Το Στ΄ Δημοτικό Λεμεσού Κ.Β – Αγίου Νικολάου ταξιδεύει στον Κολινδρό Πιερίας


Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 

Το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β’) – Αγίου Νικολάου, κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2022-23) ολοκληρώνει τη Βασική Δράση 1 (KA1) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που αφορά στη Μαθησιακή κινητικότητα ατόμων (εκπαιδευτικών και μαθητών) με το θέμα: «So many colours, so many shapes: Let’s get together and make a global rainbow». Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε από τις 30/10/22 μέχρι τις 04/11/2022, στον Κολινδρό Πιερίας και συγκεκριμένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, εκπαιδευτικό ταξίδι. Το Σχολείο μας εκπροσώπησαν δύο εκπαιδευτικοί, η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και ο β. διευθυντής Νίκος Κεραυνός, καθώς και τέσσερις μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων.

Ο σκοπός των δραστηριοτήτων κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ είναι η παροχή ευκαιριών μάθησης σε άτομα καθώς και η στήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησης και της θεσμικής ανάπτυξης των σχολικών μονάδων. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο και χρήσιμο σε σχολεία με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, όπως είναι το  Σχολείο μας, το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β’) – Αγίου Νικολάου.  

Ειδικότερα, μέσα από αυτές τις δράσεις αναμένεται να:

  • Προωθηθούν οι αξίες της συμπεριληπτικότητας και της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής.
  • Ενισχυθούν οι γνώσεις σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και την πολυμορφία.
  • Υποστηριχθεί η ανάπτυξη επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη,
  • Καλλιεργηθεί η έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας καθώς και της γλωσσικής πολυμορφίας στα σχολεία.
  • Διασφαλιστεί ότι η μαθησιακή κινητικότητα αποτελεί ρεαλιστική δυνατότητα για κάθε μαθητή στην σχολική εκπαίδευση.

Στα πλαίσια της κινητικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητες της σχολικής μονάδας υποδοχής. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Σχολείου μας παρακολούθησαν για πέντε εργάσιμες ημέρες τα μαθήματα του Ωρολογίου Προγράμματος της Ε’ και Στ’ τάξης  του Σχολείου και πήραν μια μικρή γεύση από το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Είχαν επίσης την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν καινούριους φίλους.

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πολλές και ποικίλες δραστηριότητες εντός της σχολικής μονάδας,  Ταυτόχρονα, το Σχολείο υποδοχής οργάνωσε και μία σειρά εξωσχολικών παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα παραδοσιακών χορών στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας και έλαβαν μέρος σε βραδιά καραόκε με παιδιά της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού. Απόλαυσαν τις όμορφες παραλίες της Μεθώνης και της Κατερίνης και το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Περπάτησαν στο μονοπάτι της φύσης στους πρόποδες του βουνού Ολύμπου και επισκέφθηκαν τη Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και το γραφικό χωριό, Λιτόχωρο. Ξεναγήθηκαν στο τοπικό οινοποιείο στο χωριό Κίτρος, στο Λαογραφικό Μουσείο του Κολινδρού, καθώς επίσης και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Τέλος,  πραγματοποίησαν εκδρομή στην Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και τον Λευκό Πύργο και απόλαυσαν μια όμορφη βαρκάδα στον Θερμαϊκό.

Η εβδομάδα κύλησε όμορφα και δημιουργικά αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις, τόσο για τους Κύπριους συμμετέχοντες, όσο και για τους Ελλαδίτες που τους υποδέχτηκαν. Το εκπαιδευτικό ταξίδι στην κοινότητα Κολινδρού, μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+, υπήρξε μια υπέροχη εμπειρία για τους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας, που πρώτη φορά συμμετείχαν σε κινητικότητα Erasmus+. Δημιουργήθηκαν νέες φιλίες, ενισχύθηκε η διαπολιτισμική συνείδηση, και μέσα από την αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Νίκος Κεραυνός Β. Διευθυντής
Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΚΑ1, ΚΑ2)

 Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (Κ.Β) – Αγ. Νικολάου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










682