Η συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Δασούπολης στο Erasmus+ KA1


Το Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης (ΚΒ) απέκτησε, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, τη διαπίστευση ERASMUS+ KA121-SCH, οποία έχει ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2027 και αφορά σε κινητικότητες προσωπικού και μαθητών/τριών. Η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός μας οργανισμός, μέσω της αίτησής του, έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027).

Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, έχουν τεθεί ως στόχοι: 

  • Η ανάπτυξη διαπολιτισμικών επαφών, η γνωριμία με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και η εκτίμηση της αξίας της μέσω της συνεργασίας με σχολεία του εξωτερικού.
  • Η επιμόρφωση του προσωπικού της σχολικής μονάδας στις Νέες Τεχνολογίες.
  • Η βελτιστοποίηση της κατανόησης και χρήσης της αγγλικής γλώσσας.
  • Η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και η απόκτηση από μέρους των παιδιών τέτοιων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα τους επιτρέψουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να αναγνωρίζουν τη σημασία της και να επιτρέπουν την πλήρη συμμετοχή όλων των ατόμων στην κοινωνία.
  • Η ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη παιδιών από ευάλωτες ομάδες.
  • Η προώθηση της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών και την επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα τους.

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του σχολείου μας σε σχολεία στην Τσεχία και την Ισπανία. Οι μαθητές/τριές μας θα φιλοξενηθούν από οικογένειες μαθητών/τριών του σχολείου υποδοχής και θα συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες που θα οργανωθούν από το σχολείο φιλοξενίας.

Επιπλέον, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια που οργανώνονται στο εξωτερικό, σε θέματα σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Κύπρος, 16-20 Οκτωβρίου 2023

Τη βδομάδα 16-20 Οκτωβρίου 2023, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο και στο σχολείο μας 9 εκπαιδευτικούς και 20 μαθητές από σχολεία της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Education with an eye to the future». Για τη συνάντηση αυτή, οργανώθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την πρώτη μέρα, στην παρουσία του Δημάρχου Στροβόλου, μαθητές/τριες του σχολείου παρουσίασαν ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για καλωσόρισμα των εταίρων μας. Στη συνέχεια, τα παιδιά από κάθε σχολείο του εξωτερικού παρουσίασαν εργασίες σχετικά με το σχολείο τους, την πόλη τους και τη χώρα τους. Ακολούθησε μάθημα Storytelling σε ένα τμήμα του σχολείου μας και στους φιλοξενούμενους μαθητές, από τη συνάδελφο κ. Μαρία Κίκα. Η μέρα ολοκληρώθηκε με απογευματινή επίσκεψη στον Δήμο Λευκάρων, όπου οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε εργαστήρια ρομποτικής, τα οποία οργάνωσε ο συνάδελφος Αλέξανδρος Κοφτερός. Οι Στ’ τάξεις του σχολείου μας και τα παιδιά από το εξωτερικό, συμμετείχαν σε διάφορα Εργαστήρια Ρομποτικής, Τεχνητής Νοημοσύνης και Προγραμματισμού, ενώ οι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τα παιδιά, συμμετείχαν σε σεμινάριο για τη Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Επίσης, επισκέφτηκαν την Ειδική Μονάδα του σχολείου μας και συνομίλησαν με τις εκπαιδευτικούς Ειδικής Εκπαίδευσης για το έργο που επιτελούν. Το απόγευμα, οργανώθηκε ξενάγηση στην εντός των τειχών Λευκωσία, όπου οι επισκέπτες μας, αλλά και πολλοί μαθητές/τριες μας με τους γονείς τους και συνοδεία της ξεναγού που ευγενώς μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας, είχαν την ευκαιρία να κάνουν περιδιάβαση στα σημαντικότερα μνημεία της πρωτεύουσας και να γνωρίσουν την ιστορία και την κουλτούρα της.

Την τρίτη μέρα, οι Στ΄ τάξεις του σχολείου μας και οι φιλοξενούμενοί μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Ναυταθλήματα», το οποίο περιλάμβανε τη γνωριμία αλλά και εξάσκηση των παιδιών σε διάφορα θαλάσσια σπορ. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ήταν μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία, ενώ για κάποια παιδιά ήταν η πρώτη επαφή τους με τη θάλασσα. Με το τέλος της δραστηριότητας αυτής, οι επισκέπτες μας είχαν χρόνο στη διάθεσή τους για να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο της Κύπρου. Το απόγευμα, επισκεφτήκαμε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης της Αμμοχώστου και είδαν από κοντά την κατεχόμενή μας πόλη.

Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Θεματικό Πάρκο Κυπριακής Αρωματοποιίας στο χωριό Φλάσου. Οργανώθηκαν διάφορες πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως αναπαράσταση του τρόπου δημιουργίας αρωμάτων στα αρχαία χρόνια, του τρόπου που γινόταν η επεξεργασία του χαλκού και η δημιουργία των ταλάντων. Επίσης, έγινε επίδειξη της αρχιτεκτονικής των σπιτιών στα νεολιθικά χρόνια.

Η πέμπτη και τελευταία μέρα της συνάντησης, άρχισε με εργαστήριο από τον συνάδελφο Αλέξανδρο Κοφτερό, για τη χρήση των οθόνων αφής (tablets) στην εκπαιδευτική διαδικασία, το οποίο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες. Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοί μας, επισκέφτηκαν το Κέντρο Χειροτεχνίας που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο μας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη της Κύπρου, να γνωρίσουν παλιά επαγγέλματα και να παρατηρήσουν τη διαδικασία δημιουργίας διάφορων χειροτεχνημάτων από έμπειρους τεχνίτες. Με την επιστροφή τους στο σχολείο, τα παιδιά συμμετείχαν, υπό την καθοδήγηση του συνάδελφου Νώντα Χριστινάκη, σε μάθημα Φυσικής Αγωγής που περιλάμβανε ποικιλία δραστηριοτήτων που απαιτούσαν την αλληλεπίδραση και συνεργασία όλων των παιδιών, ώστε να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί από το εξωτερικό συναντήθηκαν με την ομάδα Erasmus και τη διεύθυνση του σχολείου μας για αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της εβδομάδας. Η μέρα ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση για επίδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης και τον αποχαιρετισμό των επισκεπτών μας.

Αναμφίβολα, ήταν μια ξεχωριστή βδομάδα για την κοινότητα (παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς) του Δημοτικού Σχολείου Δασούπολης (ΚΒ), η οποία αποτέλεσε την αφετηρία της ένταξής μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1. Θα ακολουθήσουν κινητικότητες μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας σε σχολεία του εξωτερικού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5300