To Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα στο πρόγραμμα KA02 Erasmus +


Cities Going Green: Application for the Development of a Green and Smart City

Το Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα συμμετέχει στο πρόγραμμα KA02 Erasmus +: Cities Going Green: Application for the Development of a Green Smart City. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία και οργανισμοί από την Πολωνία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία και Κύπρο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μέσω της αξιοποίησης της εκπαίδευσης STEM και των ψηφιακών παιχνιδιών στη διδασκαλία. Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία εφαρμογής σε μορφή ψηφιακού παιχνιδιού, όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια πράσινη πόλη εφαρμόζοντας τις γνώσεις και δεξιότητες τους στα θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης σχολικής χρονιάς, διερευνήθηκαν οι γνώσεις των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών επιστημόνων σχετικά με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και καταρτίστηκε το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί το εκπαιδευτικό παιχνίδι. Τον Οκτώβρη του 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση στην Πολωνία, όπου συζητήθηκαν τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς και η μορφή που θα πρέπει να έχει η εφαρμογή. Στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, η δεύτερη διακρατική συνάντηση όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού και τον τρόπο που θα αναλυθούν και σχεδιαστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις γνώσεις και δεξιότητες των μαθητών ηλικίας 10-12 ετών σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

3η Διακρατική συνάντηση στην Αθήνα 15-16 Μαΐου 2023

Οι εταίροι μας, Theophanis Alexandridis & Co. E.E, μας υποδέχτηκαν εγκάρδια στα γραφεία τους. Με πολύ ενθουσιασμό παρακολουθήσαμε την εφαρμογή του παιχνιδιού όπως έχει διαμορφωθεί από την εταιρεία και εντοπίστηκαν τα σημεία που χρειάζονταν βελτίωση και ολοκλήρωση.  Ακολούθησε  συζήτηση και ολοκλήρωση κάποιων τεχνικών στοιχείων που αφορούν στη λειτουργία του παιχνιδιού.  Μετά το τέλος της συνάντησης, όλη η ομάδα είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε  από την εταιρεία Theophanis Alexandridis & Co. E.E, σε παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα.

Τη δεύτερη μέρα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ελληνογαλλική σχολή Jeanne d’ Arc   στον Πειραιά, ένα από τα εταιρικά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μας υποδέχτηκε ο διευθυντής της σχολής κ.Κονοστέργιος Γιώργος, ο οποίος μας  μίλησε για την ιστορία  της σχολής και παρουσίασε το έργο και τις καινοτομίες του σχολείου. Μαθητές/τριες της Δ΄τάξης μας παρουσίασαν εφαρμογή 3D για την Αρχαία Ολυμπία, την οποία δημιούργησαν στα πλαίσια της Ιστορίας.  Η ομάδα ξεναγήθηκε στους χώρους της  ιδιωτικής σχολής και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις οργανωμένες εγκαταστάσεις της σχολής. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στον Πειραιά και υπέροχη φιλοξενία από την Ελληνογαλλική Σχολή.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος  στο σχολείο μας θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο - Δεκέμβριο. Αναμένουμε με πολύ ενθουσιασμό την εφαρμογή, η οποία πιστεύουμε πως θα βοηθήσει τα παιδιά μέσα από το ψηφιακό παιγνίδι, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










837