Η Επίτροπος Περιβάλλοντος στο Α΄ Δημοτικο Αγίου Δομετίου


Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε την Πέμπτη, 18.5.23, στο σχολείο μας την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προβάλουν μέρος των περιβαλλοντικών δράσεων, που υλοποιήθηκαν κατά τη φετινή χρονιά, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού μας στόχου: «Λέμε όχι στη σπατάλη φαγητού». Παράλληλα είχαν την ευκαιρία  να δείξουν πώς  μέσα από την κομποστοποίηση ανακυκλώνουμε τα φυτικά μας υπολείμματα.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις  μας παρουσιάστηκαν από το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο και περιλάμβαναν:

  • την καταμέτρηση του φαγητού που καταλήγει στους καλάθους του σχολείο, πριν και μετά την εφαρμογή των περιβαλλοντικών μας δράσεων
  • την δημιουργία μικρών λαχανόκηπων σε ανθώνες, έξω από κάθε τμήμα
  • τη μεταφορά φαγητού και νερού στο σχολείο μέσα σε ειδικά δοχεία φύλαξης
  • την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών μας για τη  μείωση της σπατάλης φαγητού  στο σπίτι
  • την τοποθέτηση κάδων εξωτερικού χώρου για διαχωρισμό απορριμμάτων
  •  την διοργάνωση παζαριού με χρησιμοποιημένα βιβλία και παιχνίδια
  • τους μικρούς κομποστοποιητές, το παραμύθι, τις ζωγραφιές, αλλά  και τα επιτραπέζια παιχνίδια που έφτιαξαν τα παιδιά της Α’ τάξης με στόχο όλοι να γνωρίσουμε τα μυστικά και τα οφέλη της κομποστοποίησης
  • την έκθεση φωτογραφίας των παιδιών, με θέμα το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της Κύπρου.

Οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Α΄2 πρόσφεραν στην Επίτροπο έργο ζωγραφικής με παστέλ, με θέμα την προώθηση της κομποστοποίησης.

Τα παιδιά της Α΄2 μέσα από τη συμμετοχή τους στα Ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning και Horizon ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων και με την κομποστοποίηση.  Παρουσίασαν στην Επίτροπο τον αυτοσχέδιο κομποστοποιητή που έφτιαξαν και εξήγησαν πώς τον έφτιαξαν και γιατί, και κάλεσαν όλους να παίξουν με τα  επιτραπέζια παιγνίδια που δημιούργησαν για να μάθουν τα μυστικά της κομποστοποίησης. Η Επίτροπος υποσχέθηκε στα παιδιά ότι θα επισκεφθεί ξανά το σχολείο, με τη νέα σχολική χρονιά και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των παιδιών για δημιουργία βοτανόκηπου στο σχολείο. Επίσης, απένειμε τα βραβεία στα παιδιά που διακρίθηκαν στον ενδοσχολικό διαγωνισμό φωτογραφίας για το περιβάλλον.

Τη σημερινή ημερίδα στήριξαν οι οργανισμοί Synthesis Center for Research and Education, οι οποίοι παρέδωσαν στο σχολείο δωρεάν κομποστοποιητή και το εκπαιδευτικό ερευνητικό κέντρο CARDET, οι οποίοι  οργάνωσαν σταθμούς εκπαιδευτικών διαδραστικών δραστηριοτήτων, με θέμα τον διαχωρισμό των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών,  και την φύτευση σπόρων. Το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού εκπροσώπησε  η υπεύθυνη για την Περιβαλλοντική Αγωγή κ. Πόπη Ιακώβου .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










811