Πανελλήνια πρωτιά για το Δημοτικό Σχολείο Εργατών


Στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες»

Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες» και λαμβάνει Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία «Τρισδιάστατη Κατασκευή» με τη δημιουργία του έργου «Το πάπλωμα της Κύπρου». Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του υπό έμφαση στόχου του ΥΠΑΝ «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Διεκδικώ» και του υπό έμφαση στόχου της σχολικής μας μονάδας για την προώθηση της δημιουργικότητας.

Η μνήμη για την ιστορία του τόπου μας είναι καταλυτική, ώστε να μην επέρχεται η λήθη. Το χρέος προς τα παιδιά, ώστε να είναι άξιοι συνεχιστές της κουλτούρας και της παράδοσής μας είναι τεράστιο. Έτσι, τον Νοέμβριο, μέσα από μια ημερίδα με σταθμούς αφιερωμένη στην Κύπρο μας, εκπαιδευτικοί και παιδιά όλων των τάξεων του σχολείου, πραγματοποίησαν ένα διδακτικό ταξίδι για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας. Ένας από τους σταθμούς ήταν και η δημιουργία εικαστικού έργου και ειδικότερα παπλώματος με θέμα την Κύπρο. Συγκεκριμένα σε κάθε παιδί δόθηκε ένα τετράγωνο κομμάτι ύφασμα, πάνω στο οποίο έπρεπε να ζωγραφίσει το δικό του σχέδιο. Τα παιδιά των τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄ σχεδίασαν σκηνές με θέμα την ειρήνη και την ελευθερία και τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ’ σχεδίασαν σκηνές με θέμα την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν αρχίσουν να σχεδιάζουν, τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ερεύνησαν και μάζεψαν πληροφορίες από ζωντανές πηγές, από βιβλία και το διαδίκτυο σχετικές με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα παιδιά να αντιληφθούν την ελληνικότητα της Κύπρου μας και τις σχέσεις και τους δεσμούς του νησιού μας με την Ελλάδα, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.

Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, η συντονίστρια εκπαιδευτικός του μαθήματος Εικαστικής Αγωγής  έραψε όλα τα κομμάτια μαζί και δημιούργησε το πάπλωμα της Κύπρου μας. Το πίσω μέρος του παπλώματος επενδύθηκε με κομμάτι από αυθεντικό υφαντό, κατασκευασμένο από τη γιαγιά της εκπαιδευτικού, θέλοντας να συνενώσει την παλιά με τη νέα γενιά της Κύπρου και να προβάλει τη σημαντικότητα της παράδοσης στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Το συγκεκριμένο πάπλωμα αρχικά αξιοποιήθηκε ως κομμάτι της ανάγνωσης παραμυθιών από παιδιά και εκπαιδευτικούς των τάξεων του σχολείου μας. Τώρα κοσμεί το γραφείο των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην υπεύθυνη δασκάλα του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής που εμπνεύστηκε την όλη ιδέα και καθοδήγησε τα παιδιά όλων των τάξεων να εργαστούν με ενθουσιασμό, όρεξη, κέφι και μεράκι, για την ετοιμασία του «Παπλώματος της Κύπρου». Τα πιο θερμά συγχαρητήρια όμως ανήκουν στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Εργατών, για την προσπάθεια που κατέβαλαν! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2470