Το Γυμνάσιο Δροσιάς Θυμάται, Δεν Ξεχνά


2ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων 2022 (10-26 Οκτωβρίου 2022)

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Δροσιάς στο θεματικό Πάρκο της Προσφυγιάς στο Δάσος Άχνας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Γ3 του Γυμνασίου Δροσιάς, με τη συνοδεία των καθηγητών/τριών κ. Έλλης Μαυρικίου (Β.Δ.Α’, βιολόγος), π. Βαρνάβα Μίσιη (Θεολόγος), κ. Σπυρίδωνος Κοκόλη (μαθηματικός) και κ. Μαίρης Αραβή (φιλόλογος), είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στο Θεματικό Πάρκο « Προσφυγικός καταυλισμός Δάσους Άχνας», στο δάσος με τα πεύκα απέναντι από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Άχνας, στις 26 Οκτωβρίου 2022. Καθ’ οδόν προς το Θεματικό Πάρκο συνάντησαν στα αριστερά το ερειπωμένο χωριό της Άχνας με τα σπίτια να είναι σε απόσταση «αναπνοής» από τον δρόμο. Στέκονταν βουβά, έρημα, χωρίς πόρτες και παράθυρα, καρτερώντας τους κατοίκους να επιστρέψουν, για να ξεκινήσει και πάλι η ζωή. Ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσα στο λεωφορείο.

Στην πλατεία του χωριού μπόρεσαν να θαυμάσουν το μεγάλο μνημείο σε σχήμα αντίσκηνου και συνάμα εκκλησίας. Μπήκαν στο εσωτερικό και είδαν τα γλυπτά αγάλματα ανθρώπων, σύμβολα του καημού της προσφυγιάς. Πέρασαν κάτω από το μεγάλο αντίσκηνο και μπήκαν στον «προσφυγικό καταυλισμό». Περπάτησαν στο δάσος όπου είδαν μια αναπαράσταση του προσφυγικού καταυλισμού της Άχνας ως προς τον τρόπο ζωής των προσφύγων το 1974 στα αντίσκηνα (διάσπαρτα αντίσκηνα «σπίτια των προσφύγων» με φωτογραφικό υλικό, ένα «πρόχειρο ντουζ» με σακιά πατάτας, όπου ήταν ο χώρος για μπάνιο, μια παλιά υδροφόρα διανομής νερού, ένα αντίσκηνο διανομής τροφίμων, τα «συσσίτια» με τις μεγάλες κατσαρόλες, ένα αντίσκηνο «ιατρείο», η εκκλησία στα πεύκα και η φιάλη υγραερίου ως «καμπάνα», το αντίσκηνο με θέμα «σχολείο των προσφύγων»). Ανάμεσα στο δάσος υπήρχαν σχοινιά με απλωμένα ρούχα. Ακόμη, έγινε προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ του Μ. Κακογιάννη (Αττίλας 1974, παρ. 1975) με τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης και συνεντεύξεις προσφύγων, καθώς και ένα στιγμιότυπο από την τέλεση γάμου το 1974 στα … πεύκα. Οι  μαθητές και οι μαθήτριες κατανόησαν με βιωματικό τρόπο το δράμα των προσφύγων, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, τον φόβο και την ανασφάλεια των μαύρων ημερών του καλοκαιριού του 1974. Τέλος, συνειδητοποίησαν ότι η ιστορία είναι γνώση, διδάσκει, ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται και ως νέοι άνθρωποι έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους και να αγωνίζονται για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας για την πρωτοβουλία τους και τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσαν, ώστε να δημιουργηθεί το Θεματικό Πάρκο της Προσφυγιάς στο Δάσος Άχνας.

 

                                                                                                                                                ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











526