Η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ανάγειας στο Erasmus+ KA2


 Το Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας, συμμετέχει στο Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+KA2 (STEMing together: 2020-1-CY01-KA229-066040). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Φινλανδία και Πολωνία.

Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις γνώσεις, τις στάσεις και τις ικανότητες των μαθητών στον τομέα του STEM μέσω δραστηριοτήτων μάθησης που βασίζονται σε έργα STEM (Problem Based Learning). Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμπλέκονται ενεργά σε STEM δραστηριότητες/μαθησιακές ενότητες που σχετίζονται με προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Mια άλλη προτεραιότητα του έργου μας είναι η αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών σε μια ψηφιακή εποχή.

Φέτος, ( 4-8 Οκτωβρίου) είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθούμε στην Ουγγαρία η οποία διοργάνωνε την τρίτη Διακρατική Συνάντηση Μάθησης, Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στο πλαίσιο του προγράμματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν συντονιστές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία εταίρους.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους χώρους του Pazmany Peter University στην πόλη της Βουδαπέστης και να γνωρίσουμε τα εργαστήρια της Τεχνολογίας και Ρομποτικής τους και το  Ψηφιακά Υποστηριζόμενο Περιβάλλον Μάθησης του Πανεπιστημίου. Επικεφαλής της επίσκεψης ήταν ο κοσμήτορας του εν λόγω Πανεπιστημίου ο δόκτωρ Milos Koller τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης επισκεφτήκαμε το Μουσείο των Θαυμάτων (Palace of Wonders)  που αποτελεί ένα από τα πρώτα επιστημονικά κέντρα της Βουδαπέστης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στο κέντρο αυτό λάβαμε  μέρος σε ένα  βιωματικό εργαστήριο STEM και παρακολουθήσαμε εργαστήρια με πειράματα Φυσικής από διακεκριμένους Φυσικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο αυτό.

Την τελευταία μέρα της επίσκεψής μας στην Ουγγαρία είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε στο σχολείο των εταίρων της εν λόγω χώρας, το Neri Szent Fulop Latolikus Altalanos Iskola όπου ο δάσκαλος Ρομποτικής Mark Kovacs παρουσίασε στρατηγικές και μεθοδολογίες της Οnline εκπαίδευσης, ενώ παρουσιάστηκαν εργασίες από δραστηριότητες/μαθησιακές ενότητες STEM που έχουν υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος STEMing together.

Επιπλέον, κατά την παραμονή μας στο σχολείο λάβαμε μέρος σε ένα βιωματικό εργαστήρι που συντόνιζε ο  Zaborszkyne Kuzman Lidiko καθηγητής Μαθηματικών του σχολείου, στο οποίο έλαβαν μέρος τόσο οι εκπαιδευτικοί εταίροι από τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα όπως επίσης και μαθητές της 8ης τάξης του συγκεκριμένου σχολείου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες που η καθεμιά αποτελείτο από δύο μικρότερες-μια από εκπαιδευτικούς και μία από παιδιά και καλούνταν να φτιάξουν μια λειτουργική γέφυρα χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς φτιάχνει η ομάδα τους που βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο. Στο τέλος όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε αυτό το έργο λύθηκαν και οι ομάδες με επιτυχία κατάφεραν να ενώσουν τις γέφυρές τους και να τις καταστήσουν λειτουργικές. Στόχος της συμμετοχής μας στα εργαστήρια αυτά ήταν να γνωρίσουμε την τεχνολογία με την οποία μπορούμε να υλοποιηθούν δραστηριότητες STEM επιλύοντας πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διάφορα πειράματα Φυσικής από τον σπουδαίο επιστήμονα της Ουγγαρίας Maxas Szigeti. Ο Maxas Szigeti είναι Ούγγρος επιστήμονας ο οποίος ταξιδεύει σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό και παρουσιάζει πειράματα Φυσικής χρησιμοποιώντας τεχνολογικά βοηθήματα.

Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη τρίτη Διακρατική Συνάντηση Μάθησης, Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης έχουν διευρύνει τις γνώσεις τους στη διδασκαλία STEM και μπόρεσαν να καταρτιστούν στο θέμα του STEM μέσα από μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων (STEMactivities, conferencewithanexpert, workshopswithexperts, presentations).

Συντονιστικήομάδα Erasmus+ «STEMing together»

Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










500