματισμούς. Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το “Ecole Communale Robert Andre Flenu» της Mons του Βελγίου και εταίροι τα σχολεία: “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας, το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το “Ceip Juan Garcia Perez, San Isidro Granadilla De Abona” της Τενερίφης της Ισπανίας, το "St. Kliment Ohridski" Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας και το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας.

Όταν το 1803 ο ποιητής William Blake έγραψε στο "Auguries of Innocence", το γνωστό σε πολλούς σήμερα: "What is now proven was once merely imagined" πιθανότατα δεν φανταζόταν ότι μια μέρα θα είχαμε την τεχνολογία για να "βλέπουμε έναν κόσμο σε έναν κόκκο άμμου". Αυτό ισχύει και για τις διαφορετικές πτυχές της ρομποτικής. Είναι σημαντικό, σε αυτόν τον κόσμο, όπου η τεχνολογία και οι ανακαλύψεις εξελίσσονται γρήγορα, να γνωρίζουμε την προέλευση και την ιστορία αυτού που μας περιβάλλει. Η χρήση της ρομποτικής είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Επιθυμία μας είναι να γνωρίσουμε όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στον τομέα αυτό, αφού πλέον οι ρομποτικές συσκευές είναι σχεδόν παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Επιθυμούμε να εξελιχθούμε μέσα από αυτόν τον κόσμο της ρομποτικής και για αυτό επιλέξαμε την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα μας έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά την ενασχόληση με τη ρομποτική στις τρεις διαστάσεις του χρόνου δηλαδή του χθες, του σήμερα και του αύριο, καθώς η δεύτερη αφορά την επίδραση της ρομποτικής στο περιβάλλον και το κλίμα.

Με άλλα λόγια, στα επόμενα δύο έτη συνεργασίας, όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα εννέα σχολεία, ενώνοντας ιδέες, γνώσεις, δεξιότητες, φαντασία και πολλά άλλα, θα έχουν την ευκαιρία, να συνεργαστούν πάνω στο θέμα της Ρομποτικής. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με διάφορους τρόπους, τον υπέροχο κόσμο των ρομπότ, όπως και την επίδραση τους στο περιβάλλον και το κλίμα, καθώς επίσης θα αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες ζωής με ευρωπαϊκή διάσταση.

Από τις 26 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου η 1η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ για τις ανάγκες του Προγράμματος, όπου οι συντονιστές των εννέα εταιρικών σχολείων έθεσαν τις βάσεις για το πρόγραμμα συνεργασίας. Μέσα από ένα δημοκρατικό κλίμα, που ενέπνεε το σεβασμό και την αλληλοκατανόηση, οι συντονιστές οργάνωσαν τις δραστηριότητες της διετούς συνεργασίας και έκαναν καταμερισμό δραστηριοτήτων και υπευθυνοτήτων.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής και φιλοξενίας των εταίρων στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι καλεσμένοι του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα μέρη της πατρίδας μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας. Ξεναγήθηκαν σε διάφορα μουσεία, γνώρισαν την αρχαία πόλη του Κουρίου και το αρχαίο θέατρο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι, το Μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού, τον χαρουπόμυλο στην περιοχή του Κάστρου, τις πόλεις της Πάφου και Λευκωσίας κ. ά. Δοκίμασαν την τοπική κουζίνα και ήρθαν σε επαφή με τις συνήθειες και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική εβδομάδα, η οποία κύλησε όμορφα με ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων. Η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς κι ανθρώπους, συνετέλεσε στην ενίσχυση κι ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής μας συνείδησης και ταυτότητας.

Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τα τέλη Νοεμβρίου, στο νησί Τενερίφη των Κανάριων Νήσων στην Ισπανία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Όλοι μαζί, θα εργαστούν πάνω στο θέμα της Ρομποτικής και θα γνωρίσουν το συναρπαστικό και καθόλα εντυπωσιακό κόσμο του.

*Tης Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου

Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Erasmus+ KA1, KA2

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter