Το ΚΑ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού σε σεμινάριο ERASMUS +


 Με θέμα «Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development»

Το ERASMUS+ αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαικής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Στόχος του προγράμματος είναι μέσω της δια βίου μάθησης, να υποστηρίξει την εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των ατόμων που συμμετέχουν.

Το ΚΑ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού - Κοντοβάθεια συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί Ευρωπαϊκά Σχέδια Δράσης και συμμετείχε πρόσφατα στο σεμινάριο «Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development» στη Βαρκελώνη. Το σεμινάριο παρακολούθησε η εκπαιδευτικός Χρυσάνθη Δημοσθένους καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δεύτεροβαθμιας εκπαίδευσης από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Γερμανία.

Η κυριότερη θεωρία που αποτέλεσε αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η θεωρία της ευημερίας (PERMA model). Σύμφωνα με τη θεωρία της ευημερίας και τον Μάρτιν Σέλινκγμαν, το μυστικό για να βρούμε την ευτυχία στη ζωή μας δεν είναι η απουσία της μιζέριας αλλά η παρουσία πέντε βασικών στοιχείων. Οι μελέτες του Σέλινγκμαν έδειξαν ότι αυτά τα πέντε βασικά στοιχεία δίνουν ισορροπία στη ζωή, χαρά και νόημα. Μας οδηγούν στην ευημερία και στην άνθηση.

Συγκεκριμένα, τα πέντε βασικά στοιχεία που συνθέτουν το μοντέλο PERMA είναι:

  • Positive Emotions (θετικά συναισθήματα)
  • Engagement (δέσμευση στη στιγμή)
  • Relationship (καλές σχέσεις)
  • Meaning (νόημα)
  • Achievement (Επιτεύγματα)

Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρακτικές εφαρμογής του μοντέλου PERMA όπως:

  • Το βάζο της ευγνωμοσύνης: Γράφουμε σε ένα χαρτάκι κάτι για το οποίο αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και το βάζουμε μέσα στο βάζο/δοχείο. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα βάζο για εμάς και να τοποθετούν άλλοι χαρτάκια μέσα ή μπορούμε να βάζουμε μόνο εμείς.
  • Παιχνίδι “ ILIKE, ITHANK: Ο πρώτος που θα παίξει, ρίχνει ενα κουβάρι μαλλί σε όποιον θέλει και του λέει “ Σε ευχαριστώ που ....” . Αυτός που πιάνει το κουβάρι μαλλί, ευχαριστά αυτόν που του το έριξε και το ρίχνει στον επόμενο. Όταν μιλήσουν όλοι τότε το κουβάρι κάνει το ίδιο ταξίδι αλλά ανάποδα αυτή τη φορά. Το ρίχνουμε πίσω σε αυτόν που μας το έριξε πριν και λέμε μια πρόταση που να ξεκινά με το “Μου αρέσει που ....”
  • Mindfulnessandphotography: Η δραστηριότητα ξεκινά στην τάξη. Οι μαθητές προσπαθούν να ανακαλέσουν και να περιγράψουν κάτι που βλέπουν κάθε μέρα και τους αρέσει. Πρέπει να το περιγράψουν με πολλές λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, βγαίνουν από την τάξη με μια αυτοσχέδια “Φωτογραφική μηχανή”¨(χαρτονάκι κομμένο σε τετράγωνο σχήμα σαν κάδρο) και “φωτογραφίζουν” ομορφιές που προσπερνούν κάθε μέρα και ίσως να μην τις έχουν προσέξει. Επιστρέφουν στην τάξη, περιγράφουν και σχεδιάζουν μια “φωτογραφία” τους.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










8693