Nέο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 Shatter the grey στο Α Δημοτικό Τσερίου


Εβδομάδα φιλοξενίας εκπαιδευτικών από τα εταιρικά σχολεία της σύμπραξης

Το Α Δημοτικό Σχολείο Τσερίου συνεχίζει και φέτος την ευρωπαϊκή του πορεία με τη συμμετοχή του σε ένα ακόμη σχέδιο Erasmus+ της Βασικής Δράσης 2 με τίτλο ‘Shatter the grey!’ που σημαίνει «Σπάσε/Διώξε το  γκρίζο!».  Κύριες θεματικές του πρότζεκτ  είναι το περιβάλλον και η προστασία του, η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Συνοδοιπόροι στο νέο αυτό ταξίδι είναι παιδιά και εκπαιδευτικοί  έξι σχολείων από Ελλάδα (συντονιστικό), Ιταλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία και Ισπανία. Κατά τη διετή διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, παιδιά και εκπαιδευτικοί από τα εφτά ευρωπαϊκά σχολεία θα ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον σε μια εποχή που η καταστροφή του αλλά και η κλιματική αλλαγή είναι κάθε άλλο παρά εμφανείς.  Επιπρόσθετα, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες, συνήθειες, τρόπους εργασίας τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης μέσα από τις κινητικότητες/ταξίδια που θα διοργανωθούν στις χώρες των εταιρικών σχολείων.

 Το κυπριακό σχολείο είχε πρόσφατα τη χαρά να φιλοξενήσει την εναρκτήρια πρώτη κινητικότητα των εκπαιδευτικών του προγράμματος στις 20-24 Φεβρουαρίου 2023.  Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευτικών, ο συντονισμός των δραστηριοτήτων του έργου αλλά και η γνωριμία με το σχολείο, την Κύπρο και τον πολιτισμό της.

Την πρώτη μέρα οι εκπαιδευτικοί από τις χώρες της σύμπραξης επισκέφτηκαν με τις Β΄και Γ΄ τάξεις του σχολείου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας. Εκεί παρακολούθησαν μαζί με τα παιδιά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση, ξεναγήθηκαν στον χώρο του περιβαλλοντικού κέντρου και επισκέφτηκαν το πάρκο και τη λίμνη της Αθαλάσσας.  Το απόγευμα μετέβησαν στη Λεμεσό όπου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρείου, το κάστρο του Κολοσσιού, το κάστρο της Λεμεσού και τη μαρίνα Λεμεσού με τη συνοδεία ξεναγού.  Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την εορταστική ατμόσφαιρα του Καρναβαλιού στο κέντρο της Λεμεσού.

Τη δεύτερη μέρα, το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου διοργάνωσε μια όμορφη τελετή υποδοχής των εταίρων.  Παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές υποδέκτηκαν τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς στον χώρο του σχολείου με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, προσφέροντας στον καθένα ένα λουλούδι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά.  Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα δρώμενο με θέμα το περιβάλλον και την προστασία του από τα παιδιά της Δ1, τραγουδήθηκε ο ύμνος του σχολείου που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και τα παιδιά των έκτων τάξεων παρουσίασαν βασικές πληροφορίες για την Ιστορία της Κύπρου. Έγινε, ακόμη, παρουσίαση των αντιπροσωπειών και των μασκότ κάθε σχολείου. Η τελετή έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τα παιδιά των Στ΄ τάξεων. Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου από ομάδα παιδιών κι έπειτα παρακολούθησαν σεμινάριο στο οποίο η λειτουργός της Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευσταθία Δαρείου παρουσίασε   την  προσέγγιση STEM στο πλαίσιο των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Έπειτα, συζήτησαν διάφορα διαδικαστικά θέματα του προγράμματος.  Το απόγευμα, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας εντός των τειχών.  Θαύμασαν τα πολύτιμα εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, ενημερώθηκαν για  τη μοιρασμένη πρωτεύουσα, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Φανερωμένης, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, την Αρχιεπισκοπή και τον καινούριο καθεδρικό ναό της Λευκωσίας.      

Την τρίτη μέρα της εβδομάδας φιλοξενίας στην Κύπρο η ομάδα των εταίρων ακολούθησε τα παιδιά των έκτων τάξεων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο όπου θα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.  Παιδιά κι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ενημερωτικά βίντεο για το Κάβο Γκρέκο και την πλούσια βιοποικιλότητά του και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με σχετικές δραστηριότητες μελέτης πεδίου.  Η επίσκεψη εκεί έκλεισε με ξενάγηση στα εκθέματα του περιβαλλοντικού κέντρου. Η ομάδα των εκπαιδευτικών παρέμεινε στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και ξεναγήθηκε στο λιμάνι της Αγίας Νάπας, στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», στο Διεθνές Πάρκο –Υπαίθριο Μουσείο Γλυπτικής και στον υδροβιότοπο της λίμνης της Ορόκλινης.        

Την τέταρτη μέρα, με τη συνοδεία του Δημάρχου Τσερίου κ.Σταύρου Μιχαήλ, η ομάδα των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών ξεναγήθηκε στο Τσέρι. Έπειτα, διοργανώθηκε στο σχολείο ένα δειγματικό μάθημα σε έκτη τάξη από τη λειτουργό της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κ. Ευσταθία Δαρείου με ποικιλία δραστηριοτήτων σε σταθμούς που σχετίζονταν  με τα έντομα επικονιαστές.  Ακολούθησε άλλη μια συνεδρία των εκπαιδευτικών όπου παρουσιάστηκαν χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία  από  εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του έργου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας με τη βοήθεια επαγγελματία ξεναγού κι έπειτα ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό χωριό Λεύκαρα. Περιηγήθηκαν στα στενά σοκάκια, ενημερώθηκαν για τα παραδοσιακά λευκαρίτικα κεντήματα και κοσμήματα κι απόλαυσαν την ηρεμία και τη γραφικότητα του χωριού.  

Την 5η και τελευταία μέρα της εβδομάδας φιλοξενίας, οι εκπαιδευτικοί  συντόνισαν τις επόμενες δραστηριότητες του πρότζεκτ  και παρουσίασαν στα παιδιά του κυπριακού σχολείου τα δικά τους σχολεία. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο πάρτυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακή κυπριακή μουσική από τους εκπαιδευτικούς μουσικούς Παύλο και Γιώργο Χόπλαρο.  Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς από τα παιδιά του σχολείου στους οποίους συμμετείχαν και οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί.     Ανταλλάχτηκαν δωράκια πολιτιστικής αξίας μεταξύ των αντιπροσωπειών των σχολείων, έγινε αξιολόγηση της όλης εβδομάδας κινητικότητας κι απονεμήθηκαν στους φιλοξενούμενους πιστοποιητικά συμμετοχής.

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘Shatter the grey!´στην Κύπρο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους τόσο όσον αφορά το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου και τη δουλειά που γίνεται εκεί όσο και για το νησί, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία των Κυπρίων γενικότερα. Μέσα από τη συνάντηση αυτή, επιτεύχθηκε η γνωριμία, αλληλεπίδραση και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εταιρικών σχολείων και συντονίστηκαν οι δράσεις τους προγράμματος. Θερμές ευχαριστίες στη διεύθυνση, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και φορείς που βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εβδομάδας φιλοξενίας και φυσικά στα παιδιά του σχολείου που ήταν υπέροχα!   

*Σωτηρούλα Μαραθεύτη,

Συντονίστρια




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










641