ERASMUS+ ΚΑ1: Το K΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού στη πόλη του Θερμαϊκού


Το K’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα Λεμεσού, πραγματοποίησε ακόμη μια κινητικότητα στα πλαίσια του ευρωπαȉκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 «Ενθαρρύνοντας και προάγοντας τη μάθηση για όλους, μέσω βέλτιστων πρακτικών με "άρωμα" Ευρώπης» που αφορά στη κινητικότητα προσωπικού του σχολείου για επιμόρφωση στην Ευρώπη.  Η κινητικότητα είχε «άρωμα» ελληνικό κι έλαβε χώρα  στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη, από τις 17 μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2022.

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός του σχολείου Δέσπω Παναγή παρακολούθησε το πρόγραμμα EffectiveSchools: astepahead. Στο εξαήμερο σεμινάριο συμμετείχαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Βέλγιο, Λιθουανία και Κύπρο.

Το σεμινάριο ήταν χωρισμένο σε 3 μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν θεωρητικό και αφορούσε την παράθεση και  μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας σχετικά με τις επικρατέστερες θεωρίες για τα αποτελεσματικότερα στυλ εκπαιδευτικής ηγεσίας στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από σχετικά βίντεο, ανταλλαγή απόψεων και μελέτες περιπτώσης σχολείων, αναδείχθηκε η σημασία υιοθέτησης του «Μετασχηματιστικού Μοντέλου Ηγεσίας» (Transformationalleadershipstyle) σε συνδυασμό με το «Ανυψωτικό Μοντέλο Ηγεσίας» (UpliftingLeadership) του μεγάλου θεωρητικού Fullan. Σύμφωνα με αυτά, ο διευθύνων ενός εκπαιδευτικού οργανισμού δρα συστημικά, δημιουργεί μαθησιακές κοινότητες (learningcommunities) και προωθεί την έρευνα δράσης (actionresearch) μέσα από συλλογικές/συνεργατικές προσεγγίσεις για καθορισμό των στόχων του οργανισμού. Επιπλέον, καλωσορίζει καινοτόμες δράσεις, εμπνέει, θέτει υψηλές προσδοκίες, ενεργοποιεί την ομάδα του και οδηγεί προς την επιτυχή επίτευξη των στόχων της μονάδας. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η επιμόρφωση και πρακτική άσκηση των διευθυντών προς τα δύο αυτά ηγετικά στυλ για αύξηση και βιωσιμότητα (sustainability) των οποιονδήποτε αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Το δεύτερο μέρος ήταν πρακτικό και μέσα από εργαστήρια (workshops) οι εκπαιδευτικοί εξασκήθηκαν στις γενικές/οριζόντιες δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν οι ηγέτες εκπαιδευτικοί στον 21ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, τονίστηκε η «ενεργητική ακρόαση» (activelistening) ως βασική δεξιότητα ενός πετυχημένου διευθυντή, και κατ’ επέκταση αναδείχθηκε η αξία της καθοδήγησης «mentoring» ως βασική μέθοδος αποτελεσματικής εκπαιδευτικής ηγεσίας και διοίκησης.

Επιπλέον, μέσω της μεθόδου του δράματος (dramaworkshops) και του παραδείγματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαφάνηκαν με δημιουργικό τρόπο οι ιδιότητες που πρέπει να κατέχει ένας διευθυντής-ηγέτης για να είναι «αυθεντικός» αντί «εξουσιαστικός» (authenticityVsauthority). Ακόμα μια φορά τονίστηκε η ανάγκη επιμόρφωσης των διευθυντών προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, το τρίτο μέρος περιέλαβε επίσκεψη σε σχολεία ( νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο) όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν από κοντά καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόστηκαν πρακτικά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητάς τους.

Παράλληλα με το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης της Θεσσαλονίκης και να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με τη συνοδεία επαγγελματία ξεναγού. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι γευστικές απολαύσεις από την παράθεση δείπνων με εδέσματα από αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Δέσπω Παναγή

Εκαπιδευτικός Κ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










817