Εθνική Ετικέτα Ποιότητας στο Δημοτικό Σχολείο Σιας για το έργο eTwinning με τίτλο “Let’sPlay”


Το ευρωπαϊκό έργο eTwinning με τίτλο LetsPlay που πραγματοποιήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σιας και τον εκπαιδευτικό τους κ. Χρίστο Χαρίτου, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων δια βίου μάθησης (ΙΔΕΠ) με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Το έργο διήρκησε από τον Νοέμβριο 2023 έως τον Μάιο 2024, στο πλαίσιο των μαθημάτων Ελληνικών, Αγγλικών, Αγωγής Υγείας, Εικαστικής Αγωγής και Φυσικής Αγωγής. Εκτός από την Κύπρο, συμμετείχαν μαθητές/τριες από σχολεία της Σερβίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Μάλτας.

Πρωταρχικός στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη της ευημερίας και της ευεξίας των μαθητών/τριών στον σχολικό χώρο μέσω του παιχνιδιού. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν παιχνίδια από τις χώρες τους από τρεις κατηγορίες: α) Παιχνίδια που παίζονται σε εσωτερικό χώρο, β) Παιχνίδια που παίζονται σε εξωτερικό χώρο (αυλή, γήπεδο κ.λπ.) και γ) Επιτραπέζια παιχνίδια. Αφού οι μαθητές/τριες έπαιξαν τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν από όλες τις χώρες, στο τέλος συνεργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες για να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας των Ελληνικών “Παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια", όπου οι μαθητές/τριες έμαθαν να περιγράφουν τα παιχνίδια και να γράφουν οδηγίες, ενώ στο μάθημα των Αγγλικών, οι μαθητές/τριες έμαθαν να συστήνονται, να κάνουν σύντομες προφορικές παρουσιάσεις, να δίνουν και να ακολουθούν οδηγίες και να εκφράζουν βασικά συναισθήματα. Οι δάσκαλοι/ες και οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τους εαυτούς τους μέσω βίντεο και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις παρουσιάσεις μεταξύ των χωρών εταίρων. Στην Αγωγή Υγείας, οι μαθητές/τριες έμαθαν να κατανοούν τη διαφορετικότητα, την ένταξη και την ισότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εργάζονται δημιουργικά και συνεργατικά, τόσο μεταξύ τους όσο και σε διεθνείς ομάδες μαθητών/τριών και να προάγουν την ψυχική τους ευεξία μέσω παιχνιδιών. Στη Φυσική Αγωγή, οι μαθητές/τριες έπαιξαν και αξιολόγησαν όλα τα παιχνίδια, εξασκήθηκαν σε βασικές δεξιότητες χειρισμού χώρου και αντικειμένων, εφάρμοσαν στρατηγικές και κανόνες σε τροποποιημένα παιχνίδια και συνεργάστηκαν ανεξαρτήτως ατομικών διαφορών. Στο μάθημα της Εικαστικής Αγωγής διδάχτηκαν τη χρήση λογότυπου μέσα από διάφορα παραδείγματα κι έφτιαξαν το δικό τους χειροποίητο ή/και ψηφιακό λογότυπο, το οποίο έλαβε μέρος σε διαγωνισμό κι επιλέχτηκε το καλύτερο για να εκπροσωπήσει το έργο.

Στο τέλος, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε διεθνείς ομάδες και δημιούργησαν νέα παιχνίδια μέσω συζητήσεων σε φόρουμ. Έγραψαν τους κανόνες, έπαιξαν τα παιχνίδια, έκαναν βίντεο και τα αξιολόγησαν. Το έργο έκλεισε με διαδικτυακή συνάντηση, όπου οι μαθητές/τριες παρουσίασαν έναν χορό ή τραγούδι από τη χώρα τους. Αυτή η διεθνής συνεργασία όχι μόνο ενίσχυσε τη δημιουργικότητα και την ψυχική ευεξία των μαθητών αλλά και προώθησε την πολιτιστική ανταλλαγή και την αλληλεγγύη μεταξύ των νέων της Ευρώπης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










955