Το Δημοτικό Αποστ. Βαρνάβα συμμετέχει στο πρόγραμμα KA02 Erasmus +ΚΑ02


Cities Going Green: Application for the Development of a Green and Smart City

Το Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα συμμετέχει στο πρόγραμμα KA02 Erasmus +: Cities Going Green: Application for the Development of a Green Smart City. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία και οργανισμοί από την Πολωνία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία και Κύπρο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μέσω της αξιοποίησης της εκπαίδευσης STEM και των ψηφιακών παιχνιδιών στη διδασκαλία. Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία εφαρμογής σε μορφή ψηφιακού παιχνιδιού, όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια πράσινη πόλη εφαρμόζοντας τις γνώσεις και δεξιότητες τους στα θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης σχολικής χρονιάς, διερευνήθηκαν οι γνώσεις των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών επιστημόνων σχετικά με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και καταρτίστηκε το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί το εκπαιδευτικό παιχνίδι.Τον Οκτώβρη του 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση στην Πολωνία, όπου συζητήθηκαν τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς και η μορφή που θα πρέπει να έχει η εφαρμογή.

2η Διακρατική συνάντηση στο Ταλίν, Εσθονία, 23-24 Ιανουαρίου 2023

Στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, η δεύτερη διακρατική συνάντηση όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τη φιλοξενία και την οργάνωση της συνάντησης ανέλαβε o εταίρος μας στην Εσθονία, Tallinn University. Οι συντονιστές του προγράμματος μας φιλοξένησαν εγκάρδια στους χώρους του Πανεπιστημίου και μας ξενάγησαν στην κατάλευκη πόλη του Ταλίν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού και τον τρόπο που θα αναλυθούν και σχεδιαστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις γνώσεις και δεξιότητες των μαθητών ηλικίας 10-12 ετών σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Παρουσιάστηκε μια προκαταρκτική εικόνα για τον τρόπο που θα παρουσιαστεί η πόλη στην εφαρμογή. Συζητήθηκαν τροποποιήσεις, οι οποίες θα αναλυθούν από την υπεύθυνη εταιρεία, ώστε τον ερχόμενο Μάιο, να έχουμε την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, στη διακρατική συνάντηση στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, όλη η ομάδα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τους εταίρους μας στο Tallinn University, μια άκρως ενδιαφέρουσα εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας για σκοπούς τηλεδιάσκεψης. Ακολούθως, η ομάδα ξεναγήθηκε στους χώρους του πανεπιστημίου και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την αξιοθαύμαστη ψηφιακή ενημερότητα που επικρατεί στην Εσθονία.

Τέλος, η εκπρόσωπος του σχολείου μας είχε την ευκαιρία, να ξεναγηθεί στο 21ο Σχολείο στο Ταλίν, για μαθητές 7-19 ετών, το οποίο αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο σχολείο. Στο σχολείο αυτό μαθητές εργάζονται σε ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην καθημερινή τους μαθησιακή διαδικασία, παρακολουθώντας μαθήματα ψηφιακής ενημερότητας σε όλο το φάσμα του αναλυτικού προγράμματος και ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν, συνεργάζονται και μαθαίνουν με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όπως είπαν και οι ίδιοι, «Το 21ο σχολείο του Ταλίν, έτοιμο στον 21ο αιώνα!».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










568