Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 «Transforming teaching and learning for the 21st century:using ICT tools and promoting sustainable development inour school» δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν σε κινητικότητες επιμόρφωσης στη Βαλένθια της Ισπανίας, από τις 20 μέχρι τις 27 Αυγούστου 2023. Οι δύο εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν δομημένα σεμινάρια επιμόρφωσης που εξυπηρετούσαν το διττό στόχο που τέθηκε για αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία και μάθηση και προώθηση της βιωσιμότητας στο σχολείο μας.
Πιο συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός Βαλεντίνα Θεοδοσίου παρακολούθησε το δομημένο σεμινάριο επιμόρφωσης ICT in the Classroom: Innovative Tools to Facilitate StudentsLearning, Collaboration and Creativity μαζί με συναδέλφους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και τη Δανία.
Η επιμόρφωση είχε στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και στην ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδασκαλία σε τάξεις μικτής ικανότητας και τάξεις όπου φοιτούν παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κατά την επιμόρφωση, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με διάφορα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές όπως padlet, quizizz, kahoot, trello, chatGPT και άλλα. Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και η υιοθέτηση καλών πρακτικών από σχολεία της Ευρώπης αναμένεται να ενισχύσουν την παροχή ποιοτικής και σύγχρονης εκπαίδευσης στο σχολείο μας.
Την ίδια περίοδο, η εκπαιδευτικός Γαβριέλα Αντωνίου παρακολούθησε το δομημένο σεμινάριο επιμόρφωσης Climate Change and Global Citizenship Education στον ίδιο προορισμό. Στο συγκεκριμένο εξαήμερο σεμινάριο συμμετείχαν συνάδελφοι από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία και Γαλλία.
Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η κατάρτιση των εκπαιδευτικών αναφορικά με τις βασικές αρχές βιωσιμότητας και αειφορίας, καθώς και η ενσωμάτωση ζητημάτων παγκόσμιας εκπαίδευσης στη διδασκαλία των διαφόρων μαθημάτων. Η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες σε σχέση με τα ζητήματα αυτά αναμένεται να βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο μας για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της αειφορίας.
Οι δύο συνάδελφοι μοιράστηκαν την εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε κινητικότητες επιμόρφωσης προσωπικού Erasmus+, καθώς και το περιεχόμενο των δύο δομημένων επιμορφωτικών σεμιναρίων με τους συναδέλφους, σε ενδοσχολική επιμόρφωση που διεξάχθηκε στο πλαίσιο του Διημέρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 06/09/2023 στο σχολείο μας.
Βαλεντίνα Θεοδοσίου, εκπαιδευτικός και συντονίστρια Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού (2022-2023)